Stanite im na kraj

Probavne smetnje narušavaju kvalitetu čovjekova života, evo kako ih pobijediti

01.01.2018 u 22:02

Bionic
Reading

Problemi u probavnom traktu utjecat će na psihu osobe te joj rušiti imunitet jer obrambeni sustav ljudskog tijela umnogome ovisi o zdravlju crijeva i njihovoj sposobnosti čišćenja. Uznemirena crijeva tako su i preduvjet za razvijanje različitih bolesti – od iritabilnog kolona pa do nekih puno gorih. U svakom slučaju, ovaj problem ne smije se zanemarivati…

Stres, puno sjedenja, neredovita ili neuredna prehrana neki su od uzroka probavnih poteškoća koje mogu biti jako neugodne. I pritom ne mislimo samo na zatvor, tzv. nervozna crijeva, kako ih se još naziva, jer na neuredne životne okolnosti odgovorit će nadutošću, učestalim vjetrovima, razdirućim bolovima u trbuhu i na koncu neredovitom ili prečestom stolicom. Sve ovo utjecat će na kvalitetu života osobe koja će zbog neugodnosti s probavnim traktom postati nesigurna i izbjegavat će odlaziti iz svojeg doma ne znajući kad će početi bolovi i napuhnutost. Problemi u probavnom traktu utjecat će na psihu osobe, ali joj rušiti i imunitet jer obrambeni sustav ljudskog tijela umnogome ovisi o zdravlju crijeva i njihovoj sposobnosti čišćenja. Uznemirena crijeva tako su i preduvjet za razvijanje različitih bolesti – od iritabilnog kolona pa do nekih puno gorih. U svakom slučaju, ovaj problem ne smije se zanemarivati…

Umirite tijelo

Oko problema s nadutošću trbuha najbolje se najprije posavjetovati s liječnikom, a stručnjaci kažu da je u takvim stanjima – kada su uzrokovana psihičkim, a ne fizičkim stanjem – najbolje posegnuti za vježbama opuštanja, autogenim treningom i općenito radom na sebi. Probajte se opustiti u kadi, šetati ili slušati glazbu koju volite i duboko, svjesno disati. Dah na koji često zaboravljamo esencija je zdravlja, a vjeruje se da može pročistiti cijelo tijelo i potaknuti ga da radi bolje. Jedna od tehnika koju možete isprobati poznata je indijska sudarshan kriya.

Tekućina je bitna

Izbjegavajte alkohol, gazirana i slatka pića, a vratite se vodi. Osam do deset čaša vode dnevno nije mit, nego potreba organizma. Pijenjem vode zapravo ćete izbaciti višak tekućine iz organizma (one nepotrebne). Ne pijete li dovoljno vode, tijelo je zadržava kako bi što dulje bilo hidratizirano i to je još jedan razlog zašto može doći do nadutosti.

Probiotici čiste i obnavljaju crijevnu floru

Probiotike možemo pronaći u povrću, cjelovitim žitaricama i sirovom medu. Ima ih i u maslacu, artičokama, poriluku, jabukama i šparogama, koje - osim što smiruju nadutost - pomažu kod zatvora i problema s bubrezima. Ali ih možemo uzeti iz provjerenih dodataka prehrane kao što su kefir, psyllium ljuskice i chlorella. Psyllium su mljevene sjemenke indijskog trputca, ne sadrže gluten, neutralnog su okusa i iznimno su bogate topivim vlaknima. Chlorella sadrži deset puta više klorofila nego alfa alfa klice; riznica je vitamina A, B12, B3 i C, bogata je željezom te jodom i glavna je za izbacivanje teških metala i prehrambenih kemikalija iz tijela; sadrži omega-3 kiseline, aminokiseline i sve što tijelo treba i želi.

Ovo su dva provjerena načina na koje ih koristiti:

  • Čišćenje uz psyllium

1. Jušna žlica psylliuma dnevno (ne više)

2. Prvo popijte čašu vode. Nakon toga pomiješajte jušnu žlicu psylliuma u čaši vode ili soka i odmah popijte. Ne okolišate jer se psyllium pretvara u gustu želatinoznu masu koju bi bilo nemoguće (ili jako teško) popiti.

3. Nakon toga, a tijekom dana, pijte jake puno vode.

4. Tijekom uzimanja psylliuma nemojte koristiti lijekove i dodatke prehrani.

  • Čišćenje uz chlorellu

1. Razmutite pola čajne žličice praha u 2 dl hladne vode ili organskog soka koji najviše volite. Tako možete raditi dvaput dnevno između obroka. Samo pazite, chlorella ne voli da joj je vruće jer toplina loše utječe na njene supermoći.

2. Izbrojite pet tabletica i popijte ih uz 2 dl vode između obroka. Ponovite još jednom u danu.

Namirnice koje (ne) vole probavu

Celer, mrkva, jabuka, svježi krastavac, neke su od namirnica koje vole vašu probavu pa ih pokušajte konzumirati svježe. Izbjegavajte grahorice, gluten, krstašice poput prokula, kelja, zelja… suzdržite se od uzimanja mliječnih proizvoda, soje, previše slanoga, kiseloga i slatkoga te masnoga. Nemojte pretjerivati ni s čime, pa ni s vlaknima. Najbitnije je da jedete umjereno, polako, i da osluškujete svoje tijelo. Ako mu nešto ne paše, sigurno će odgovoriti glasnim kruljenjem u crijevima, napuhnutošću, bolovima…

Krećite se

Umjerena tjelovježba neizostavan je dio kad je u pitanju ubrzavanje i reguliranje probave. No pritom ne mislimo da se preselite u teretanu jer pretjerivanje s tjelovježbom također može pogoršati vaš problem. Istezanje, šetnje, lagano trčanje, bicikliranje, plivanje te vođeni (jednosatni!) treninzi ono su što treba vašem tijelu u ovome trenutku.

Probiotici nove generacije

Ako vaš problem potraje i zadaje vam puno muke, naravno da se trebate javiti liječniku i potražiti pomoć. Ono što možete pokušati 'na svoju ruku' su dodaci prehrani na prirodnoj bazi. Jedan od njih koji će pomoći u detoksu tijela su dobre bakterije iz peludnog praha visibabe. Temelji se na soju GLB44 Lactobacillus bulgaricusa, ekstrahiranog iz peludi visibabe te fermentiranog u čistom soku mrkve. Nova generacija Proviotic kultura proizvodi se procesom liofilizacije, zahvaljujući čemu su korisni mikroorganizmi maksimalno očuvani. Takvi biljni pripravci ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla niti poznate alergene. Zadivljujuća je činjenica da samo jedna kapsula sadrži milijarde živih stanica, više nego u deset čaša jogurta. Vrijedi probati, zar ne!?