mali večernji rituali

Uz ovih 10 savjeta mršavjet ćete u snu i ljepše sanjati

24.01.2018 u 22:04

Bionic
Reading

Brzi život uzrok je problema s opuštanjem i relaksacijom te se u vrtlogu obveza dobar san nerijetko zamjenjuje nesanicom. A san je bitan, možda čak i najbitniji u procesu mršavljenja jer se u mraku, dok spavate, izlučuje melatonin – hormon mladosti i regeneracije koji vam pomaže efikasnije trošiti kalorije.

Što ste jeli danas? Jeste li pojeli previše ugljikohidrata i slatkoga? Koliko kalorija ste unijeli u tijelo, jeste li se odmaknuli od uredskog stola? Pitanja su to oko kojih se najčešće vrtimo kad pričamo o mršavljenju i zdravom načinu života, no je li to sve? Trebamo li se odreći određenih vrsta namirnica da bismo smršavjeli? Naravno da ne i naravno da to nije sve.

Formula uspješnog mršavljenja

Mršavljenje, odnosno gubitak tjelesne težine podrazumijeva smanjenje ukupne tjelesne mase uslijed gubitka tjelesnih tekućina, tjelesnih masnoća i/ili mišićnog tkiva te mineralnih zaliha u kostima odnosno vezivnim tkivima. Da bi sve to uspjelo, ljudsko tijelo svakoga dana treba određeni broj kalorija, određeni broj minuta provedenih u rekreaciji i kretanju, određenu količinu popijene vode te možda čak i najvažnije – redovan i kvalitetan san.

Zašto sad pričamo o snu? Najprije jer znamo da moderni život uzrokuje probleme s opuštanjem i relaksacijom te da se u vrtlogu obveza dobar san žrtvuje i nerijetko zamjenjuje nesanicom. A san je bitan, možda čak i najbitniji u procesu mršavljenja jer se u mraku, dok spavate, izlučuje melatonin – hormon mladosti i regeneracije koji vam između ostalog pomaže efikasnije trošiti kalorije.

Kako ćemo potaknuti mršavljenje u snu?

Da biste pomogli svojemu tijelu da se lakše nosi s dnevnim zadacima najprije morate detektirati što je to što radite krivo. Umjesto da vas kudimo i okrećemo 'hygge' stilu življenja koji vam nije svojstven, naprosto ćemo vam pokazati listu 10 najvažnijih stvari kojima možete poboljšati odmor i potaknuti brže trošenje kalorija.

1. Zaposlite usta prije nego što je (pre)kasno!

Ovaj naslov pročitajte glasno i shvatite doslovce jer vaš obrok ne smije biti pojeden tik pred spavanje. Dozvolite tijelu da u nekoliko sati prije spavanja probavi sve pojedeno, a da bi taj proces bio još lakši za večeru birajte lagane proteine, a ostavite se teške hrane – masnoća i ugljikohidrata. Bilo bi najzgodnije da zaspete gotovo prazni, ali brzi i lagani snack dva sata prije kreveta neće vas umoriti. Ni udebljati.

2. Sklopite pakt s glavom

Ne postoji ljepši način da sklopite primirje s uznemirenim umom nego da se opustite u naslonjaču, sa šalicom čaja u ruci. Uvedite si ovaj ritual u dnevnu rutinu i izaberite kamilicu, mentu za mirnije misli, a zeleni i njegove 'prijatelje' za izgaranje masnog tkiva.

3. Zakažite 'dejt' s proteinskim shake-om

Studija provedena na Florida State University-u pokazala je da proteinski shake u večernjim satima ubrzava ljudski metabolizam. U istraživanju provedenom na grupi muškaraca dokazali su da su oni koji su konzumirali proteinske napitke kojima su dodali 30 grama proteina ubrzali metaboličke procese tijekom noći, ali i tijekom drugoga jutra.

4. Miris mente

Bilo da koristite eterična ulja ili da u stanu imate svježu biljku, menta će vam pomoći da se smirite i utonete u san. Imate li dispenzer ulja, prije spavanja ga uključite i pustite da miris mente prožme cijelu prostoriju. Ako nemate, dovoljno je da nekoliko kapi mente stavite na jastuk. Vaše tijelo bit će stimulirano i zahvalno.

5. Trbuh ne voli hladnije prostore

Neka istraživanja tvrde da ćete, spavate li u hladnijoj spavaćoj sobi, brže izgubiti masnoće na trbuhu. Hladniji zrak potaknut će masne zalihe na trošenje, a s ciljem zagrijavanja tijela. Ima logike.

6. Zamračite prostoriju

Znate li priču o melatoninu? Ide ovako: Melatonin ili noćni hormon intenzivno se izlučuje u mraku. Dolaskom noći i smanjenjem svjetlosti, naša epifiza reagira pojačanom proizvodnjom melatonina čija je uloga uvesti organizam u stanje sna. Svjetlost prekida proizvodnju melatonina i vodi do njegove razgradnje, zbog čega nastupa svježina i ornost. Podizanjem razine melatonina u organizmu, u adekvatnoj dozi od 1 mg prije odlaska na spavanje, pridonosimo smanjenju vremena potrebnog za usnivanje. Da biste potaknuli izlučivanje melatonina i osigurali si dobar odmor, zaboravite na gledanje televizije u spavaćoj sobi, a na prozore navucite guste zavjese ili spustite rolete. Nećete požaliti.

7. Plavo svjetlo mora van!

Istraživanja koja je proveo američki časopis Pediatric Obesity pokazuju da korištenje elektroničkih uređaja u krevetu (i mraku) pogoduje povećanju tjelesne težine kod djece, ali i odraslih. Što veći broj uređaja vas okružuje to su ovi rizici veći. Da ne spominjemo utjecaj plavog svjetla na oštećenje oka, potencijalno povećan rizik od nastanka nekih malignih oboljenja i zasigurno na poremećaje spavanja.

8. Zatražite pomoć

Ponekad nam treba nježna pomoć iz prirode koja će nam olakšati da brže utonemo u san. Sleep On je upravo takav dodatak prehrani, potpuno prirodan. Sinergijskom snagom melatonina, L-Triptofana i vitamina B1, B2, B6 te B12 omogućit će da se opustite i smanjit će učestalost buđenja tijekom noći. Vitamini B2, B6 i B12 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti te podržavaju normalnu psihološku funkciju pa je od velike pomoći kod otklanjanja simptoma 'jet lag-a' ili ako je ritam budnosti i sna narušen noćnim dežurstvima.

9. Topli tuš djeluje kao uspavanka

Opušteni mišići i odmor bez napetosti, upravo to omogućit će vam topla kupka ili brzi tuš netom prije spavanja. Povećat ćete pa spustiti temperaturu tijela što će umiriti mišiće i potaknuti procese u tijelu. Pored toga, potaknut ćete i lučenje oksitocina ili hormona ljubavi... a svi znamo kako se u stanju zaljubljenosti lakše mršavi.

10. Brzi savjeti za kraj

Potreban je 21 dan da se usvoji nova navika, a čak 90 dana da ta navika postane vaš novi životni stil. Pa već danas počnite usvajati puno sitnica koje će vas činiti sretnijim u krevetu, a mršavijim izvan njega. Primjerice, izbjegavajte čokoladu i slatkiše te zbjegnite desert za večeru; čaša vina nakon što sunce zađe je OK ali tri nisu; ne naprežite se i ne podižite krvni tlak prije spavanja - tjelovježbi je termin tijekom dana, večer ostavite za odmor ili yogu.