ZA LJUBITELJE SLATKOG

Potpuno drugačiji od svega što ste okusili: Isprobajte recept za japanski cheesecake koji oduševljava na prvu

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 13.03.2020 22:58
  • Objavljeno 13.03.2020 u 22:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Vladislav Nosick / Alamy / Alamy / Profimedia

Japanski cheesecake osvježavajućeg i posebnog okusa koji potječe iz zemlje izlazećeg sunca vrijedi probati ako ste ljubitelj slastica. Donosimo vam recept koji najbolje opisuje kako ovaj delikatni kolač provesti u djelo, čak i ako niste vrsni u pripremi slastica

Sastojci

Smjesa sa sirom:

  • 400 g kremastog sira
  • 6 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1/2 žlice limunovog soka
  • ribana korica pola ekološkog limuna
  • 80 g glatkog brašna
  • 20 g gustina
  • prstohvat soli

Smjesa s bjelanjcima:

  • 6 bjelanjaka
  • 80 g šećera
  • 1 žličica limunovog soka

Dodatno:

  • malo maslaca premazivanje kalupa
  • šećer u prahu

Priprema

1. Odvojite žumanjke i bjelanjka. Kremasti sir miješajte nekoliko minuta dok ne omekša. Postepeno dodajte žumanjke u sir i sve dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

2. U smjesu sa žumanjcima i sirom dodajte šećer, vrhnje za šlag i maslac koje ste prethodno malo rastopili na blagoj vatri, prstohvat soli, malo limunovog soka, koricu ekološkog limuna i aromu vanilije i sve dobro promiješajte. Dodajte brašno i gustin i ponovno sve dobro promiješajte.

3. Istucite bjelanjake u snijeg uz pomoć miksera. Započnite na nižoj brzini, nakon minute dodajte sok limuna i postepeno šećer, tako što ćete postepeno povećati brzinu na maksimum i miksati 2 minute. Pola smjese dodajte u prethodnu smjesu sa žumanjcima i sirom, sve dobro promiješajte pa dobivenu smjesu umiješajte u preostalu polovicu snijega. Sve zajedno dobro promiješajte.

4. Kalup premažite maslacem i pobrašnite, a višak brašna otresite. Na dno možete staviti i papir za pečenje, no vodite računa da brašno ne smije doći na bočne plohe kalupa, jer će zaustaviti proces dizanja kolača tijekom pečenja.

5. Dobivenu smjesu ulijte u kalup, pa ga obložite aluminijskom folijom da nebi unutra doprla voda koju je potrebno uliti. Naime, potrebno je kalup staviti u veći, a sa strane uliti vruću vodu (razina vode neka iznosi oko 2,5 cm). Na taj način kolač neće izgoriti, a bit će kremast i prozračan.

6. Cheesecake stavite da se peče u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 150 i nastavite peći još 30 minuta bez otvaranja pećnice. Tada otvorite pećnicu, izvadite kolač iz kalupa sa vodom i vratite ga natrag u pećnicu i tek je onda ugasite. Ostaviti tako još narednih pola sata. Nakon toga, otvorite malo pećnicu i ostavite da se tako hladi narednih 45 minuta.

7. Kolač prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i pustite da se hladi barem 3 sata u hladnjaku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!