SLANA KUHARICA

Utješna hrana koja razvlači osmijeh na lice: Ova će vas zapečena tjestenina oboriti s nogu

12.03.2020 u 16:18

Bionic
Reading

Ako ste u potrazi za brzim i ukusnim jelom koje će zadovoljiti zahtjevna nepca svih vaših ukućana, a pritom ne mislite brojati kalorije, onda je ovo jelo s potpisom slavne talijanske chefice Giade De Laurentiis kao stvoreno za vas. Pileći tetrazzini jednostavno su jelo sastavljeno od piletine, gljiva, slatkog vrhnja i parmezana, prekriveno krušnim mrvicama, parmezanom i maslacem. Mmmljac! Na sam spomen ovog jela rastu nam zazubice

Pileći tetrazzini sasvim sigurno će utažiti vašu želju za utješnom hranom i u trenu vam vratiti osmijeh na lice. Ovo je jelo ujedno i jedno od najbolje ocijenjenih recepata na stranici Food Network koja okuplja recepte svjetskih chefova. Prikupilo je 1189 recenzija ocijenjenih s maksimalnih pet zvjezdica. Ovo je dovoljan razlog da jelo isprobate kod kuće.

Sastojci:

  • 9 žlica maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 pilećih prsa bez kostiju
  • 2 1/4 žličice soli
  • 1 1/4 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 450 g šampinjona (narezani na tanje ploške)
  • 1 velika glavica luka (sitno sjeckanog)
  • 5 češnja češnjaka (usitnutog)
  • 1 žlica nasjeckane svježe majčine dušice
  • 1/2 šalice suhog bijelog vina
  • 1/3 šalice univerzalnog brašna
  • 4 šalice punomasnog mlijeka (na sobnoj temperaturi)
  • 1 šalica slatkog vrhnja (na sobnoj temperaturi)
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • 1/8 žlice mljevenog muškatnog oraščića
  • 350 g linguinea
  • 3/4 šalice smrznutog graška
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 šalica naribanog parmezana
  • 1/4 šalice krušnih mrvica

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 230ºC. Rasporedite jednu žlicu maslaca preko posude za pečenje veličine otprilike 33 x 22 x 5 cm. Otopite jednu žlicu maslaca i ulja u wok tavi na srednje jakoj vatri.

2. Svaki komad pilećih prsa začinite s pola žličice soli i papra. U vruću tavu dodajte piletinu i kuhajte otprilike 4 minute sa svake strane, dok ne postane blijedo zlatne boje. Prebacite piletinu na tanjur da se malo ohladi. Grubo je nasjeckajte na komade i stavite je u veliku zdjelu.

3. U međuvremenu, u istu tavu dodajte po jednu žlicu maslaca i ulja. Dodajte gljive i pirjajte dok sva voda iz gljiva ne ispari i gljive ne postanu blijedo zlatne boje, otprilike 12 minuta.

4. Dodajte luk, češnjak i timijan i pirjajte oko 8 minuta. Podlijte vinom i pirjajte dok alkohol ne ispari, otprilike dvije minute. Prebacite sve u zdjelu s piletinom.

5. U istoj tavi rastopite još tri žlice maslaca na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i pirjajte dvije minute. Dodajte mlijeko, vrhnje, temeljac, muškatni oraščić, preostale 1 3/4 žličice soli i preostale 3/4 žličice papra. Pojačajte vatru i pokrijte poklopcem dok ne provrije. Pustite poklopljeno dok se umak malo ne zgusne, povremeno miješajući , otprilike 10 minuta.

6. U lonac ulijte vodu, posolite i kuhajte dok ne zavrije. U vrelu vodu ubacite linguine i kuhajte oko devet minuta. Ocijedite tjesteninu. U smjesu s piletinom i gljivama dodajte linguine, umak, grašak i peršin. Miješajte dok se sve ne sjedini i umak ne zahvati svu tjesteninu.

7. Prebacite tako izmiješanu tjesteninu u pripremljeni lim za pečenje. U maloj posudi promiješajte parmezan i krušne mrvice i zatim posipajte po tjestenini. Po vrhu premažite s preostale tri žlice omekšalog maslaca. Pecite dok pri vrhu ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta.