ulična atrakcija

Pivo im taj status ima već neko vrijeme, a Belgija sada pod zaštitu UNESCO-a želi staviti i belgijske krumpiriće

20.03.2021 u 16:52

Bionic
Reading

Svi koji su ikada konzumirali belgijske pržene krumpiriće nakon noći ispijanja belgijskog piva, sigurno mogu shvatiti u čemu je njihov čar. Belgijske ulične prodavaonice "french friesa" nastojat će to iskustvo zajamčiti i budućim generacijama, tako što će podnijeti zahtjev UNESCO-u da ih se proglasi zaštićenom nematerijalnom svjetskom baštinom

Belgijsko pivo taj status ima već pola desetljeća, no sada je na redu i 'pommes frites', kaže krovna organizacija koja zastupa vlasnike belgijskih štandova na kojima se prodaju prženi krumpirići. Štandove na kojima se u Belgiji prodaju prženi krumpirići ljudi uzimaju zdravo za gotovo, kao nešto što nikada neće nestati. No Bernard Lefevre, predsjednik krovne skupine vlasnika štandova kaže da je takvih mjesta sve manje i da postupno nestaju.

"Kultura prženih krumpirića ukorijenjena je u svima nama i možda bismo je upravo zbog toga morali nastaviti štititi", dodaje.

Svake dvije godine Belgija može predložiti svojeg kandidata za UNESCO-ov posebni status, a dvije regije izmjenjuju se kao predlagatelji. Flamanci su 'pomfrit' na svoj popis nematerijalne kulturne baštine uvrstili 2014. godine. Valonci će za to na red doći sljedeće godine.

Pomfrit, pommes frites, french fries je megapopularno jelo koje obožavaju sve generacije.

I premda u nazivu sadrži pridjev 'francuski', prženi krumpirići zapravo potječu iz Belgije. Legenda kaže da su ime dobili zahvaljujući američkim vojnicima koji su ih u doba Drugoga svjetskog rata na jugu Belgije nazvali francuskima jer se u tom dijelu zemlje, Valoniji, govori francuskim jezikom. Glavni grad Bruxelles je dvojezično područje, iako većina stanovnika govori francuskim jezikom.