RECEPT KOJI MORATE PROBATI

Uz pomoć ovog trika vaši će prženi krumpirići biti savršeno hrskavi, a neće upiti ni previše ulja

14.10.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Gastonomska spisateljica i kuharica Nigella Lawson otkrila je svoj trik za savršeno pržene krumpiriće koji neće upiti puno ulja, a obožavaju ih i mladi i stari. Iako su nas stariji učili da krumpiriće bacamo na vruće ulje, Lawson je na Instagramu podijelila fotografiju svojih toskanskih krumpirića, otkrivši kako se tajna nemasnih krumpirića zapravo krije u hladnom ulju. Stavljanje krumpira direktno u hladno ulje omogućuje im sporije kuhanje, što znači da imaju više vremena postati meki i pahuljasti iznutra, a hrskavi izvana

Sastojci (za 4-6 serviranja)

  • 1 kg krumpira
  • 1,5 l suncokretovog ulja
  • 1 glavica češnjaka (neoguljeni češnjevi)
  • 8 grančica svježe majčine dušice, ružmarina i kadulje
  • krupna sol

Priprema

1. Odrežite krajeve sa svakog krumpira (ali nemojte ga guliti) tako da može uspravno stajati, a zatim ga narežite na kriške debljine 1 cm. Potom svaku krišku izrežite na prutiće debljine 1 cm. Prebacite krumpiriće na suhu kuhinjsku krpu.

2. Ulje ulijte u široku, tešku tavu promjera cca. 28 cm i na hladno ulje dodajte krumpiriće. Da, dobro ste pročitali - na hladno ulje! Zatim ugrijte tavu kako bi se krumpirići počeli krčkati u ulju.

3. Nastavite pržiti krumpiriće, bez miješanja, još 15 minuta. Ako se ulje previše zagrije ili ulje previše frca na sve strane, malo smanjite vatru i držite sve vrijeme oči na krumpirićima (Nakon što temperatura ulja dosegne 160 °C, smanjite temperaturu i držite krumpire na temperaturi između 150–160 °C)).

4. Sada možete pažljivo promiješati krumpiriće, pomaknuvši na vrh one koji su se zalijepili za dno tave. Dodajte neočišćene češnje češnjaka u ulje i ponovno pažljivo promiješajte krumpiriće te ih pržite još 5-10 minuta. Pripazite da ne zagore. Prije nego ih skinete s vatre, probajte jedan da vidite je li kuhan iznutra i budite brzi jer lijepa zlatna boja se u minuti može pretvoriti u tamno smeđu, a to ne želite.

5. Kada lagano porumene dodajte začine, a nakon minutu izvadite krumpiriće na pladanj prekriven dvostrukim slojem papirnatih ručnika koji će upiti ulje. Nakon što se apsorbira višak ulja, krumiriće prebacite u zdjelu ili škartoc i začinite solju te poslužite dok su još topli.

U slast!