BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Pitate se kako pravilno očistiti perive maske za lice? Evo što kažu stručnjaci

15.04.2020 u 13:15

Bionic
Reading

Kako su jednokratne zaštitne maske neophodne zdravstvenom osoblju koje je na prvoj crti obrane od koronavirusa, među građanima su sve popularnije perive maske za lice koje vrlo lako možete napraviti i sami. No pitanje je - kako takve maske pravilno oprati te zaštititi sebe i druge od prijenosa virusa? Odgovor na to pitanje dala su dva američka stručnjaka

Otkako je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučio Amerikancima da u javnosti nose zaštitne maske za lice kako bi smanjili vjerojatnost od zaraze koronavirusom, perive maske od tkanine postale su najpopularniji modni dodatak na ulicama SAD-a, a u nedostatku jednokratnih maski nose ih i brojni Hrvati.

Trenutno ih izrađuju i brojni obrtnici koji su se zbog sve manje potražnje za njihovim proizvodima okrenuli proizvodnji maski od tkanine. U ovim tmurnim vremenima uistinu je moguće pronaći originalne i šarene maske koje podižu stajling ili nam na trenutak navuku osmijeh na lice. No postavlja se pitanje - kako biti siguran da smo maske od tkanine dobro oprali i uspješno ubili potencijalni virus na njima?

Kako pravilno čistiti perive maske za lice?

Ukoliko ste sami izradili masku za lice od stare jastučnice ili pamučne majice ili ste jednostavno kupili gotovu masku od tkanine, trebali biste znati da ju je nakon svakog korištenja potrebno oprati. Voditelj ordinacije za primarnu njegu Forward, dr. Nate Favini, u razgovoru za In Style kaže kako bismo maske od tkanine trebali prati u perilici rublja, koristeći deterdžent kao i prilikom uobičajenog pranja. Također je važna temperatura na kojoj peremo zaštitne maske. Kako biste sigurni da ste istrijebili virus, dr. Favini preporučuje pranje na najvišoj temperaturi te potom sušenje u sušilici.

Vodič za sigurno pranje odjeće:

  • prilikom pranja rublja osobe koja je zaražena ili pod sumnjom na zarazu nosite jednokratne rukavice
  • prljavo rublje osobe koja je zaražena može se prati u perilici s odjećom drugih ukućana
  • nemojte tresti i bacati prljavo rublje
  • očistite i dezinficirajte zaštitnu odjeću dezinficijensom koji preporučuje Agencija za zaštitu okoliša (EPA)
  • uklonite rukavice i odmah temeljito operite ruke.

Koliko često je potrebno prati zaštitnu masku?

Odgovor je - nakon svakog korištenja. 'U idealnom slučaju, svaki put kada stavite masku na lice, ona bi trebala biti čista, jer ne možete znati s kojim bakterijama je došla u doticaj, a ne želite dozvoliti tim bakterijama da uđu u vaš nos ili usta', rekao je dr. Favini.

Liječnik predlaže izradu (ili kupnju) nekoliko perivih maski od tkanine kako biste u svakom trenutku mogli koristiti čistu masku za lice. Dok je jedna na pranju, drugu možete koristiti za odlazak u trgovinu ili šetnju psa.

Trebamo li nositi zaštitnu masku svaki put kada izlazimo iz stana?

Zdravstvena struka slaže se kako bi zaštitne maske trebalo nositi svaki put kada izlazite u javnost. 'Pokazalo se da maske za lice mogu zadržati respiratorni sekret i time smanjiti rizik od prijenosa Covida-19 s jedne osobe na drugu', rekao je dr. Richard Martinello, stručnjak za zarazne bolesti s Yalea.

Čak i ako nemate simptome ili vam nije dijagnosticiran koronavirus, nosite masku u javnosti. 'To je važno zato što asimptomatski nositelji virusa, iako nemaju simptome, mogu prenijeti virus', objašnjava dr. Favini. Isto vrijedi i za osobe koje su već testirane te se pokazalo da su negativne na koronavirus.

'Ako se pokazalo da je testirana osoba negativna na koronavirus, taj rezultat može odražavati samo trenutno zdravstveno stanje pojedinca, dakle u trenutku kada je uzorak dobiven. Moguće je da je osoba postala zarazna unutar nekoliko sati od testiranja', objasnio je dr. Martinello.

'Prije nego što izađete s maskom, provjerite odgovara li dizajn vašem licu. Maska ​​bi trebala biti malo uža kako bi savršeno prianjala uz lice i time vas učinkovito štitila od kapljica koje se raspršuju nakon što osoba kihne', dodao je dr. Martinello.

I zapamtite - zaštitna maska za lice nije zamjena za socijalnu izoliranost. 'Izolacija je još uvijek primarna metoda zaštite od virusa', poručio je dr. Favini.