OPASNOST OD ZARAZE

Zabilježeno je nekoliko slučajeva životinja zaraženih koronavirusom, no trebate li strahovati za zdravlje svojih ljubimaca?

07.04.2020 u 12:58

Bionic
Reading

Iako ni znanost nije objasnila kako novi koronavirus koji je krenuo iz Kine te se proširio svijetom pogađa različite životinjske vrste, zabilježeno je nekoliko slučajeva zaraženih životinj, što je zabrinulo vlasnike ljubimaca

Nakon slučajeva zaraze koronavirusom dva psa u Hong Kongu i mačke u Belgiji, objavljeno je i kako se zarazila tigrica u zoološkom vrtu u New Yorku, a imala je suhi kašalj koji je jedan od najčešćih simptoma infekcije.

Četverogodišnja malezijska tigrica Nadia počela je pokazivati znakove respiratorne bolesti najvjerojatnije nakon što je bila izložena zaraženom zaposleniku vrta koji nije imao simptoma bolesti, objavilo je američko ministarstvo poljoprivrede (USDA). Prema njihovim podacima to je ujedno prvi slučaj da se kod tigra pojavio Covid-19.

USAD također navodi kako nema dokaza da životinje mogu zaraziti ljude novim koronavirusom, no ističe ljude koji imaju simptome Covida-19 trebaju ograničiti kontakte s kućnim ljubimcima i drugim životinjama. Ukupno je šest tigrova razvilo simptome Covida-19, objavio je CNN, međutim druge životinjske vrste nisu imale simptome.

Naravno i vlasnici su zabrinuti za zdravlje svojih ljubimaca budući da se radi o novom virusu te nisu poznate sve zakonitosti njegovog širenja i na životinje.

Prema riječima dr.med.vet. Ivane Ćosevske iz Veterinarske ambulante Buba, bilježi se pojačan interes vlasnika ljubimaca koji često pitaju upravo o zaštiti ljubimaca i načinu prijenosa koronavirusa sa životinja na ljude.

'COVID-19 virus srodan je Corona virusima (CoV) koji cirkuliraju u populaciji šišmiša Rhinlophus. Kako je točno došlo do prijenosa virusa nije poznato, ali smatra se da je moglo doći do prijenosa na tržnicama u Kini gdje u skučenom prostoru ljudi drže različite vrste divljih i domaćih životinja. Treba reći kako su izuzetno rijetke infekcije životinja nakon bliskog kontakta s inficiranim ljudima, ali nema dokaza o transferu virusa natrag sa životinje na ljude', kaže dr. I. Ćosevska.

Za sada nema dokaza da ljubimci imaju utjecaj na širenje bolesti u ljudi, dodaje, a osnovni način prijenosa ove bolesti, o kojoj se još uvijek ne zna puno, je s čovjeka na čovjeka.

Što se tiče higijenskih mjera pri kontaktu sa životinjama, dodaje, treba prati ruke prije i nakon kontakta, izbjegavati ljubljenje i dijeljenje hrane te izbjegavati sirovu hranu.

Ako se vlasnik zarazi, dobro bi bilo da oboljeli brigu o ljubimcu prepusti nekom od članova obitelji ili prijatelja.

'Molimo vlasnike da čiste šape svojih ljubimaca nakon šetnje isključivo sredstvima koja su za to registrirana, bilo u obliku otopine ili vlažnih maramica. Nikako ne koristiti antiseptike za ruke ili za kućanstvo jer mogu uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje', rekla je veterinarka.

Tijekom šetnje s ljubimcima bitno je držati socijalnu distancu i ne zaboraviti na higijenske mjere.

Inače, jedna najnovija studija objavljena u Kini je pokazala kako su mačke podložnije oboljeti od COVID-19, zaraze uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Mačke su u studiji čak uspjele zaraziti jedna drugu, iako nisu pokazivale znakove bolesti. Među životinjama koje se također mogu zaraziti su i domaći tvorovi, odnosno 'feretke' iako su se dobro nosile s time, objavio je CNN.

Psi, s druge strane, prema ovoj studiji nisu bili osjetljivi na koronavirus. Virus se pojavio u izmetu pet pasa, no životinje nisu razvile simptome. Svinje, kokoši i patke također se nisu pokazali gostoljubivim domaćinima za virus.

Ljubitelji mačaka ili egzotičnih životinja ne trebaju paničariti, kažu stručnjaci jer nema dokaza da bi se njihovi kućni ljubimci mogli umrijeti od COVIDa-19.

Osim toga radi se o laboratorijskim uvjetima gdje su istraživači životinje izložli puno većim količinama koronavirusa nego u prirodnim uvjetima. Američka veterinarska asocijacija (AVMA) objavila je kako se, iako su zabilježeni slučajevi dva psa (Hong Kong) i jedne mačka (Belgija) zaraženih SARS-CoV-2, stručnjaci za zarazne bolesti slažu da u ovom trenutku nema dokaza koji bi ukazivali na to da kućni ljubimci šire COVID-19 na druge životinje, ali i ljude.