IDEJNO RJEŠENJE

Ovo su tri lica iste kuhinje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Različitim rasporedom elemenata u prostoru stvaraju se različite priče. Odaberite onaj koji će izraziti vaše sklonosti i povezati se kvalitetno s cjelinom

Poštovani,

Upravo sam u fazi uređenja vrlo prostrane kuhinje pa vas molim za pomoć. Jako mi je važan dobar raspored radnih zona, jer puno vremena provodim kuhajući. Obitelj broji 5 članova.

Unaprijed hvala!

Odgovor arhitektice:

Kuhinja velikih dimenzija rijetka je čak i u obiteljskim kućama, jer se teži što kraćem boravku u njoj. Ipak, kuhinja je postala obavezan element isticanja uz dnevni boravak i blagovaonicu pa treba posvetiti puno pažnje njenom opremanju.

Ovaj prostor omogućuje više prostornih verzija uređenja, ali svi imaju zajedničko slijedeće: budući da je kuhinja vezana uz blagovaonicu, prostor za jelo u kuhinji će biti smješten na suprotnoj strani. Ovo će biti prostor za obiteljsko okupljanje. Uz ulaz u kuhinju na kosi zid smjestite vertikalne kolone visine do stropa u koje mogu biti ugrađeni hladnjak, zamrzivač, pećnice, aparat za kavu i sl. ovisno potrebama vaše obitelji te spremište hrane. To je zona komunikacije pa ju je idealno iskoristiti upravo na ovakav način.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Nudimo vam tri tlocrtne dispozicije namještaja:

1. Kuhinja sa šankom: ova verzija povezuje kuhinju sa blagovaonicom preko šanka, kao njenog najatraktivnijeg dijela, skrivajući njegovom visinom radni, tj. prljavi dio kuhinje od pogleda. Ovakav raspored predviđa smještaj praonika uz prozor te štednjaka sa napom uz zid, a prostor za jelo je povezan radnom plohom sa kuhinjom. Ova verzija stvara veliku radnu površinu i povezane plohe, što je korisno, ukoliko provodite puno vremena u kuhinji. Radnu zonu popločajte keramičkim pločicama, a ostale zone neka budu u parketu.

2. Kuhinja s otokom: ovakva dispozicija elemenata otvara kuhinju prema blagovaonici svojim radnim dijelom, sa otokom za kuhanje u samom središtu. Ovu ćete koncepciju upotrijebiti ukoliko želite istaknuti ljepotu samih kuhinjskih elemenata te vizualno još više povećati ovaj prostor i učiniti ga sastavnim dijelom blagovaonice. Praonik je smješten uza zid, a radna ploha je vrlo velika.

Keramičkim pločicama popločajte radnu zonu i nešto širu zonu oko otoka. Ovdje je pod vrlo izražajan element prostora.

3. Kuhinja s pultom: ovo je izrazito trendovsko rješenje koje naglašava longitudinalnost prostora te stvara vrlo snažan izražaj kuhinje. Veliki pult koji se proteže središnjim dijelom najdominantniji je element u prostoru koji u sebi okuplja šank, kuhanje, radnu plohu te stol za jelo. Praonik je smješten uz prozor, a hladnjak uz zid prema blagovaonici. Ovo je verzija koja djelomično i skriva i otkriva radni prostor koji nije kotinuiran, a pod je naglašen keramičkim pločicama koje su šire od same zone pulta. Elemente nasuprot stolicama izvedite kao sastavni dio kuhinje, ili dekorativno, poput mini dnevnog boravka, što je također vrlo trendovski.

Predlažemo boje drveta u svim verzijama (tamne ili svijetle) u kombinaciji sa krem ili bijelom bojom. Uz centralnu rasvjetu, izvedite i rasvjetu radne plohe, a prostor obogatite zelenilom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi