SVIDJET ĆE VAM SE

Ovo je formula savršene proljetne salate

28.04.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Ne jedete dovoljno salate, a na stolu je izbjegavajte u širokom luku? Vrijeme je da to promijenite. Naime, salatu doista možete napraviti od svih svojih omiljenih namirnica, a kada vidite kojom količinom vitamina i minerala ćete opskrbiti tijelo, to će vam postati jedno od omiljenih jela. Evo kako složiti doista savršenu salatu

Ako ne jedete često salatu, radi zdravlja pokušajte to promijeniti te je na svoj meni uvedite barem jednom ili dva puta na tjedan. Ne volite salatu? Možda još niste otkrili kakvu volite. Naime, prednost salate je da za nju ne postoji recept te prema vlastitim željama u zdjelu možete ubaciti omiljeno povrće, začine, pa čak i voće. Eksperimentirajte raznim dodacima, a ako ubacite i malo tune, lososa ili pak piletine, salata može postati cijeli obrok, piše thirdage.com

Odaberite bazu
Što je salata tamnije ili pak crvenije boje, to je bolja te sadrži najviše vitamina C, folne kiseline i kalija. Zelena salata tamnije boje je bogatija i hranjivija, a s obzirom na ono što volite, birajte kristalku, putaricu ili pak hrastov list.
Kako salata ne bi bila jednolična, dodajte i malo drugog zelenog povrća, pa tako ubacite sitno nasjeckanog kelja ili rikole, koja je prepuna beta-karotena i antioksidansa.
Svakako izbjegavajte salatu jako blijedih listova, jer prepuna je vode, a to znači da je i manje hranjiva.

Neka salata bude hrskava
Salata nije prava salata ako nije barem malo hrskava. Stoga svakako radi okusa i dodatnih vitamina ubacite sitno nasjeckani celer (vitamin A), malo krastavaca (vitamin C), ljubičasti kupus koji je prepun vitamina A i C te željeza. Nemojte zanemariti ni grašak, također zbog vitamina A i C te željeza, komadiće brokule zbog vitamina C, klice djeteline bogate su antioksidansima. U salatu možete dodati i suncokretove ili chia sjemenke koje su pune vlakana i proteina, ili pak orahe i bademe koji su također bogati vlaknima i proteinima.
Izbjegavajte dodavanje prženih komadića kruha, koji iako jako ukusni, mogu imati visoke udjele masti i natrija, a niske udjele hranjivih tvari.

Neka salata bude šarena
U zdjelu na sitno nasjeckajte papriku u kojoj god boji želite – crvenu, narančastu, zelenu, žutu - jer sadrži vitamine B1, B2 i B6 te folnu kiselinu, crveni luk dodat će poseban okus i dati potrebnu dozu vlakana. Ako ste ljubitelji malo egzotičnijih okusa, dodajte sjemenke nara jer su prepune vitamina A, C i E, vlakana, kalija, kalcija i antioksidansa. Rajčica pak obiluje vlaknima, vitaminima A, C i K, kalijem i manganom. Kriške avokada poželjne su jer sadrže više od 20 vitamina i minerala te masnoće zdrave za srce, dok repa obiluje folnom kiselinom.
Važno je napomenuti da u salatu ne treba dodavati više od dvije žlice kukuruza ili graška jer te namirnice poput kruha imaju visoke udjele škroba.

Dodajte i proteine
Sjajni izvori vlakana su crni grah, a sjajan dodatak su i piletina ili nemasna govedina. Ljubitelji ribe neka posegnu za lososom i tunom koji su bogati omega-3 masnim kiselinama. Sjajan odabir su i tvrdo kuhana jaja ili pak sir, tipa nemasna feta, kozji sir, parmezan ili mozzarella jer su prepuni vitamina D i kalcija. Tofu isto može biti sjajan odabir zbog zdravih masti i kalija. Važno je napomenuti kako su punomasni sirevi prepuni zasićenih masnoća, pa ih valja oprezno koristiti.


Salatu osvježite i voćem
Sjajan dodatak su kriške jabuke i kruške koji si bogate vitaminom C i flavonoidima, a ne treba zanemariti ni bobičasto voće poput jagoda, malina, borovnica i kupina.

I ostaci hrane mogu biti sjajan dodatak
Prokulica je poželjna zbog vitamina C, A i B6 te folne kiseline, šparoga zbog vitamina A, E i K te folne kiseline, a slatki krumpir bogat je vitaminima A i C te manganom.

Dobro začinite
Dodajte nekoliko kapi limuna koji je bogat vitaminom C i folnom kiselinom ili pak soka od limete koji je prepun vitamina C i kalijem. Možete dodati i nekoliko kapi crnog vina, balsamico octa i maslinovog ulja koji sadrže masnoće zdrave za srce. Dodatna napomena: koristite u većoj mjeri ocat i limun, a manje ulja te izbjegavajte gotove, kupovne preljeve za salatu.