Kad temperature porastu i poželimo nešto slatko, osvježavajuće i hranjivo, rijetko koji desert može se mjeriti s ovim smrznutim ploškama od borovnice i kokosa
Ovaj desert idealan je izbor za vruće dane jer se slasne ploške ne peku, bogate su prirodnim sastojcima, a mnogi u njima vide prednost i jer su bez glutena, bez mliječnih proizvoda te potpuno veganske.
Smrznute ploške od borovnica i kokosa
Osim što izgledaju sjajno, ove ploške od kokosa i borovnica pružaju savršen balans kremaste teksture i voćne svježine, dok datulje i bademi daju prirodnu slatkoću i hrskavost. Praktične su i za pripremu unaprijed – mogu stajati u zamrzivaču i do dva mjeseca, spremne da osvježe svaki ljetni trenutak.
Sastojci (za 10–12 ploški)
Osnovna krema (namakanje):
- 280 g sirovih indijskih oraščića
Za podlogu:
- 140 g badema
- 140 g očišćenih datulja
- Za kremasti sloj:
- 100 g kokosove kreme
- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
- 2 žlice agavinog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Sok od ½ limuna
Za voćni sloj:
- 140 g borovnica + šaka za posipanje
- 5 očišćenih datulja
- Preostala polovica indijskih oraščića
Priprema:
Indijske oraščiće najprije omekšajte – namočite ih u kipuću vodu na 10 minuta ili ih, ako imate vremena, ostavite preko noći u hladnoj vodi. U međuvremenu lagano premažite kvadratni kalup dimenzija 20 x 20 cm s malo neutralnog ulja.
Za podlogu sameljite bademe i datulje u sjeckalici dok ne dobijete sitnu, ali ljepljivu smjesu. Rasporedite je ravnomjerno po dnu pripremljenog kalupa i dobro utisnite stražnjom stranom žlice. Stavite u zamrzivač dok pripremate srednji sloj.
Ocijedite polovicu indijskih oraščića i stavite ih u blender ili procesor s kokosovom kremom, otopljenim kokosovim uljem, agavinim sirupom, vanilijom i limunovim sokom. Miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Izvadite kalup iz zamrzivača, prelijte kremu preko podloge i ponovno vratite u zamrzivač na 30–40 minuta, dok se ne stisne.
Za završni sloj, izmiksajte borovnice, datulje i preostale indijske oraščiće u jednoličnu voćnu kremu. Prelijte je preko prethodnog sloja i pospite svježim borovnicama. Sve zajedno stavite u zamrzivač na najmanje 1 sat. Prije posluživanja izvadite desert iz zamrzivača 10 minuta ranije, zatim narežite na 10–12 ploški.