PREFINO I BRZO GOTOVO

Ledeno osvježenje: Za ovaj desert ne pali se pećnica, a priprema traje samo deset minuta

07.08.2025 u 13:39

Bionic
Reading

​​​​​​​Kad temperature porastu i poželimo nešto slatko, osvježavajuće i hranjivo, rijetko koji desert može se mjeriti s ovim smrznutim ploškama od borovnice i kokosa

Ovaj desert idealan je izbor za vruće dane jer se slasne ploške ne peku, bogate su prirodnim sastojcima, a mnogi u njima vide prednost i jer su bez glutena, bez mliječnih proizvoda te potpuno veganske.

Smrznute ploške od borovnica i kokosa

Osim što izgledaju sjajno, ove ploške od kokosa i borovnica pružaju savršen balans kremaste teksture i voćne svježine, dok datulje i bademi daju prirodnu slatkoću i hrskavost. Praktične su i za pripremu unaprijed – mogu stajati u zamrzivaču i do dva mjeseca, spremne da osvježe svaki ljetni trenutak.

Sastojci (za 10–12 ploški)

Osnovna krema (namakanje):

  • 280 g sirovih indijskih oraščića

Za podlogu:

  • 140 g badema
  • 140 g očišćenih datulja
  • Za kremasti sloj:
  • 100 g kokosove kreme
  • 2 žlice otopljenog kokosovog ulja
  • 2 žlice agavinog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Sok od ½ limuna

Za voćni sloj:

  • 140 g borovnica + šaka za posipanje
  • 5 očišćenih datulja
  • Preostala polovica indijskih oraščića

Priprema:

Indijske oraščiće najprije omekšajte – namočite ih u kipuću vodu na 10 minuta ili ih, ako imate vremena, ostavite preko noći u hladnoj vodi. U međuvremenu lagano premažite kvadratni kalup dimenzija 20 x 20 cm s malo neutralnog ulja.

Za podlogu sameljite bademe i datulje u sjeckalici dok ne dobijete sitnu, ali ljepljivu smjesu. Rasporedite je ravnomjerno po dnu pripremljenog kalupa i dobro utisnite stražnjom stranom žlice. Stavite u zamrzivač dok pripremate srednji sloj.

Ocijedite polovicu indijskih oraščića i stavite ih u blender ili procesor s kokosovom kremom, otopljenim kokosovim uljem, agavinim sirupom, vanilijom i limunovim sokom. Miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Izvadite kalup iz zamrzivača, prelijte kremu preko podloge i ponovno vratite u zamrzivač na 30–40 minuta, dok se ne stisne.

Za završni sloj, izmiksajte borovnice, datulje i preostale indijske oraščiće u jednoličnu voćnu kremu. Prelijte je preko prethodnog sloja i pospite svježim borovnicama. Sve zajedno stavite u zamrzivač na najmanje 1 sat. Prije posluživanja izvadite desert iz zamrzivača 10 minuta ranije, zatim narežite na 10–12 ploški.