GASTRO FAVORIT

Kremasti ručak iz jednog lonca: Ovu tjesteninu kuhat ćete opet i opet

02.09.2025 u 12:41

Bionic
Reading

Donosimo recept za ručak koji se praktično priprema u jednom loncu, i to za manje od pola sata

Ako tražite ideju za brz, ali hranjiv obrok, tjestenina s puretinom, špinatom i cheddar sirom idealan je izbor. Riječ je o receptu koji spaja jednostavne sastojke u kremasto i mirisno jelo koje je gotovo za manje od pola sata - i toliko ukusno da ćete ga ubrzo poželjeti pripremiti opet.

Okusi koji se savršeno slažu

Puretina je poznata po tome što je lagana, a istovremeno bogata proteinima, pa se odlično uklapa u svakodnevnu prehranu. Kada joj se doda špinat, dobiva se svježina i nutritivna vrijednost, dok cheddar sir osigurava puninu okusa i kremastu teksturu koja povezuje sve sastojke.

Rezultat je jelo koje je istovremeno lagano, ali dovoljno zasitno da zadovolji i one najgladnije.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 160 g smrznutog špinata
  • 1 poriluk
  • ½ svežnja svježeg timijana
  • 250 g svježih listova za lazanje
  • 150 g puretine
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 300 ml mlijeka s malo masnoće
  • 25 g cheddar sira (ili drugi tvrdi sir po izboru)
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Špinat ostavite da se malo odmrzne, a poriluk očistite, prerežite po duljini i narežite na tanke ploške. Timijan očistite od grančica. Listove lazanja narežite na trake širine oko 3 cm da dobijete domaću verziju pappardella.

U posudi na suho prepecite krušne mrvice s malo timijana dok ne postanu zlatne i hrskave, pa ih prebacite u zdjelicu. U istoj posudi dodajte malo maslinova ulja, poriluk i ostatak timijana, uz prstohvat vode, pa kuhajte 5 do 10 minuta dok ne omekša.

Dodajte natrgane ostatke puretine (ili prethodno u istoj posudi ispržite komadiće puretine), zatim još malo ulja i brašno, koje kratko popržite uz miješanje. Postupno ulijevajte mlijeko i 300 ml kipuće vode, neprestano miješajući da dobijete kremasti umak. Ubacite špinat i pustite da proključa, pa smanjite vatru i dodajte tjesteninu. Kuhajte oko 4 minute, povremeno miješajući da se ne zalijepi.

Umiješajte naribani sir, začinite po želji, poslužite u zdjelama, pospite preprženim mrvicama i uživajte u brzom, nutritivno bogatom obroku.