VAŽNOST SPAVANJA

Otkriveno zašto nam je potrebno osam sati sna

17.10.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Još je jedno istraživanje potvrdilo veliku važnost sna. Samo dva sata manje sna donose brojne poteškoće

Ako noćas niste dobro spavali, mogli biste zaboraviti mnoge stvari od jučer. Naime, samo dva propuštena sata sna dovoljna su

da zaustave mozak u 'pospremanju' različitih podataka, odnosno uspomena, otkriva najnovije istraživanje.

Kako vam se to ipak ne bi dogodilo, osigurajte si osam sati kvalitetnog sna noću. Možda vam kao dobra motivacija može poslužiti spoznaja da izgubljeno pamćenje zbog nekvalitetnog sna vrlo često nepovratno nestaje, istaknuto je na godišnjoj konferenciji američkog Društva neuroznanstvenika.

'San nije luksuz i to je ono što moraju shvatiti svi oni koji žive modernim načinom života. Iznimno je važno za mozak i njegovo funkcioniranje da si ljudi osiguraju kvalitetan san. Čovjek si tako može pomoći da bolje pamti – od onih malih stvari pa sve do većih i važnih', naglasio je jedan od znanstvenika, Ted Abel.

Kvalitetan san posebno je važan za one koji uče poput studenata. Kako bi podaci koje su naučili bili dobro 'pospremljeni', nužno je da si osiguraju osam sati sna. Znanstvenici napominju da čak ni sedam sati nije dovoljno. Napomenuto je da je kvalitetan san iznimno važan i za nošenje sa stresom. Naime, mozak tijekom dana ne stigne procesuirati sve stresne događaje pa taj posao obavlja tijekom noći, odnosno u snu.