ŠTO JE IN, A ŠTO OUT?

Otkrivamo najnovije trendove u svijetu interijera

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vraćanje u prošlost, prirodni efekti te dinamika u oblikovanju i kombinaciji materijala i boja osnovne su značajke najnovijih trendova koji su se mogli vidjeti na najnovijem međunarodnom sajmu namještaja, I Saloni, koji se svake godine održava u Milanu
Saverio Lombardi Vallari, Courtesy Cosmit spa

Saverio Lombardi Vallari, Courtesy Cosmit spa

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kuhinja, kao najkompleksniji prostor za opremanje doma, doživjela je promjene. Višegodišnja 'statičnost' u smislu forme sada se mijenja i ona postaje izrazito dinamična. Uz upotrebu prirodnih materijala, vizualno dominira igra forme i kombinacija materijala. Kuhinjski otok postaje jako naglašen. Na njega se često veže blagovaonski stol pa se kuhinja na taj način uvlači dublje u zonu dnevnog boravka. Viseći elementi kuhinje više nisu u čistoj ravnoj liniji, već se javlja igra visina, otvorenog i zatvorenog te igra materijala u kojima se miješaju prirodni - drvo i kamen - s metalom (sjajni efekt), lakiranim MDF-om, staklom. Visoki sjaj je sve manje prisutan, a dominira mat izražaj.

Neizostavan element kuhinje su dekorativni predmeti koji su vrlo izražajni oblikom i bojom. Rasvjetna tijela iznad otoka ili same kuhinje su XXL dimenzija, a LED rasvjeta integrirana u radnu ploču, ladice ili pod još je uvijek prisutna. Radna ploča je često izrađena od kamena - prirodnog ili umjetnog (efekt cementa) - a prate je detalji u drvetu - šank, fronte ili detalji fronti. Nape su i dalje vrlo maštovitog oblika.

Ekološki, štedljivi, multifunkcionalni, user-friendly - sve su to osobine najnovijih kuhinjskih uređaja. Novi uređaji štede i do 30 posto energije, komuniciraju sa smartphoneom, tabletom ili računalom, imaju interaktivne zaslone te mogućnosti upravljanja verbalnim naredbama. Pećnice omogućuju pečenje na više razina bez miješanja mirisa hrane. Sve je popularnije kuhanje na paru zbog čuvanja nutritivnih vrijednosti hrane pa se tako sve više razvijaju i parne pećnice.

Bežične sonde mjere temperaturu unutar jela te omogućuju idealnu procjenu duljine pripreme, a ultrazvučni sustavi optimiziraju raspodjelu para unutar pećnice. Ploče za kuhanje su dizajnirane na način da se vodi računa o ergonomiji. Nape dobivaju sustave neutraliziranja svih zagađivača - bakterija, virusa, grinja, peludi i sl. Hladnjaci s opcijama brzog zamrzavanja čuvaju kvalitetu hrane, kao da nije bila zamrzavana, a svježa hrana ima puno veću trajnost. Sve te osobine začinjene su vrhunskim dizajnom koji se osobito primjećuje na napama.

Kamen sve prisutniji u kupaonicama

Sektor kupaonica jedan je od najbrže rastućih u posljednjih nekoliko godina a posljedica je sve većeg razvoja svijesti o kupaonici kao prostoru za obavljanje higijenskih potreba, ali i odmora i užitka. I u kupaonicama je prisutan 'prirodni' ugođaj, što je omogućeno maksimalnim uvođenjem kamena (prirodni ili umjetni) na površine zidova, umivaonike... Jačanje veza s obrtništvom omogućilo je uvođenje finih detalja koji pružaju osjećaj vrhunskog vizualnog užitka i bogatstva. U oblikovanju sanitarnih uređaja osjeti se retro prizvuk.

Kade su samostojeće s ovalnim rubovima, dajući vizualno meke forme, a isto se odnosi i na umivaonike, WC školjke i bide. Slavine sve više postaju umjetnost, kao i tuševi. Kabine od prozirnog stakla su i dalje prisutne, ali su sada obogaćene dekorativnim detaljima ili LED rasvjetom. Ogledala su raznolika, maštovita, kao i kupaonski elementi. Oblikovanje je stilski raznoliko - od retro inspiracija do minimalizma obogaćenog detaljima u drvetu ili kamenu. I ovdje se proteže tema dinamike u oblikovanju pa su elementi razvedeni kompozicijski i obogaćeni igrom puno-prazno. Finske i turske saune postaju dijelom kupaonica.

Dnevni boravak kao prostor za odmor i druženje postaje vrlo blizak kuhinji, stilom, bojama i oblikovanjem. Garniture za sjedenje su vrlo prostrane s naglašenom ergonomijom, izrađene od tkanine ili kože. Baza im je diskretna, a jastučići su u pepito uzorku, cvjetnom, prugastom, kariranom i u vrlo živim bojama. Obavezan element je foteljica.Boje koje dominiraju u boravku su siva, smeđa, krem, bijela kao bazne, a na njih se nadovezuju plava, narančasta, ružičasto-crvena, crvena, žuta, žarkozelena.

Saverio Lombardi Vallari, Courtesy Cosmit spa

Saverio Lombardi Vallari, Courtesy Cosmit spa

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U trendu su žarke boje u detaljima
U trendu su žarke boje

Žarke boje u detaljima često se koriste i na komodama za TV, koje su kompozicijski dinamične i razvedene. Izrađene su od tamnog ili svijetlog drveta (rjeđe četkani efekt), a dopunjene detaljima od metala, stakla i MDF-a u živim bojama. Igra punih i praznih elemenata se stilski povezuje s kuhinjom. Klupski stolići su često od kamena ili stakla, pravokutni, ovalni, poligonalni. Smješteni su na tepihe koji imaju stari, otrcani efekt, a izvedeni su kao patchwork. Rasvjeta je dinamična, unutar samih komoda, a lampe su samostojeće i velikih formata. Završna obrada svih detalja je na tehnološki vrlo visokoj razini.

Razigranost i dinamičnost u trendu najviše se izražavaju u spavaćim sobama na uzglavlju kreveta. Ono postaje kompleks noćnih ormarića, polica te samog uzglavlja integriranih u zabavnu cjelinu. Cijelu priču prate ormari koji su čistih formi, ali u detalju prate temu uzglavlja. Walk in ormar je važan prostor spavaonice, ukoliko ga je moguće izvesti. Toaletni stolić kao dio priče o vraćanju u prošlost ponovo postaje dio spavaće sobe. Drvo, kamen, MDF, staklo, žive boje na umjerenoj bazi - sve su ovo trendovski elementi spavaće sobe. I ovdje je efekt visokog sjaja sve manje prisutan, a dekorativni jastučići raznih oblika, tkanina i boja su neizostavni.

Dječja soba je idealan prostor za interpretaciju novih trendova koji su dinamični i izražajni. Dječji kreveti su šareni i maštoviti, često povezani s ormarima i radnim stolom u jednu kompozicijsku cjelinu. Fronte ormara su vrlo dinamične, bilo da se radi o kliznim ili zaokretnim vratima. Kombinacija boja i različitih materijala daje im živost, a priču dodatno pojačavaju police neobičnih oblika, kombinacija tri i više boja te ponovo igra punih i praznih elemenata. Žuta, plava, zelena, ružičasta boja obogaćene grafikama i materijalima pružaju pravi užitak u dječjim sobama, čak i za odrasle!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi