SLATKO NA TANJURU

Otkrivamo genijalne trikove za savršenu čokoladnu tortu, a imamo i recept koji će vas raspametiti

23.10.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Dani su sve hladniji, pandemija koronavirusa ne jenjava, ali nije sve tako crno - još uvijek imamo čokoladu! Engleska autorica kuharica i gastro blogerica Nigella Lawson podijelila je sa svojim fanovima na Instagramu recept za najnevjerojatniju čokoladnu tortu koja će vam u trenu izmamiti osmijeh na lice

Njeni obožavatelji poludjeli su za ovom čokoladnom bombom naziva Torta alla Gianduia koju Lawson opisuje kao laganu i vrlo ukusnu poslasticu koja je svima nama potrebna da nas oraspoloži u ovim tmurnim danima.

Nigellin recept uključuje svima omiljenu Nutellu za koju slavna zaljubljenica u hranu tvrdi da je čaroban sastojak koji čokoladnoj torti daje božanstveni okus. U kombinaciji s prženim lješnjacima i likerom od lješnjaka torta poprima anđeoski okus kojem je teško odoljeti.

Lawson otkriva kako kupuje već mljevene lješnjake za svoju smjesu za kolače te ima koristan savjet za tostiranje lješnjaka koji vam mogu poslužiti kao dekoracija na tortama i kolačima.

'Kako biste s lješnjaka skinuli kožicu, nakon tostiranja u tavi prebacite ih na navlaženu kuhinjsku krpu te ih trljajte dok su još topli', savjetuje Lawson.

Ovo je odličan trik! Dodaje i kako je lješnjake prije stavljanja na čokoladnu glazuru potrebno prvo ohladiti, ukoliko ne želite da po preljevu puste masnoću.

Čokoladna torta s lješnjacima

Sastojci

Sastojci za tortu:

  • 6 velikih jaja (odviti bjelanjke i žutanjke)
  • prstohvat soli
  • 125 g mekanog maslaca
  • 400 g Nutelle
  • 1 žlica ruma ili likera od lješnjaka
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g tamne čokolade (otopljene)

Sastojci za glazuru:

  • 100 g lješnjaka (oguljenih)
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica ruma ili likera od lješnjaka
  • 125 g tamne čokolade

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 180ºC. U velikoj zdjeli umutite bjelanjke i sol dok ne postanu čvrsti, ali ne i suhi.

2. U zasebnoj posudi istucite maslac i Nutellu, a zatim dodajte rum/liker, žumanjke i mljevene lješnjake. Smjesu umiješajte u ohlađenu rastopljenu čokoladu, a zatim lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

3. Smjesu izlijte u okrugli podmazani i obloženi kalup za torte veličine 23 cm i pecite 40 minuta ili dok se kolač ne počne odvajati od lima, a zatim pustite da se ohladi na rešetki.

4. Tostirajte lješnjake na suhoj tavi dok orašasti plodovi ne porumene. Tresite tavu kako ne bi zagorili s jedne strane, a s druge strane ostali previše blijedi. Očistite ih od kožice i prebacite ih na tanjur gdje će se potpuno ohladiti. Nipošto ih ne stavljajte na glazuru dok su vrući kako ne bi pustili masnoću.

5. U lonac s debelim dnom dodajte vrhnje, rum/liker i nasjeckanu čokoladu te lagano zagrijte lonac. Kad se čokolada otopi, maknite posudu s vatre i miješajte glazuru pjenjačom dok ne postigne odgovarajuću gustoću.

6. Uklonite kalup s ohlađenog kolača, ali ga ostavite na podlozi jer će ga biti teško skinuti tako vlažnog u jednom komadu. Vrh torte premažite čokoladnom glazurom, a potom rasporedite ohlađene pržene lješnjake. Ako ste koristili liker od lješnjaka, slobodno ga poslužite svojim gostima uz tortu.

U slast!