PRIJEDLOG ZA DANAŠNJI RUČAK

Čak i ako netko od vaših ukućana ne voli kelj, ovaj će ih recept potaknuti da se zaljube u ovo super zdravo povrće

21.10.2020 u 12:57

Bionic
Reading

Kelj se često naziva 'kraljem kalcija' te se ubraja u najzdravije namirnice koje štite organizam od oboljenja i jačaju imunitet. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana te je riječ o niskokaloričnoj namirnici, što je veliki plus ako želite skinuti koji kilogram. Problem s ovom namirnicom je taj što je mnogi ne vole, a posebno djeca koja općenito nisu ljubitelji zelenog lisnatog povrća. No, uz pomoć ovog recepta uspješno ćete zamaskirati kelj i svoje ukućane potaknuti da ga konačno zavole

Kupusnjače poput kupusa, kelja, brokula ili prokulica, prepune su vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka pa nutricionisti savjetuju da ih što češće uvrstimo na svoj jelovnik. Mnoga su znanstvena istaživanja pokazala kako sve kupusnjače sadrže antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora.

Kelj je prava riznica zdravlja koju mnogi izbjegavaju, no ona itekako može biti ukusna. Potrebno jesamo pronaći recept koji će se svidjeti svim ukućanima. Možda ne znate da je kelj zapravo svojevrsna inačica kupusa koju su stvorili u Belgiji u 18. stoljeću, a zatim se proširio Europom i svijetom.

Kelj bi se svakako trebao naći na listi omiljenog povrća jer obiluje vitaminima, a nije skup. U nešto više od jedne šalice kelja (oko 85 grama) ima čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A. U ovo zimsko doba potreban nam je i vitamin C koji ćete lako dobiti iz kelja, a uz to ćete organizmu osigurati kalij i kalcij. S druge strane, kelj je niskokalorična namirnica i u 100 grama ima tek 50 kalorija.

Polpete od kelja

Sastojci (25-30 komada)

  • glavica kelja
  • 3-4 krumpira
  • 1 jaje
  • 6 žlica krušnih mrvica + za posipanje
  • 6 žlica brašna
  • 1 žličica soli
  • prstohvat papra
  • prstohvat češnjaka u prahu

Priprema

1. Prva tri, četiri lista otrgnite i operite pa odvojite peteljku. Potom glavicu operite i narežite na pola. Odrežite debele krajeve i svaku polovicu narežite na manje kockice.

2. Kelj prebacite u veliki lonac s vodom, posolite i kuhajte dok ne omekša, cca. 10 minuta nakon što voda provri.

3. Ogulite i narežite krumpire na manje kockice te ih skuhajte u posoljenoj vodi.

4. Kuhane krumpire ocijedite i pustite da se hlade. Kelj ocijedite i prebacite na dasku za rezanje pa ga dobro usitnite nožem. Na taj način će se i automatski ohladiti. Prebacite kelj u veliku plastičnu zdjelu.

5. Krumpire protisnite kao kada radite pire pa ih dodajte u zdjelu s keljem.

6. Umutite jaje i dodajte začine. Prelijte time kelj i pire pa sve dobro izmiješajte kako bi dobili sjedinjenu, lagano ljepljivu smjesu.

7. U tanjur istresite krušn mrvice, a sa strane pripremite tacnu obloženu papirom za pečenje. Navlažite ruke pa žlicom stavljajte smjesu u ruke te od nje oblikujte polpete. Uvaljajte ih u krušne mrvice pa položite na tacnu.

8. Kada ste iskoristili svu smjesu polpete možete kratko popržiti s obje strane na malo ulja.

Ukoliko ih želite zamrznuti, tacnu s polpetama stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Potom ih možete prebaciti u higijenske vrećice kako bi uštedili prostor u zamrzivaču. Polpete po potrebi odmrznite i poslužite s prilogom po želji ili kao prilog mesu ili ribi.

U slast!