PRIJEDLOG ZA RUČAK

Ova kremasta juha u kombinaciji s tostiranim sendvičem izmamit će vam osmijeh na lice

  • Autor: I. B. T.
  • Zadnja izmjena 22.10.2020 15:00
  • Objavljeno 22.10.2020 u 13:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Petr Goskov / Alamy / Alamy / Profimedia

Brokula se ubraja u 10 najzdravijih namirnica i baš zato bi se trebala češće naći na našem tanjuru. Jedan od najbržih načina pripreme ove visokonutritivne namirnice je kuhanje juhe. Osim što će vas zagrijati u ovim hladnim danima, juha od brokule vašem će organizmu osigurati sve potrebne nutrijente za zdravlje, a savršeno će se sljubiti sa slasnim tostiranim sendvičem sa sirom

Brokula je bogata mineralima poput kalcija, magnezija i cinka koji pomažu alkalizirati tijelo i održavati kosti jakima. Također ima velike količine folne kiseline i željeza, potrebnih za zdravu krv, i vitamina A, koji obnavlja kolagen. Pored toga, brokula je zahvaljujući fitonutrijentima, vlaknima i antioksidantima veliki saveznik u borbi protiv starenja jer pomaže u otpuštanju neželjenih toksina.

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 10-15 minuta

Sastojci

Sastojci za juhu (4 serviranja)

  • 1-2 brokule, izrezane na cvjetove (izrežite cvjetove blizu mjesta na kojem se susreću sa stabljikom)
  • 100 g kiselog vrhnja ili milerama

Sastojci za tostirani sendvič sa sirom

  • 4 velike kriške kruha od dizanog tijesta
  • maslac za mazanje na kruh
  • 150 g ribanog cheddara

Priprema

1. Zakuhajte posoljenu vodu u loncu kao da radite tjesteninu. Dodajte cvjetove brokule i kuhajte četiri do pet minuta ili dok brokula ne postane dovoljno mekana da se razlomi, ali da je i dalje svijetlozelena.

2. Pomoću žlice prebacite brokulu u blender, pazeći da uklonite višak vode. Miksajte brokulu pomalo dodajući vodu u kojoj se kuhala dok ne dobijete teksturu juhe koja vam se sviđa.

3. Kad ste zadovoljni teksturom, dodajte vrhnje i miksajte još minutu. Juha bi trebala biti svijetla, pjenasto zelena. Dodajte začine po svom ukusu.

Juha od brokule

Juha od brokule

Izvor: Profimedia / Autor: Petr Goskov / Alamy / Alamy / Profimedia

4. Sada napravite sendviče. Svaku krišku kruha obilno namažite maslacem (ovo je važan korak) i potom zalijepite za maslac dvije kriške sira. Preklopite drugom kriškom kruha premazanom maslacem, tako da se on zalijepi za sir. Trebali biste napraviti dva velika sendviča sa sirom.

5. Uzmite veliku tavu koja se ne lijepi i u nju položite sendviče da se tostiraju na srednjoj vatri. U ovoj fazi na sendviče stavite neku staklenu posudu kako biste bili sigurni da prianjaju uz tavu. Nakon dvije minute smanjite temperaturu.

6. Sir će se početi topiti, a kruh će upiti maslac, zbog čega će sendvič poprimiti lijepu zlatnu koricu s vanjske strane. To će potrajati oko pet do šest minuta. Preokrenite sendviče i popržite ih s druge strane, ponovno stavljajući na njih neki teret dok kruh ne porumeni, a sir ne počne curiti.

7. Vatru možete isključiti nakon minute, ostavljajući sendviče još nekoliko minuta u toploj tavi. Sendviči bi izvana trebali biti zlatno-smeđe boje. Prerežite ih na pola po dijagonali.

8. Podgrijte juhu od brokule i prelijte je u četiri zdjelice. Uz svaku zdjelicu juhe poslužite polovicu sendviča sa sirom.

U slast!

Zapečeni kruh sa sirom

Zapečeni kruh sa sirom

Izvor: Profimedia / Autor: brt FOOD / Alamy / Profimedia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!