odlična povezanost

Hrvatska je superpopularna među Britancima, Telegraph navodi 30 razloga zašto

15.05.2023 u 08:02

Bionic
Reading

Hrvatska je uvijek bila vrlo popularna među Britancima, a podanici Ujedinjenog Kraljevstva posebno posljednjih godina uistinu masovno dolaze ljetovati na Jadran, najviše zahvaljujući odličnoj zračnoj povezanosti. Jedan od najvećih doprinosa su različite niskotarifne zrakoplovne kompanije, pa je tako prošle godine u Hrvatsku stiglo skoro milijun Britanaca

'Blistavo more, sunce, bogatstvo umjetničkog i povijesnog nasljeđa i dobra hrana, mirni otoci i gostoljubivost'. To su razlozi koje za popularnost Hrvatske nalazi Jane Foster, destinacijska stručnjakinja, u najnovijem, vrlo laskavom članku 'Trideset najboljih ljetovanja u Hrvatskoj' kojeg je ovih dana objavio londonski The Telegraph (potrebna je pretplata za čitanje).

Autorica navodi da je skoro 19 milijuna gostiju koji su posjetili Hrvatsku prošle godine - samo malo ispod rekordnih 21 milijun iz 2019. - kod nas došlo zbog Dubrovnika, plivanja u Jadranu, krstarenja po otocima, hvarskog noćnog života... A onda postavlja pitanje: što je novoga u 2023., osim promjene valute iz kune u euro?

'Naravno da jadranska obala, od Dubrovnika na jugu do Rovinja na sjeveru, privlače najviše onih koji dolaze, prvi, drugi ili treći put, ali sve više ljudi počinje se zanimati za manje razvikane destinacije, poput Osijeka ili Iloka na istoku zemlje. Tamo ćete naći manje glamoura, ali više mira. Ovi ruralni džepovi iznimno su privlačni zbog gostoljubivosti, sofisticiranih bijelih vina, bogate kuhinje temeljene na riječnoj ribi i svinjetini, biciklističkih staza uz rijeke i izazovne, ali složene povijesti', piše Telegraph, i potom nudi 30, po njima, najboljih opcija za ljetovanje u Hrvatskoj, ovisno o afinitetima gostiju. Vrijedi ih navesti, s kratkim opisom iz Telegrapha, kao putokaz što zanima Britance, bez obzira što je dio nedvojbeno reklamni.

Čudesne zidine Dubrovnika

'Biser Jadrana jedan je od najslavnijih europskih gradova, a svaki posjet treba početi kružnom šetnjom po zidinama pod zaštitom UNESCO-a'.

Posjetite selo roda u Lonjskom polju

Obilazak parka prirode Lonjsko polje 'započnite u selu Čigoč, s tradicionalnim drvenim kućama strmih krovova, gdje se svakog ljeta gnijezde parovi bijelih roda'.

Razgledajte Split

'Okružen surovim planinama i smješten u zaklonjenom zaljevu, jasno je zašto je rimski car Dioklecijan izabrao ovo osunčano mjesto za svoju umirovljeničku palaču, danas na popisu UNESCO-a'.

Rovinjska krstarenja u suton

'Na zapadnoj obali Istre svake večeri Rovinj je okupan zadivljujućim narančasto-purpurnim zalascima sunca'.

Vino i hrana u Slavoniji

'Neka Ilok bude vaša baza za istraživanje manje poznatih dijelova Slavonije, Baranje i Srijema u istočnoj Hrvatskoj, slavnoj po kulenu i odličnim bijelim vinima'.

Povijest i glamour na Hvaru

'Obožavan među nautičarima, Hvar je jedno od najsjajnijih ljetovališta na Jadranu sa zgradama iz venecijanskog doba oko luke, luksuznim hotelima, restoranima i tvrđavom na vrhu brda'.

Promatranje zvijezda sa stilom na Dugom otoku

'Kratka plovidba iz Zadra dovodi vas do Dugog otoka (...) daleko od gradskih svjetala, idealnog za uživanje u zvjezdanom nebu (...) i izletima u nacionalni park Kornati'.

Sjaj Kvarnerskog zaljeva

'Blizu Rijeke (...) možete šetati ovalom do ribarskog sela Voloskog, poznatog po odličnim ribljim restoranima, svakako probajte kvarnerske škampe'.

Velika turneja Dalmacijom

'Kulturne znamenitosti, pustolovni sportovi i luksuzni hoteli s pet zvjezdica čekaju na putu od Dubrovnika do Splita'.

Jedrenje na Jadranu

'Mnogi se slažu da je najbolji način za istraživanje dalmatinskih otoka plovidba na jedrilici, najbolje jednotjednim jedrenjem od Splita do Dubrovnika, uz zaustavljanje na nekoliko otoka'.

Kajakom uz Rab

'Sjeverni otok Rab ima mnogo manje gostiju od onih na jugu, a istražite li ga veslajući u kajaku doživjet ćete još mirniji bijeg'.

Rovinjsko utočište za obitelji s bebama

'Smješten uz samo more, obiteljski hotel Amarin dizajniran je posebno za malu djecu, s mnogo detalja i zabavnih igara, pa ona mogu učiti kroz igru'.

Istražite Kornate

'Za sve koji traže približavanje s prirodom, nacionalni park Kornati je arhipelag od 89 kamenih otočića i grebena (...) sa zaklonjenim sidrištima, u kojima su odlični restorani s ribom iz okolnog mora'.

Istražite močvare Kopačkog rita

'Na sjeveroistoku Hrvatske, gdje se spajaju Dunav i Drava, leže močvare Kopačkog rita, mreža jezera, kanala, livada i šuma bijele breze'.

Putujte kroz vrijeme u Puli

'Rimljani su osnovali Pulu na vrhu istarskog poluotoka u drugom stoljeću prije Krista, i povijest je tamo ostavila velike tragove, posebno s velikom Arenom, amfiteatrom koji se i danas koristi'.

Planinarite Velebitom

'Iskusni hodači obožavat će jednotjedno planinarenje od Zavižana do Stargrad Paklenice' (...) na kojoj prolazite nacionalnim parkom Sjeverni Velebit sa zelenim livadama, šumama i kamenim padinama, i nacionalnim parkom Paklenica'.

Vino i kamenice na Pelješcu

'Najcjenjenije hrvatsko vino, crni Dingač, dolazi sa strmih padina Pelješca (...) a u Malom Stonu naučite kako se uzgajaju kamenice i probajte ih'.

All-inclusive idila kod Cavtata

'Za opušteno pristupačno ljetovanje na plaži teško je naći bolje mjesto od hotela Astarea s tri zvjezdice u Mlinima, s dugom šljunčanom plažom'.

Sir na Pagu

'Hrvatski gurmani vole stjenoviti otok Pag zbog slasnog paškog sira, ovčjeg sira sličnog pecorinu i zbog janjetine odrasle na vjetrovitim pašnjacima na kojima raste kadulja'.

Luksuz na Lošinju

'Lošinj u veličanstvenomKvarnerskom zaljevu odavno je poznat po blagodarnoj blagoj klimi, svježem zraku i toplom moru, zbog čega ga zovu Otok zdravlja'.

Zakoračite na dalmatinsku obalu

'Ovaj jednotjedni bijeg za ljubitelje hodanja pokriva dubrovački stari grad, (...) benediktinski samostan na nenaseljenom Lokrumu, brodski izlet na Elafite zbog planinarenja i plivanja, i izlet u Ston zbog hodanja po veličanstvenim srednjovjekovnim zidinama, te posjet vinariji i kušanje kamenica u Malom Stonu'.

Divljina u kanjonu Cetine

'Rijeka Cetina probija se kroz strmi kameni kanjon, prelazi preko dramatičnih vodopada dok se ne spoji s morem u Omišu. (...) Ovo je fantastična lokacija za pustolovne sportove poput raftinga, canyoninga, ziplinea, planinarenja i kajakarenja'.

Kultura u Zagrebu

'Grad za sva godišnja doba, hrvatski glavni grad koji je i dalje ispod većine turističkih radara. U srednjovjekovnom Gornjem gradu posjetite katedralu, nagrađivani Muzej prekinutih veza, kulu Lotrščak, prođite kroz živopisni Dolac do Donjeg grada'.

Odiseja tri nacije

'Zašto ne kombinirati tri balkanske ljepotice na jednom putovanju? (...) Istražite slovensku prijestolnicu Ljubljanu, odatle je blizu Zagreb (...) prije odlaska na Plitvice, (...) Split na jadranskoj obali, brodom na Brač, (...) odatle u Dubrovnik, (...) i onda u Crnu Goru čiji je vrhunac Boka Kotorska'.

Vinsko bicikliranje po Istri

'Prijeđite 290 kilometara u jednom tjednu od Buja do Rovinja, kroz unutrašnjost Istre prekrivene vinogradima i desecima obiteljskih vinarija'.

Plivanje na Kornatima

'Ovo jednotjedno plivačko ljetovanje pretpostavlja da ste u stanju dnevno plivati oko tri kilometra laganim tempom. (...) Početna točka je u hotelu Sali na Dugom otoku, odakle otkrivate tirkizne uvale i morske špilje, a bit će vremena i za ronjenje'.

Putevima Marca Pola

'Emerald Cruises na malim brodovima nudi osmodnevno krstarenje od Dubrovnika do Venecije, preko Korčule, Hvara, Šibenika, Zadra i Krka'.

Svjetionik kod Pule

'Na južnom rtu Istre bivši svjetionik preuređen je u šik smještaj Villa Lanterna s rustičnim drvenim podovima, gredama na stropu i dobro opremljenom kuhinjom'.

Vrijeme za tartufe u Istri

'Unajmite automobil i istražite unutrašnjost Istre (...) s brdima prekrivenim vinogradima i maslinicima, i hrastovim šumama u dolini Mirne koje kriju tartufe'.

Prozor u prošlost

'Na dvotjednoj turi prođite kroz zemlje bivše Jugoslavije, počevši od Zagreba i sa ciljem u Dubrovniku. Od Zagreba putujte istočno kroz Slavoniju (...) pređite Dunav u Srbiju (...), produžite u Bosnu i Hercegovinu (Sarajevo i Mostar), i onda na jug do Crne Gore (Boka Kotorska).