PORAZNE BROJKE

Osim manjih plaća, žene imaju i lošije radne uvjete

11.03.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Prema novom istraživanju razlika u spolovima na radnom mjestu ne očituje se samo u razlikama plaća muškaraca i žena, već i u kvaliteti posla. Tako, upozoravaju znanstvenici, žene se na radnom mjesto ne moraju boriti samo s manjim plaćama, već i s lošijom kvalitetom radnoga mjesta

Žene u industrijaliziranim zemljama u nepovoljnijem su položaju od muškaraca po pitanju većine aspekata koji se odnose na kvalitetu radnih mjesta, navodi se u novoj studiji. Žene imaju tendenciju biti pod većim stresom, imaju manje mogućnosti napredovanja te, otkriva istraživanje, suočavaju se s nedostatkom fleksibilnosti i sigurnosti na radnome mjestu, prenosi Huffington Post

'Ovi rezultati suprotni su očekivanjima da žene imaju bolje radne uvjete, što bi trebalo nadoknaditi niže plaće i ograničene mogućnosti napredovanja, no to se pokazalo netočnim', kažu autori studije Haya Stier sa Sveučilišta u Tel Avivu i Meir Yaish sa Sveučilišta u Haifi u Izraelu.

Jedino područje u kojem žene imaju prednost pred muškarcima na radnome mjestu pokazali su se fizički uvjeti, pa tako je vjerojatnije da će muškarci obavljati fizički napornije i opasnije poslove. Stier i Yaish koristili su podatke iz 2005. iz istraživanja International Social Survey Programme. Fokusirali su se na odgovore o radnim uvjetima od 8,5 tisuća muškaraca i devet tisuća žena u 27 industrijaliziranih zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Japan, Izraelu i Australiju.

Autori istraživanja uočili su kako su muškarci svoje prihode i mogućnosti za napredovanjem ocijenili ocjenama osam posto višim nego žene. Po pitanju stresa na poslu, muškarci su svoj posao ocijenili pet posto nižim ocjenama nego žene. Na skali od jedan do tri, muškarci su svoju autonomiju u radu ocijenili prosječnom ocjenom koja je oko 15 posto viša od ocjene koju su davale žene, s time da je faktor autonomije uključivao pitanja o organizaciji rasporeda posla i godišnjih odmora.

Znanstvenici tvrde kako nesrazmjer u kvaliteti posla smanjuje zapošljavanjem žena, a zapošljavanje sve većeg broja žena u muški dominantnom svijetu i obratno moglo bi blažiti neravnotežu problema na radnom mjestu. Političari bi se također morali usredotočiti na uklanjanje rodnih stereotipa još kod studenata koji se tek odlučuju o svojim budućim karijerama kako bi se promicala jednaka profesionalna distribucija.