PUN TANJUR ZDRAVLJA

Namirnica koju smo zaboravili, a ima sve što nam treba

02.02.2015 u 07:03

Bionic
Reading

Niste još pripremali leću? Vrijeme je da probate jer se radi o zdravoj namirnici koju ćete lako skuhati i pripremiti na više načina

Ako ćete se tek susresti s ovom zdravom grahoricom, za početak možete skuhati varivo od leće, baš kao što primjerice pripremate grah ili neko drugo jelo na žlicu. Osim variva, leća se može pripremiti kao juha, iskoristiti za salatu, kao prilog nekom mesnom jelu ili pak napraviti zdravi namaz.

Inače postoji čak četrdesetak vrsti leće, a neke su poznatije, baš poput crne leće koja je odlična u juhama, ali i kao prilog. Zelena leća iz francuskog grada Le Puy-en-Velay doista je posebna, a samo jedna vrsta leće može dobiti taj naziv te treba biti sađena na brdu Velay, na kojem zahvaljujući zemlji i mikroklimi dobiva iznimne kulinarske kvalitete. Čvrsta je, bogata okusom i idealna za salate. Crvena leća kuhanjem postaje kremasta, a ružičasta leća najbolja je u začinjenim varivima, piše Huffington Post

Bez obzira na to koju ćete leću spremati, ne možete pogriješiti u odabiru budući da se radi o izuzetno zdravoj grahorici

Kod kuhanja nemojte pretjerivati s količinom vode jer iako je sitna u usporedbi s ostalim grahoricama neće dobiti na obujmu kao primjerice riža i popiti višak vode. Stoga prvo zakuhajte vodu, a nakon toga dodajte leću, smanjite vatru i lagano kuhajte od 25 do 30 minuta. Kuhate li leću za salatu, neka bude tvrđa, a mekša je više za juhu ili varivo.

Leća sadržava proteine i zdrava vlakna. Budući da ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni (LDL) kolesterol, izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Grahorice su inače bogate vlaknima što znači da ćete se i od manje porcije osjećati dulje sitima. Takozvana topiva vlakna važna su za naše zdravlje jer privlače mnoge štetne tvari, šećere i masnoće iz hrane.

Od minerala najviše sadržava kalcij, željezo, magnezij i fosfor, a od vitamina su najprisutniji C i B te folna kiselina

Prema procjenama nutricionista, tjedno bismo trebali pojesti oko tri šalice različitih grahorica. Liječnica i nutricionistkinja Cynthia Sass za Yahoo Food naglašava kako se s vremenom tijelo navikne na grahorice pa su i problemi s neugodnim plinovima manji.

Želite li pripremiti ukusno varivo za koje nije potreban poseban recept, isprobajte ovu ideju ili za prve okuse pomiješajte leću s nekom omiljenom grahoricom.