S OBIČNIM SASTOJCIMA

Najbolji keksi: Mjere se na čaše, gotovi su u tren oka, a tako su ukusni

10.12.2025 u 18:31

Bionic
Reading

Ako tražite desert koji se sprema bez puno razmišljanja, a jede još brže nego što nastane, ovi keksi s maslacem od kikirikija idealan su izbor

Jednostavni su za pripremu, i to od sastojaka koje gotovo uvijek imate kod kuće, a oni se mjere vrlo praktično, na čaše, te su rezultat mirisni, ukusni i k tome još i zdravi keksi s čokoladom, kokosom i orašastim plodovima.

Ovo je onaj recept koji spašava situaciju kad vam se iznenada najave gosti, kad trebate nešto slatko ili kad samo želite brz domaći zalogaj uz kavu. Keksi nestaju s tanjura u tren oka, pa slobodno udvostručite smjesu ako želite da potraju barem do sutra.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica maslaca, omekšanog
  • 1 šalica kremastog maslaca od kikirikija
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica smeđeg šećera, čvrsto utisnutog
  • 2 velika jaja sobne temperature
  • 1 šalica glatkog pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 šalica poluslatkih čokoladnih kapljica
  • 1 šalica sitnih zobenih pahuljica
  • 1 šalica zaslađenog kokosovog brašna
  • 1 šalica nasjeckanih (pekan) oraha
  • 1 šalica grožđica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj posudi izmiksajte maslac, maslac od kikirikija i obje vrste šećera dok smjesa ne postane ujednačena i kremasta. Zatim umiješajte jaja.

U drugoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo, pa postupno dodajte u kremastu smjesu, neprestano miješajući. Na kraju umiješajte čokoladne kapljice, zobene pahuljice, kokos, nasjeckane orahe i grožđice.

Žlicom stavljajte hrpice tijesta (otprilike po jednu žlicu) na namašćen lim za pečenje, ostavljajući između njih razmak od oko 7–8 cm. Pecite 12–15 minuta, odnosno dok keksi ne poprime zlatnosmeđu boju. Ostavite ih da se hlade na limu pet minuta, a zatim ih pažljivo premjestite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.