Pečen u kalupu za kuglof, ovaj sočni kolač s mirisnom i slasnom notom jabuke oduševljava okusom, ali i izgledom
Kolač gotov u tren oka, a baš uvijek sočnog okusa i atraktivnog izgleda je jedan od onih koji valja imati pri ruci. Ovaj kuglof savršeno se slaže uz šalicu kave ili čaja. Napravljen s toplim začinima, bogatim jabučnim ciderom i jabučnim pireom, ovaj kolač spaja sve te ugodne okuse u prekrasnom desertu koji se može narezati, a uz to je dovršen hrskavim premazom od cimeta i šećera Može li slasnije?
Potrebni sastojci:
- 200 g smeđeg šećera
- 2 žličice mljevenog cimeta
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 170 g maslaca, otopljenog (neslanog)
- 2 velika jaja, sobne temperature
- 240 ml jabučnog soka ili cidera
- 60 ml pasirane jabuke
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 340 g glatkog brašna
- 2 i 1/2 žličice praška za pecivo
- Šećer sa cimetom:
- 200 g šećera
- 3 žličice mljevenog cimeta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namastite i pobrašnite rebrasti kalup za kuglof promjera oko 25 cm. Stavite šećer, cimet, sol i muškatni oraščić u blender ili sjeckalicu te miksajte 30 sekundi.
Prebacite smjesu u veliku zdjelu. Umiješajte otopljeni maslac, jaja, jabučni cider, pire od jabuke i vaniliju dok se sve dobro ne poveže. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa ih postupno umiješajte u smjesu sa šećerom.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 45–50 minuta. Ostavite da se kolač hladi u kalupu 10 minuta prije vađenja.
U maloj zdjeli pomiješajte šećer i cimet. Pospite mješavinu po toplom kolaču, lagano je pritisnuvši uz stranice po potrebi. Ostavite da se potpuno ohladi.