NEMA GREŠKE

Najsočniji kuglof: Ovo je recept koji ćete ponavljati za baš svake blagdane

04.12.2025 u 13:52

Bionic
Reading

Pečen u kalupu za kuglof, ovaj sočni kolač s mirisnom i slasnom notom jabuke oduševljava okusom, ali i izgledom

Kolač gotov u tren oka, a baš uvijek sočnog okusa i atraktivnog izgleda je jedan od onih koji valja imati pri ruci. Ovaj kuglof savršeno se slaže uz šalicu kave ili čaja. Napravljen s toplim začinima, bogatim jabučnim ciderom i jabučnim pireom, ovaj kolač spaja sve te ugodne okuse u prekrasnom desertu koji se može narezati, a uz to je dovršen hrskavim premazom od cimeta i šećera Može li slasnije?

Potrebni sastojci:

  • 200 g smeđeg šećera
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 170 g maslaca, otopljenog (neslanog)
  • 2 velika jaja, sobne temperature
  • 240 ml jabučnog soka ili cidera
  • 60 ml pasirane jabuke
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 340 g glatkog brašna
  • 2 i 1/2 žličice praška za pecivo
  • Šećer sa cimetom:
  • 200 g šećera
  • 3 žličice mljevenog cimeta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namastite i pobrašnite rebrasti kalup za kuglof promjera oko 25 cm. Stavite šećer, cimet, sol i muškatni oraščić u blender ili sjeckalicu te miksajte 30 sekundi.

Prebacite smjesu u veliku zdjelu. Umiješajte otopljeni maslac, jaja, jabučni cider, pire od jabuke i vaniliju dok se sve dobro ne poveže. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa ih postupno umiješajte u smjesu sa šećerom.

Ulijte tijesto u pripremljeni kalup. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, otprilike 45–50 minuta. Ostavite da se kolač hladi u kalupu 10 minuta prije vađenja.

U maloj zdjeli pomiješajte šećer i cimet. Pospite mješavinu po toplom kolaču, lagano je pritisnuvši uz stranice po potrebi. Ostavite da se potpuno ohladi.