TAKO JEDNOSTAVNO

'Siromašni keksi': Za njih vam nisu potrebni jaja ni mlijeko, a mogu i bez maslaca, ali su pravi hit

09.12.2025 u 09:44

Bionic
Reading

Ako ste raspoloženi za pečenje keksića, a nemate jaja ni maslac, nema problema. Ovaj starinski recept za kekse zadovoljit će želju za svježe pečenim kolačićima, bez odlaska u trgovinu

Siromašni keksi (engl. poor man’s cookies) jednostavni su, mirisni zobeni keksi koji su nastali iz potrebe da se od malo sastojaka napravi nešto slatko i fino. Umjesto jaja, maslaca i mlijeka, u ovom se receptu koriste osnovne namirnice iz smočnice, što ih čini idealnim izborom kad želite nešto domaće, a hladnjak je gotovo prazan.

Siromašni keksi potječu iz razdoblja Velike depresije, kada su jaja i mliječni proizvodi bili skupi ili teško dostupni pa su domaćice posezale za onim što su imale pri ruci. Danas se ovaj recept vraća u modu kao povoljna, veganska i nostalgična poslastica: hrskavih rubova, mekane unutrašnjosti i bogate karamelizirane arome koja dokazuje da je ponekad manje zaista više.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 190 g biljne masti / maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog šećera
  • 60 ml vode
  • 5 ml ekstrakta vanilije
  • 125 g glatkog brašna
  • 5 g sode bikarbone
  • 1–1,5 g soli
  • 180 g zobenih pahuljica (ovisno o veličini pahuljica)

Priprema:

U velikoj zdjeli izmiksajte maslac i šećere dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim umiješajte vodu i ekstrakt vanilije. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol, pa tu smjesu postupno dodajte u kremastu smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju špatulom ili žlicom umiješajte zobene pahuljice.

Pomoću jušne žlice oblikujte hrpice tijesta i slažite ih na prethodno namašćen lim za pečenje, ostavljajući razmak između pojedinih hrpica. Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C približno 10–12 minuta, odnosno dok keksi ne poprime zlatno smeđu boju. Ostavite ih da odstoje 2 minute na limu, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku i pustite da se potpuno ohlade.