umanjite nuspojave

Nahranite organizam i osnažite imunitet: Što jesti prije i poslije cijepljenja protiv koronavirusa?

06.04.2021 u 11:19

Bionic
Reading

Poznato je kako prehrana ima snažan utjecaj na organizam, no znate li da pravilnim izborom pića i hrane znatno možete olakšati nuspojave uzrokovane cjepivom protiv COVID-19?

Lokalne reakcije na mjestu ubrizgavanja, poput crvenila, otekline ili bola na mjestu uboda te nuspojave poput vrućice, glavobolje, umora, mučnine i bolova u mišićima neke su od neugodnih, ali očekivanih popratnih pojava uzrokovanih cjepivom protiv koronavirusa. Ove tegobe najčešće su znak da vaše tijelo gradi imunitet te u pravilu prolaze za nekoliko dana. Srećom, konzumacijom određenih namirnica prije i nakon cijepljenja možete osjetno umanjiti te nuspojave.

Unos tekućine inače je izuzetno bitan za zdravlje, a za organizam opterećen cjepivom može biti od ključne važnosti posebice ako ste razvili simptome poput povišene tjelesne temperature. Na prvom mjestu je voda, a zatim su preporučljivi biljni čajevi. Odličan izbor je čaj od đumbira, izvrstan i siguran tradicionalni lijek za gastrointestinalne tegobe koji će umanjiti osjećaj mučnine.

Ono što svakako treba izbjegavati u razdoblju prije ili nakon cijepljenja je iscrpljivanje organizma postom ili detoksikacijom. 'Razvoj imuniteta ovisi o tome kako organizam 'čita' upute iz cjepiva i sintetizira antitijela i bijele krvne stanice, a za to su potrebne određene bjelančevine iz prehrane,' kaže Ronald Hoffman, liječnik iz New Yorka za Huffpost.com. Također se treba odmarati i tijelu pružiti dovoljno sati sna te lagano vježbati. Naime, važno je ne iscrpljivati organizam.

Preporučljivo je početi paziti na prehranu i izbor namirnica nekoliko tjedana prije zakazanog termina cijepljenja te tako ojačati tijelo i omogućiti snažniji imunološki odgovor organizma na cjepivo. Zdrava, mediteranska prehrana i u ovom slučaju je najbolji izbor jer djeluje protuupalno. Puno povrća, voća, cjelovitih žitarica, omega-3 i nezasićenih masti (poput onih u maslinovom ulju), ribe i mesa peradi trebali bi se svakodnevno naći na tanjuru, a u prehranu je preporučljivo uključiti grah i jaja. Unos mliječnih proizvoda i crvenog mesa valja ograničiti.

Nekoliko dana prije primanja cjepiva preporučuje se prehrana s niskim glikemijskim indeksom radi održanja stabilne razine šećera u krvi. Naime, istraživanja su pokazala kako niža razina glukoze ima tendenciju protuupalnog djelovanja, piše Huffpost.com. Hrana koja održava razinu šećera na zdravoj razini su zeleno povrće, grahorice, kruh od cjelovitih žitarica, bobičasto voće, jabuke te naravno zdrave nemasne bjelančevine poput jaja i orašastih plodova. Osim toga, zdrava pileća juha prepuna povrća uvijek je sjajan izbor za obrok.

Imunološki odgovor na cjepivo varira i ovisi od pojedinca do pojedinca. Jedan dio povezan je s dobi – kako starimo, tako imunitet slabi. A utjecaj ima i vrsta primljenog cjepiva. Važan učinak na imunološki odgovor na cjepivo, ali i na imunitet općenito ima zdrav crijevni mikrobiom.

'Raznolika i zdrava mikrobna zajednica u crijevima izravno će utjecati na imunološki sustav', kaže dr. Todd Born, liječnik i certificirani nutricionistički stručnjak iz Washingtona. Born preporučuje prehranu bogatu vlaknima i fermentiranu hranu te savjetuje da se s tim režimom prehrane započne dva tjedna prije cjepiva i nastavit najmanje dva tjedna nakon.

Prehrana bogata vlaknima potiče rast korisnih bakterija, a fermentirana hrana, od jogurta i kefira do kiselog kupusa može pomoći u poboljšanju crijevnih mikroba koji podržavaju imunološki odgovor.

Dosadašnje studije pokazale su da neki uobičajeni probiotički organizmi, poput lactobacillus rhamnosus, mogu poboljšati odgovor antitijela na cjepiva, piše Huffpost.com. Ovaj i drugi zdravi laktobacili mogu se naći u proizvodima kao što su kefir i jogurt te neka fermentirana pića.

Born također ističe domaću juhu koja pruža odličnu potporu imunitetu, koju često preporučuje pacijentima tijekom sezone prehlade i gripe. Prema njegovom savjetu dodajte nasjeckani luk i češnjak, naribani đumbir, sok od pola limuna, svježi mljeveni peršin i jednu naribanu mrkvu u litru juhe od miso, piletine ili gljiva. Dinstajte 15 minuta, a na kraju dodajte peršin i limunov sok.

Dok uživate u odličnoj i prije svega zdravoj juhi, pustite si omiljenu glazbu i prepustite pozitivnim mislima. Naime, trideset godina istraživanja pokazalo je da stres, depresija i usamljenost mogu narušiti odgovor imunološkog sustava na cjepiva. Stoga njegujte svoje tijelo zdravom hranom i pićem, ostanite hidratizirani, odmarajte se i budite dobre volje. Pružit ćete svom imunološkom sustavu najbolju priliku da dobro reagira na cjepivo i da se brže oporavi.