pomoć u pravom trenutku

Nadutost i bolan trbuh česte su boljke za vrijeme blagdana, a ovako ćete ih se riješiti

27.12.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Kako se godina bliži kraju, sve je više gurmanskih prilika: Od bogatog blagdanskog stola, kolačića i sočnih medenjaka do kuhanog vina s prijateljima, toplog kakaa nakon boravka na svježem zraku i uživanja u brojnim slasticama; nema sumnje, za one koji vole slatko - zima je najljepše doba godine. Međutim ovo razdoblje poprilično nepovoljno djeluje na probavu i onaj tako poznat i vrlo neugodan osjećaj napuhnutosti

Koliko god tradicionalna hrana na blagdanskom stolu bila ukusna, visokokalorična mješavina ugljikohidrata i masti te puno soli i šećera predstavljaju popriličan izazov za probavu i rad crijeva nerijetko izazivajući bolan i napuhan trbuh.

No uz vrlo jednostavne savjete uspješno ćete izbjeći napuhnutost, smanjiti osjećaj nadutosti i bez grča na licu uživati u omiljenim poslasticama.

Superhrana koja djeluje protiv nadutosti – ove namirnice svakako češće uvrstite u svoj dnevni meni

Topla voda s limunom. Ova kombinacija pomaže pospješiti metabolizam, poboljšati kvalitetu kože i potaknuti hidrataciju. Ispijanje tople vode s limunom pomaže u ublažavanju probavnih smetnji i nadutosti.

Banane. Imate problem sa zadržavanjem vode zbog intolerancije na natrij? Banane su vaši prijatelji jer je ovo voće bogato kalijem koji pomaže ukloniti natrij i vodu iz želuca.

Đumbir. Sadrži probavni enzim zvan zingipain koji razgrađuje proteine ​​- pomaže u smanjenju nadutosti i plinova. Također može ublažiti simptome prehlade.

Čaj od paprene metvice. Ublažite probavne tegobe čajem od paprene metvice. Naime za ovaj je čaj dokazano da pomaže u ublažavanju nadutosti.

Zob. Zob je bogata vlaknima s protuupalnim svojstvima. Redovita konzumacija zobenih pahuljica može smanjiti rizik od nadutosti.

Papaja. Papaja je bogata prirodnim vlaknima koja pomažu stimulirati probavni sustav. Također sadrži enzim zvan papain, a on pomaže tijelu u razgradnji aminokiselina.

Kurkuma. Kurkuma sadrži spoj nazvan kurkumin, a on ima protuupalni učinak na tijelo. Pomaže poboljšati zdravlje crijeva, smanjiti nadutost i zatvor.

Uz ove dobre namirnice, nadutost i probavne probleme izbjegnite dobrim životnim navikama koje polako, ali učinkovito aktiviraju probavu.

Šetnja umjesto drijemanja. Vježbanje je jednostavan način za poticanje probave i ublažavanje osjećaja sitosti. Stoga je vrlo koristan savjet prošetati nakon svakog velikog obroka, čak i ako je vani hladno i sivo. Naime uspravno hodanje rasterećuje probavni sustav, a na taj način spriječit ćete bolne grčeve u trbuhu. Laganim masažama trbuha i jogom također možete potaknuti cirkulaciju krvi u probavnim organima.

Čaj umjesto sokova i gaziranih pića. Biljni čajevi s komoračem, kimom, matičnjakom, kamilicom ili paprenom metvicom djeluju umirujuće, mogu inhibirati rast bakterija koje stvaraju plinove i opuštaju probavni trakt. Stoga umjesto posezanja za slatkim i gaziranim sokovima bolje skuhajte biljni čaj.

Svjesno uživanje u hrani. Što svjesnije jedete slatkiše, u konačnici možete više uživati ​​u njima. Važno je znati: probava počinje u ustima. Pravilno žvakanje olakšava tijelu da optimalno metabolizira hranu jer se enzimi (npr. amilaza, koja razgrađuje ugljikohidrate) nalaze već u slini. Osim toga, ako progutate hranu na brzinu, obično s njom progutate puno zraka koji prvo završi u želucu, a zatim u crijevima, te potiče napuhnutost.