opasne masti

Menopauza i debljanje: Kako se riješiti masnoće na trbuhu

09.09.2023 u 14:01

Bionic
Reading

Uslijed hormonalnih promjena nastupa drugačija raspodjela masnoće te se ona sve više grupira na donjem dijelu trbuha, no uz uvođenje nekoliko zdravih navika, s vremenom ih je moguće značajno smanjiti

Osim valunga i problema sa spavanjem, jedna od najčešćih posljedica perimenopauze i menopauze jest debljanje u donjem dijelu trbuha, čiji su glavni uzrok promjene u razinama hormona.

Mnoge žene u 40-im i 50-im godinama muče se s pokušajima gubitka mase na ovom području, a tu problematiku prikazala je i serija 'I tek tako...', u kojoj Charlotte York (Kristin Davis) prilikom kupovine nemoćno gleda u ogledalo i promjene na trbuhu koje su stigle gotovo preko noći.

'Mnoga istraživanja ističu da je perimenopauza, bez obzira na dob, povezana s povećanjem abdominalne masnoće', rekla je Jennifer Garrison, neuroznanstvenica specijalizirana za reproduktivnu dugovječnost.

Dodala je i da estrogen kod mladih žena potiče masne naslage oko bokova, ali kada se njegova razina smanji tijekom menopauze, masnoće se redistribuiraju na trbuh bez nužnog mijenjanja težine. U isto vrijeme mišićna masa se smanjuje, a često se zamjenjuje masnoćom.

Opasne masnoće kojih se teško riješiti

No masnoće u ovom području dolaze s opasnostima po zdravlje koje se ne smiju zanemariti.

'Salo na trbuhu povezano je s povećanim rizikom od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, moždanog udara i respiratornih problema', ističe Garrison, dodajući da opterećuje i zglobove donjih ekstremiteta, što može dovesti do problema s pokretljivošću i artritisa.

Nakupljanje masnoće na ovom području gotovo je neizbježno, a dodatan problem stvara činjenica da je se vrlo teško riješiti.

'Ovakvu masnoću često je teže izgubiti jer se smatra 'aktivnim salom'. Za razliku od drugog masnog tkiva koje miruje, ono otpušta hormone koji imaju utjecaj na zdravlje', tvrdi znanstvenica i pojašnjava:

'Postoje dvije vrste masnih stanica - alfa i beta: beta najbolje reagiraju na procese sagorijevanja masti, a rizična područja, poput trbušnog pojasa, imaju tendenciju sadržavati više alfa stanica, kojih se teže riješiti.'

Premalo sna dovodi do debljanja

Ipak, postoji nešto što možete učiniti kako biste si pomogli - više spavati. Naime nedostatak sna povezan je s povećanim razinama hormona grelina, koji povećava apetit, te smanjenim razinama leptina, koji izaziva osjećaj sitosti, pojasnila je.

Smanjena osjetljivost na inzulin još je jedna nuspojava nedostatka sna.

'Kada nemamo dobru osjetljivost na inzulin, oslobađamo ga više kako bismo snizili razinu šećera u krvi, a kada uklonimo šećer iz krvotoka, pohranjujemo ga kao mast.'

Može vam pomoći i prilagođavanje prehrane, kao što je smanjenje ugljikohidrata, povećanje proteina, izbjegavanje transmasnih kiselina i smanjenje unosa alkohola.

Ginekologinja Somi Javaid predlaže i povremeni post, koji smanjuje razinu inzulina, a time i skladištenje masti. Također, tu je i opcija zamjena kave zelenim čajem bogatim antioksidantom epigalokatehin galatom (EGCG), koji stimulira metabolizam.

Ništa bez tjelovježbe

Redovita tjelesna aktivnost neophodna je ne samo za gubitak sala na trbuhu, već i za očuvanje zdravlja. Taylor J. Langston, trenerica iz New Yorka, kaže da je svaka vrsta redovite tjelovježbe dobar početak, ali je neizbježan trening otpora ili snage (uključujući vježbe s utezima).

'Ova vrsta vježbe potiče poboljšanu gustoću kostiju, ravnotežu tjelesne mase te hormonsku ravnotežu', kaže te ističe da je plank izvrstan za izgradnju tjelesne snage, ali i druge vježbe, poput mrtvog dizanja i bench pressa, iznimno su dinamične i funkcionalne.

'Kada je riječ o vježbanju snage i tjelesnoj kondiciji, najvažniji elementi su redovitost i progresivno preopterećenje (tj. dizanje većih utega tijekom vremena)', kaže.

Poradite na držanju

Naše držanje također je usko povezano s izgledom trbuha te pojačanju dojma prekomjerne masnoće u ovom području.

'Držanje i poravnanje kralježnice mogu utjecati na oblik i snagu trbuha. Nekima položaj maternice može stvoriti prirodnu izbočenost, a tome pridonosi i vrijeme koje provodimo sjedeći. S vremenom ovaj položaj može skratiti ili zategnuti fleksore kuka, nagnuti glavu i vrat naprijed te dovesti do slabijih mišića abdomena. Sve te stvari dovode do položaja 'ljuljanja unatrag', s trbuhom gurnutim naprijed zbog prekomjerne ekstenzije lumbalne regije', pojasnila je Langston.

Kako biste poradili na problemu držanja, radite vježbe koje istežu kvadricepse, pregibače kuka, donji dio leđa i prsa, a istovremeno jačaju gluteuse, tetive koljena i trbušne mišiće.

Prihvatite svoj trbuh

I dok su za zdravlje presudne kvalitetna prehrana i redovita tjelovježba, podjednako je bitno prihvatiti promjene koje se zbivaju u menopauzi - kao potpuno normalne.

Mnoge žene koje prolaze kroz ovo zahtjevno razdoblje nose se s istim sumnjama i nezadovoljstvom zbog naglih promjena u izgledu, no riječ je o potpuno prirodnom procesu koji si možete značajno olakšati usvajanjem tek nekoliko zdravih navika.