NIJE RIJETKA POJAVA

Je li menopauza doista povezana s gubitkom pamćenja kod žena?

12.04.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Na koji je način menopauza, razdoblje kroz koje prolazi sva žena u svojem životu, povezana sa slabljenjem kognitivnih sposobnosti? Je li to rani znak demencije ili Alzheimerove bolesti? Stručnjaci imaju odgovor

Činjenica je da smanjenje razine estrogena u tom razdoblju doista utječe na rad mozga.

Ako ste i vi u svojim 40-ima ili 50-ima, onda i vi osjećate probleme s pamćenjem, 'moždanu maglu' ili pak iznenadnu nemogućnost prisjećanja jednostavnih činjenica, imena ili datuma.

Za mnoge žene to je i znak ranih simptoma Alzheimerove bolesti ili demencije.

Ako vam ovo zvuči poznato, ne biste trebali brinuti jer ovi simptomi vjerojatno ne znače da već razvijate demenciju ili Alzeheimerovu bolest. Poteškoće s pamćenjem ovakvih stvari tipičan su simptom menopauze. ali i trudnoće.

Američka ginekologinja dr. Holly L. Thacker, smanjene razine estrogena u menopauzi ili trudnoći mogu utjecati na rad mozga i uzrokovati ove trenutne gubitke u sjećanju. Prvi znakovi Alzheimerove bolesti često su zaboravljanje obavljanja aktivnosti kao što je vožnja kući iz trgovine ili traženje riječi (ne nemogućnost pamćenja imena ili, recimo, prezimena kolege). Općenito, osobe s Alzheimerovom bolešću mnogo su starije od žena koje su u menopauzi - koja se obično događa između srednjih 40-ih i srednjih 50-ih.

Ipak, dokazano je kako hormonska terapija 'izoštrava' um u menopauzi i može vas zaštititi od daljnjeg gubitka pamćenja. Prema nekim studijama, hormonska terapija nakon menopauze također može pomoći oko problema s pamćenjem.

Svakako razgovarajte sa svojim liječnikom oko eventualne hormonske terapije.

Kognitivne vježbe mogu pomoći

Vježbanje mozga još je jedan način da ostanete u mentalnoj formi. Ako je vaša redovita dnevna aktivnost ili posao primarno lijeva strana mozga (lijeva strana vašeg mozga je strana razmišljanja ili logika), tada se prebacite na aktivnosti desne strane mozga (desna strana vašeg mozga je vaš kreativni centar povezan sa stvaranjem glazbe, umjetnost i mašta) - i obrnuto. Na primjer, ako radite kao računovođa, bavite se nečim fizički aktivnim ili kreativnim u svoje slobodno vrijeme. S druge strane, ako većinu svojih dnevnih aktivnosti provodite u kreativnom radu, pokušajte s čitanjem, pisanjem ili aktivnostima ili igrama za rješavanje problema.

'Važno je angažirati i izazvati obje strane mozga. Srednja dob može biti početak vaših najboljih godina dosad - a vi imate mogućnost osigurati da se to dogodi za vaše tijelo i vaš um', kaže dr. Thacker.

Evo nekoliko preporučenih aktivnosti koje angažiraju vaš mozak kako bi ostao u formi:

  • Rješavajte križaljke.
  • Igrajte igre na telefonu, društvene igre ili šah.
  • Šetnja brzim ritmom.
  • Pročitajte roman.
  • Bavite se plesom.
  • Naučite strani jezik.
  • Meditacija.