NA PRIRODAN NAČIN

Valunzi, nesanica i debljanje: Kako ublažiti neugodne simptome menopauze

01.05.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Znanstvenici tvrde da uzimanje probiotika smanjuje neželjene simptome menopauze izravnim utjecajem na mikrobiom crijeva povećavajući količinu dobrih bakterija

Menopauza je za mnoge žene vrlo neugodno iskustvo obilježeno intenzivnim valunzima, noćnim znojenjem, promjenama raspoloženja, a nerijetko i dobivanjem na kilaži. Dobra vijest je da ove nepoželjne simptome možete smanjiti uzimanjem probiotika, tvrde znanstvenici.

Naime istraživanja su pokazala da balansiranjem mikrobioma crijeva i povećanjem dobrih bakterija probiotici izravno utječu na smanjenje neugodnih simptoma menopauze.

Ublažavaju valunge i noćno znojenje

Hipotalamus je dio mozga zadužen za reguliranje hormonalnog sustava i tjelesne temperature. Smanjenje estrogena tijekom menopauze utječe na njegov rad, zbog čega dolazi do vazomotornih simptoma koji uključuju nagla povišenja tjelesne temperature koji se nazivaju valunzi.

Manje istraživanje provedeno 2017. godine na 64 žene sugerira da uzimanje probiotika uz dodatke prehrani, poput crvene djeteline, može pomoći u njihovom smanjenju.

Crvena djetelina tip je mahunarke koja sadrži izoflavone što pomažu u reguliranju estrogena i tako ublažuju simptome menopauze.

Kako narušavamo zdravlje nakon 50. godine Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Poboljšavaju san i smanjuju promjene u raspoloženju

Pretpostavlja se da crijeva i mozak komuniciraju putem živčanih veza te kroz imunološki i endokrini sustav. Stoga upravo dobre bakterije u jetri mogu pomoći u reguliranju raspoloženja.

Naime istraživanje iz 2020. pronašlo je korelaciju između probiotika i kvalitete sna kod žena koje su patile od učestalih promjena raspoloženja te anksioznosti i depresije.

Smanjuju vaginalne infekcije i rizik od osteoporoze

Prije ulaska u menopauzu, estrogen stvara kolonije bakterije Lactobacilli koje štiti područje vagine od infekcija i održavaju nisku pH razinu.

Smanjenjem estrogena tijekom menopauze i postmenopauze dolazi do povećanja razine pH u vagini, uslijed čega dolazi do češćih pojava štetnih bakterija kao što su Enterobacter, Escherichia coli, Candida i Gardnerella.

Kako biste vaginu zaštitili od bakterijskih infekcija, povećajte unos probiotika ili ih kombinirajte s antibakterijskim lijekovima koji štite ovo osjetljivo područje.

Isto tako, probiotici pomažu u smanjenju rizika od osteoporoze jer povećavaju razinu minerala u kostima i čine ih čvršćima i otpornijima.

Utječu na gubitak kilograma

Dobivanje na kilaži česta je posljedica menopauze uslijed promjena u razini estrogena i rada jajnika. Najčešća pojava je debljanje oko područja trbuha koje može izazvati bolesti poput dijabetesa i dislipidemije.

Isto tako, period menopauze emocionalno je zahtjevan za mnoge žene, uslijed čega ponekad dolazi do emocionalnog prejedanja i debljanja.

Posljedica je nakupljanje bakterija u debelom crijevu koje dovode do raznih bolesti, a na njih izravno možete utjecati uzimanjem probiotika, što će smanjiti nastale upale i poboljšati zdravlje sluznice crijeva.

Također, probiotici mogu pospješiti mršavljenje povećanjem broja kratkolančanih masnih kiselina i korisnih bakterija koji smanjuju taloženje masnoće.

Koje probiotike koristiti?

Bifidobacterium animalis je vrsta bakterije koja se prirodno nalazi u vašem debelom crijevu. Nadopunjavanje prehrane ovom vrstom bakterija može smanjiti masnoće na području trbuha, jedan od ključnih čimbenika povezanih s metaboličkim poremećajima.

Za održavanje zdravlja vaginalnog područja preporučuje se Lactobacillus gassero dok će mršavljenje podržati sinbiotici, mješavine prebiotika i probiotika.

Ako birate namirnice s probioticima, poput jogurta i kefira, svakako potražite one koje sadrže žive bakterije jer će imati najbolji učinak.