POGREŠNO VJEROVANJE

Mekinje ipak nisu zdrave za crijeva

28.08.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Mekinje koje su na glasu kao iznimno zdrav proizvod, ne bi se ipak trebale koristiti za ublažavanje crijevnih poteškoća. Iako ih savjetuju upravo kod takvih tegoba, znanstvenici upozoravaju da mekinje mogu pogoršati probavne tegobe

Znanstvenici su otkrili da vlakna kojima mekinje obiluju, mogu pogoršati simptome iritabilnog sindroma crijeva.

Međutim, druga vrsta vlakana koja su lako topiva u vodi, uistinu pomažu kod takvih tegoba. Inače, riječ je o zdravstvenom problemu koji zahvaća svakoga desetog čovjeka u nekom razdoblju života.

Liječnici pacijentima s takvim poteškoćama često savjetuju pojačan unos vlakana u organizam te veće količine vode. Takvim pacijentima preporučuje se i više kretanja.

Najnovije istraživanje pokazalo je da nisu sva vlakna jednaka te da pri izboru namirnica treba biti oprezan. Pokazalo se da mekinje donose više štete nego koristi.

'Proveli smo istraživanje na skupini od 275 pacijenata koji su patili od iritabilnog sindroma crijeva. Pokazalo se da mekinje ipak ne donose zdravstvenu korist te da ih mnogi pacijenti ne podnose dobro. Zapravo, pogoršavaju situaciju', izjavio je dr. René Bijkerk sa nizozemskog sveučilišta Utrecht.