OPREZ PRI ODABIRU

Maslinovo, suncokretovo, kokosovo: Koja su ulja dobra za prženje, a koja treba izbjegavati

27.08.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Budući da je ponuda jestivih ulja u našim trgovinama bogatija nego ikada, ne čudi to da su mnogi kupci zbunjeni jer nisu sigurni u svoj odabir. Osim što pri kupnji treba voditi računa o zdravstvenim prednostima pojedinih vrsta ulja, treba razmišljati i o njihovoj namjeni jer su neka pogodnija za kuhanje, a neka za prženje namirnica

Neka su ulja dobra za termičku obradu pri visokim temperaturama, druga samo kao dresing za salatu. Dobar način da to odredite je točka dimljenja ulja, temperatura na kojoj se počinje dimiti opuštajući kancerogene u zrak i slobodne radikale u ulje. Kad ono dođe do ovog stupnja, morate ga baciti i početi ponovno.

Maslinovo ulje

Zdravstvene blagodati maslinovog ulja, specifičnog okusa i mirisa, poznate su stoljećima, a ono je zasigurno jedno od najpopularnijih. Savršen je izbor za salate i povrće kuhano u vodi ili na pari. Koristite ga kad god želite osjetiti njegov bogat okus. Možete ga upotrijebiti i u kolačima, a ako ga zagrijavate, radite to na nižoj temperaturi. Ovo ulje je nezasićena masnoća, a istraživanja su pokazala da su nezasićene masne kiseline sjajni saveznici u borbi s lošim kolesterolom LDL te povećavaju razinu dobrog kolesterola HDL. Osim toga, ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je antioksidantima polifenolima koji su usko vezani za očuvanje zdravlje srca. Čisto maslinovo ulje (ne treba ga miješati s djevičanskim) ne sadrži te dodatne antioksidante.

Suncokretovo ulje

Ovo ulje ima raznovrsnu primjenu, a može se koristiti za kuhanje, prženje, duboko prženje ili kao umak za salate. Na sobnoj temperaturi može potrajati i do dvije godine.

Orahovo ulje

Dobar je izvor polinezasićenih masnoća i omega-3 masnih kiselina. Točka dimljenja mu je na visokoj razini pa je dobro za pečenje kolača i pirjanje na niskim do srednje visokim temperaturama. Preporučuje se i kao začin salatama.

Ulje uljane repice

Ima neutralan okus i visoku točku dimljenja, što ga čini savršenim izborom za prženje u dubokoj masnoći. Točka dimljenja važan je faktor kad nešto namjeravate peći ili pržiti na visokim temperaturama jer se na njoj uništavaju svi hranjivi sastojci i stvaraju supstance koje su potencijalno štetne za zdravlje. Ulje uljane repice uglavnom ne sadrži puno antioksidanata, ali zato ima relativno dug vijek trajanja. Osim toga, iznimno je bogato alfa-linoleinskom kiselinom, koja spada u masne kiseline omega-3 što pomažu u očuvanju zdravlja srca. Ovo ulje ima širok raspon upotrebe zbog neutralna okusa, no definitivno je najbolji izbor za pečenje i prženje.

Kokosovo ulje

Žlica od 15 g sadrži 135 kalorija i 15 g masti, od kojih je 13,9 zasićeno. Kokosovo ulje spada u zasićene masti za koje se zna da nisu dobre. Ipak, postoji razlika između zasićenih masti u kokosovom ulju i onih u keksu ili kolačima. Ova masnoća se lakše probavlja, ide direktno u jetru, pretvara se u energiju i ubrzava metabolizam, tako da dolazi do bržeg sagorijevanja kalorija. Zato treba unijeti 10 posto zasićenih masti dnevno.

Bademovo ulje

Iako ovo ulje podnosi velike temperature, najbolje ga je koristiti za završavanje jela. Popularno je u azijskoj kuhinji, a u smočnici vam može stajati tri mjeseca, premda je najbolje držati ga u hladnjaku.

Laneno ulje

Laneno ulje bogato je polinezasićenim mastima i omega-3 kiselinama. Budući da mu je točka dimljenja niska, ne bi ga trebalo koristiti u kuhanju pri visokim temperaturama. Možete ga lagano umiješati u hranu kao začin salati ili šalši.

  • +11
Zdrave namirnice koje su u kombinaciji još moćnije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sezamovo ulje

Najčešće se koristi u azijskoj kuhinji, a pogodno je za kuhanje, kao umak u salatama i za završavanje jela.

Sojino ulje

Sojino ulje najčešće je jedan od sastojaka biljnog ulja i bogato je masnim kiselinama omega-6 koje štete zdravlju srca. Mnogi stručnjaci za prehranu tvrde da unosimo previše štetnih kiselina omega-6 u organizam, najčešće iz prerađene hrane, stoga budite oprezni s količinama ovog ulja u svakodnevnoj prehrani.

Palmino ulje

Najčešće ga možemo pronaći u pakiranoj hrani jer sve više proizvođača, umjesto štetnih zasićenih masnih kiselina, koristi palmino ulje zato što sadrži 40-50 posto zasićenih masnih kiselina. Plus mu je to što ima velike količine vitamina A, E i linolne kiseline, antioksidante te karotenoide. Stabilno je na visokim temperaturama, stoga se često koristi za prženje. To, naravno, nije dobar izbor jer i 40-50 posto zasićenih masnih kiselina, koliko se nalazi u palminu ulju, predstavlja značajan rizik za zdravlje, posebno srca i krvožilnog sustava.