najpoželjniji model

Ludo popularne: Baš svi žele New Balance tenisice stare više od 30 godina

17.10.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Modna platforma Lyst objavila je svoje tromjesečno izvješće o najpopularnijim modnim markama i proizvodima te posebnu pažnju privlače tenisice koje trendeseterice već imaju u ormaru, a modne zaljubljenice žarko priželjkuju

Kako bi detektirali najpopularnije proizvode na svijetu, formula modne tražilice Lyst filtrira više od osam milijuna artikala prema količini spominjanja na društvenim mrežama uz pretraživanja, prikaze stranica, interakcije i prodaje u aplikaciji Lyst. Tako su tijekom razdoblja od tri mjeseca na listu najpopularnijih proizvoda, među ostalim, uvrštene Tabi Mary Jane balerinke brenda Maison Margiela, Loeweova Puzzle torba, vječna Birkenstock Arizona natikače i Miu Miu kardigan. No, posebnu pažnju privlače New Balance 550 tenisice, model koji je posebno privlačan dolaskom hladnijih mjeseci.

Riječ je o tenisicama koje uspješno spajaju udobnost i ležerni chic izgled nosiv svakodnevno uz brojne kombinacije. Hailey Bieber, Laura Harrier i Kendall Jenner neke su od najvećih obožavateljica New Balance 550 tenisica. A modni poznavatelji još su početkom 2023. godine tvrdili kako je opsjednutost ovom retro tenisicom tek počela. I imali su pravo, njihova popularnost ne jenjava, dapače, rezultati Lystovog izvješća pokazuju da svjedočimo trendu koji se tek sprema pokoriti modnu scenu.

Ponovno rođenje cool stila

Svaki veliki brend tenisica ima poznati model: Nike ima Air Force 1; Adidas ima Stan Smith; Reebok ima Club C; a New Balance je to pronašao svojim modelom 550. Upravo je to bila tenisica koja je bostonskom brendu vratila sjaj i svrstala ga na listu najpoželjenijih brendova koji prodaju proizvode što obećavaju i željeni lifestyle. Ali ta je tenisica daleko od nove. Model 550 prvotno je debitirao 1989. kao niska alternativa modelu 650, koji je u to vrijeme bila najpopularnija New Balanceova košarkaška tenisica. Model je riješio nekoliko problema koji su mučili i 650 i 480 (još jednu visoku košarkašku tenisicu). I 650 i 480 imali su visoko gornjište od lakirane kože - jasan pokušaj da se natječu s modelom Jordan 1. Ali podstavljeni ovratnici, iako su pružali potporu, nisu bili toliko prozračni.

Model 550 s niskim gornjim dijelom bio je udobniji, iako je manje pogodovao stvarnom uspjehu na terenu. Kao takav, nije doživio mnogo akcije, ali to je bilo i zato što New Balance nije imao istu moć zvijezda kao popularniji košarkaški brendovi poput Nikea ili Conversea. Osim toga, inovacije usmjerene na performanse koje su New Balance učinile popularnim među trkačima nisu se prenijele na košarku, gdje su inovacije kao što su Reebok Pump i Nike Air bile vrhunske. Na kraju, 550 je nestao iz popularne kulture jednako brzo kao što je i stigao.

  • +6
New Balance 550 Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Početkom 90-ih dospio je na međunarodna tržišta, gdje je naišao na sličnu, vrlo mlaku reakciju. Ova tenisica vrlo vjerojatno nikada više ne bi ugledala svjetlo dana da nije bilo vlasnika brenda Aimé Leon Dorea i kreativnog direktora New Balanceove linije Made in USA.

Naime, u proljeće 2022. internetska stranica New Balancea (NB) bila je jedno od najposjećenijih online mjesta. Oko 70 tisuća kupaca čekalo je u virtualnom redu kako bi se dočepali para niskih košarkaških tenisica nazvanih 550. Model koji se prodaje po cijeni od 110 dolara postao je nevjerojatan hit otkako ga je tadašnji suradnik brenda Teddy Santis, osnivač njujorške streetwear marke Aimé Leon Dore (ALD), u jesen 2020. izvukao iz arhive.

Priča kaže da je upravo Santis slučajno naišao na sliku modela 550 i zapitao se o čemu je riječ. 'Napravili su veliko istraživanje i pronašli siluetu iz 1989. Jedine informacije koje smo mogli pronaći o njoj bile su iz starog kataloga New Balance Japan. Imali smo sreće jer su japanski katalozi super detaljni. Počeli smo istraživati hashtagove na Instagramu i pronašli kolekcionara koji ih je imao par. Kad smo dobili cipelu u ruke, napravili smo je od nule s Teddyjem. Toliko je poseban po pitanju oblika, tako da nam je za sve trebalo najmanje osam do deset revizija. Podešavali smo milimetre tu i tamo dok nismo bilo zadovoljni', ispričao je Grondin.

New Balance 550 službeno se vratio na tržište u suradnji sa Santisovim brendom, Aimé Leon Dore, u rujnu 2020. Ostao je ondje njih do prosinca 2020., kada je New Balance najavio ponovno uvođenje 550 u svoju temeljnu liniju tenisica (koja uključuje popularne 574, 990, 993 i druge modele).

Naravno, Aimé Leon Dore (i dizajner Teddy Santis) doveli su 550 u 21. stoljeće, ali niz uzastopnih suradnji pomoglo im je da dosegnu još širu publiku - bilo s japanskim trgovcem Auralee, NBA agentom Richom Paulom ili čikaškim dizajnerom Joeom Freshgoodsom. Sada je 550 vjerni konkurent klasicima kao što su Air Force 1, Stan Smith i Club C. Naravno, samo Air Force 1 ima iste korijene, ali svi su oni u potpunosti apsorbirani kategorijom 'lifestyle', gdje tenisice mogu izgledati prikladno za sport, ali su najbolje za ležernije aktivnosti.

'Postoji nekoliko ključnih komponenti koje su dovele do toga da model 550 bude jednako uspješan, uključujući našu upotrebu klasične siluete kao temelja i partnerstvo s Aimé Leon Doreom kako bismo otkrili prve parove 2020.', kaže Paul Kaseumsouk, viši voditelj linije proizvoda za Lifestyle Footwear u New Balanceu, i dodaje: 'Naša pozornost posvećena detaljima, strateški plan lansiranja i sama dugotrajnost cipele učinili su 550 nečim doista posebnim za potrošače.'

Suradnje su bile poput magneta za poznate i slavne, pa se ubrzo moglo vidjeti sve, od Adele do Jacka Harlowa, kako ih nose. U kombinaciji s rastućom popularnošću udobne obuće, što je bilo uzrokovano pandemijom, privlačnost slavnog 550 modela učinila ih je svjetskim uspjehom i vladajućim New Balanceovim modelom.

Vrlo udobne i klasične, New Balance 550 mogu se stilizirati puno načina za svakodnevno nošenje. I, naravno, raspon cijena privlači svakoga. Kao apsolutne vladarice street stylea, nose se podjednako uz hlače i haljine, a titulu 'must have' komada u ormaru učvršćuje im i podulja lista slavnih obožavateljica, od Hailey Bieber, Matilde Djerf, Kendall Jenner do Hailey i Justina Biebera, čiji je modni utjecaj na društvenim mrežama itekako presudan.