NAKON PREJEDANJA

Lagana hrana za čišćenje organizma

03.01.2013 u 07:55

Bionic
Reading

Malo tko može odoljeti blagdanskom pretjerivanju u hrani, a osim fine papice, nerijetko poremetimo ritam odlaska na spavanje i pijemo više alkohola nego obično… Ako ste inače zdravi, nije to ništa strašno jer za blagdane smo obično s obitelji i prijateljima, smijemo se i veselimo više nego ostalih dana u godini, a i to je važan element zdravlja, pa se sve nekako poravna

No nije zgorega poslije blagdana provesti kratku kuru čišćenja organizma bez obzira na to osjećate li simptome ili ne (loša probava, zadah iz usta, opći umor). Ne mora to biti baš najstroži detoksikacijski program, dovoljno je da se pridržavate osnovnih pravila. I još mala opaska – detoksikacija se razlikuje od redukcijskih dijeta, pa nemojte očekivati da ćete za tjedan-dva skinuti sve što ste tijekom protekle godine nagomilali. Međutim, ako ste prije blagdana bili relativno zadovoljni svojom težinom, prehrana koja služi detoksikaciji obično nije jako kalorična, pa može rezultirati i gubitkom onog nevidljivog kilograma koji ste dobili tijekom blagdana.

Prije svega, tijekom čišćenja treba potpuno izbjegavati masnu hranu, većinu životinjskih bjelančevina (uključujući i mliječne proizvode), rafinirani šećer, čokoladu i neke žitarice (prvenstveno kukuruz i pšenicu). Kako sama riječ detoksikacija kaže, zaboravite i sve toksine poput alkohola, cigareta, kave, ali i brzu i industrijski pripremljenu hranu (jer sadrži aditive koji su sami po sebi toksini).

Treba piti puno izvorske vode jer voda ispire organizam (s tim da ne treba piti tijekom obroka, kao ni neposredno prije i poslije jela). Vodi možete dodati svježe iscijeđen sok od limuna. Prehrana se treba bazirati na svježem povrću i voću, posebice onom koje pogoduje izlučivanju i pospješuje rad bubrega i jetre. Osim vode, i sokovi od povrća i voća su odličan izbor, s tim da sokove od čistog voća treba razrijediti vodom u omjeru pola-pola. Jedite što više sirove i kratko kuhane hrane, a izbjegavajte pečeno. Jedite polako i dobro žvačite, a ovo se posebno odnosi na žitarice.

Proteini su životno važni nutrijenti, pa umjesto mesa i mliječnih proizvoda jedite puno mahunarki. Ukoliko baš ne možete bez hrane životinjskog porijekla, dozvoljeno je koji puta pojesti ribu, ali morske plodove bi bilo dobro nakratko zaboraviti. Hrana bogata C vitaminom je dobrodošla, kao i sljedeće biljke koje se u nas rijetko dio redovite prerane: sikavica, repa i artičoka. Ne zaboravite brokulu i sve zeleno lisnato povrće. Ukoliko imate smrznutih divljih šparoga, sad je vrijeme da ih izvadite, a kako nije doba svježe koprive, dobro ju je piti u obliku čaja (općenito, gorkasti okus voća i povrća najčešće znači i dobrobit za jetru i žuč, a to znači da treba češće jesti i rikolu i druge gorkaste salate zelene i crvene boje).

Treba piti puno izvorske vode jer voda ispire organizam
Dobro je piti i čaj od maslačka (za ove potrebe bolji je od korijena nego od lista), kao i zeleni čaj. Naravno, koliko god jeli zdrave namirnice, ako su tretirane kemikalijama, to znači dodatni unos toksina, pa ako možete, nabavite hranu iz eko uzgoja. Većina ljudi ne podnosi isključivo povrtne sokove, ali okus ćete bitno popraviti ako u sokovnik uz zeleno povrće ubacite mrkvu, naranču, bobičasto voće, pa čak i koju bananu, krušku, jabuku… Što se tiče voćno-povrtnih kombinacija, uglavnom nema ograničenja (osim ako želite baš najstrožu detoksikaciju, no u tom se slučaju treba savjetovati s nutricionistom).

Povrtne juhe, bistre ili guste, također možete konzumirati bez ograničenja (naravno, bez slatkog ili kiselog vrhnja), kao i lešo (kratko kuhano) povrće. Ako nikako ne možete bez pečene hrane, možete povremeno na suhu tavicu ili na tavicu s vrlo malo maslinovog ulja baciti šparoge, brokulu, mrkvu i ostalo korjenasto povrće.

Luk i češnjak obavezni su, a njima ćete ujedno popraviti okus hrane, jer tijekom detoksikacije treba izbjegavati sol. Orašasti plodovi i sjemenke izvor su zdravih masnoća, ali i važnih minerala. Bobičasto voće je zgoditak jer ga većina ljudi obožava, a spada u najzdravije namirnice.

Namazi od mahunarki (posebno od slanutka) i maslina dobar su izbor za bilo koji obrok. Izbjegavajte jake začine, a ako ste inače navikli na jače okuse, sjetite se da je mediteranska prehrana ukusna i jako zdrava (ne možete reći da je hrana kojoj su dodani luk, češnjak, peršin i bosiljak bljutava). Konzumirate li inače puno mliječnih proizvoda, vjerujemo da vam neće biti problem barem tih nekoliko dana zamijeniti ih sojinim, zobenim ili rižinim mlijekom te tofuom. Ukoliko ste ovisnik o čokoladi, u biljno mlijeko dodajte čisti, nezaslađeni kakao prah i cimet. Sve u svemu, nije kao uobičajena prehrana, ali kad se sve zbroji, nisu to ni grozna ograničenja.

Izbor namirnica je prilično velik, kao i paleta okusa, pa vjerujemo da će se mnogi od vas ugodno iznenaditi, a možda i nakon dovršetka detoksikacije unijeti neke pozitivne promjene u svakodnevnu prehranu. Namirnice koje ste izbacili dobro je postupno vraćati u prehranu, a sve to je dozvoljeno tijekom detoksikacije preporučuje se i kao dio stalne prehrane.