za kvalitetniji život

Kvalitetan san - saveznik za snažan imunitet

20.04.2020 u 10:12

Bionic
Reading

Procjenjuje se da u Hrvatskoj svaka četvrta osoba pati od nesanice. To je jedan od najčešćih poremećaja zbog kojih se obraćamo liječniku za pomoć. Većina ljudi zna da je san važan, ali je malo onih koji spavanju daju prioritet

Mnogi su gotovo zaboravili kako je dobar osjećaj ustati iz kreveta istinski odmoran. Potreba za snom mijenja se kroz dob, stoga je važno prepoznati svoje individualne potrebe. Dok mi spavamo, naš mozak obavlja važan posao - procesuira informacije, konsolidira pamćenje te stvara nove veze koje doprinose kreiranju novih ideja.

Užurbanost modernog doba stavlja nas u stanje kroničnog stresa koji ima brojne negativne učinke na fizičko i mentalno zdravlje. Povremena izloženost stresu ne ugrožava zdravlje, dok kronična izloženost stresu može dovesti do niza tegoba poput pada koncentracije i memorije, razvoja tjeskobe, glavobolje, kroničnog umora i poremećaja spavanja.

Znanstveno je dokazano da spavanje pomaže jačanju imunološkog sustava. Brojne studije su pokazale dobrobiti kvalitetnog spavanja na zdravlje te pozitivan utjecaj na imunološki sustav, posebice na T-limfocite. T-limfociti su dio imunološkog sustava te sudjeluju u borbi protiv virusa i bakterija koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti poput gripe, COVID-a herpesa, angine ili upale pluća. Naš imunološki sustav štiti nas od infekcija te je osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i za dug i kvalitetan život.

Iako uloga spavanja nije još potpuno objašnjena, san je važan za oporavak metabolizma i organizma. Poremećaji spavanja danas su veliki problem zbog sve veće učestalosti, njihova neprepoznavanja i neadekvatnog liječenja.

U suočavanju s izazovima modernog načina života, mnogi pronalaze oslonac u sintetskim lijekovima za smirenje. Ovi lijekovi mnogima postaju oslonac i rješenje u suočavanju s problemima, a često i preduvjet normalnog funkcioniranja. Ovi lijekovi trebali bi se primjenjivati ograničeno ili povremeno zbog rizika razvoja ovisnosti, što često nije slučaj.

Prije posezanja za sintetskim lijekovima za smirenje, potrebno je razmotriti sve druge opcije koje nam stoje na raspolaganju za ublažavanje stresa i nesanice. Ljekovite biljke pomažu u postizanju mentalne ravnoteže. Njihovo stoljećima poznato terapijsko djelovanje, dovelo je do razvoja suvremene fitoterapije. Kako biste mirno proveli noć, ublažili stres i nesanicu - okrenite se prirodi. Persen je biljni lijek za ublažavanje stresa i nesanice . Njegov prirodni sastav ima umirujuće i opuštajuće djelovanje. Sadrži kombinaciju biljaka čije se djelovanje nadopunjuje – suhe ekstrakte korijena valerijane, lista matičnjaka i lista paprene metvice. Za razliku od sintetskih lijekova za smirenje, Persen ne uzrokuje ovisnost niti druge štetne posljedice na zdravlje.

Ako vam je trebao još jedan dobar razlog da se naspavate, to bi moglo biti jačanje imunološkog sustava za kvalitetniji život.