ZABRANJENA ZONA

Kako zadržati profesionalan imidž na +35

03.07.2014 u 11:13

Bionic
Reading

Poslovni dress code podrazumijeva niz pravila koja neke tvrtke stavljaju i u pravilnike. Tako u nekim korporacijama nećete moći doći u sandalama otvorenih prstiju, a bilo bi poželjno sakriti i tetovaže. Osim toga, nikako, bez obzira na ljetne temperature, nisu poželjne prozirne tkanine i duboki dekoltei

Važnost dress codea, posebno po vrućinama, varira od jednog poslovnog okruženja do drugog, pa će ono što je prihvatljivo u umjetničkim krugovima biti totalno neprihvatljivo u okruženju odvjetnika.

No dress code po vrućinama ipak ima neke zajedničke karakteristike. Neke su stvari jednostavno neukusne i trebalo bi ih izbjegavati nositi. Iako neke kompanije dozvoljavaju zaposlenicima da se odijevaju ležernije nego druge, ipak je važno zadržati profesionalni imidž.

Prvo pravilo koje trebate poštovati kad zapeče na +30 jest to da je u poslovnom okruženju poželjno imati slojevitu odjeću - neku vesticu koja će vas u klimatiziranom prostoru štititi i pokriti, a koju ćete nakon posla moći skinuti.


Kad su u pitanju neki specifični odjevni predmeti poput haljina, jako je važno paziti na dužinu. Asocijacija na poslovni look svakako su haljine srednje dužine, nikako minice kojima nije mjesto u poslovnom okruženju.

Važno je ostaviti pozitivan dojam, a ne izazvati zgražanje i komentare. Stoga, iako biste se na ljetnim temperaturama najradije prošetali do posla u pareu i japankama, ovaj outfit ipak ostavite za plažu.

Naime plaža look u bilo kojem obliku nikako nije poslovno prihvatljiv, osim ako naravno prodajete kukuruze na obali.

Neke tvrtke ‘bore’ se s pojedincima koji žele da njihova odjeća oslikava njihovu osobnost, no ako ste odvjetnik, a u slobodno vrijeme učitelj reikija, dress code ćete morati prilagoditi radnom vremenu.

Ljeti su pak svi u napasti pokazati malo više kože pa na posao dolaze u dekoltiranim majicama s tankim naramenicama i rezanim maksi haljinama. U poslovnom okruženju uvijek je prihvatljivije odjenuti majicu ili haljinu s rukavima, a ako već imate gola ramena, bilo bi ih poželjno prekriti šalom ili vestom.

Puno gole kože jednostavno nije poželjno i ne ostavlja ozbiljan i profesionalan dojam. Poželjno je naime znati prilagoditi outfit uvjetima, a posebno je izazov odjenuti se udobno i prihvatljivo u uredu na + 30.

‘Odijevati se prema karijeri, a ne prema temperaturama jako je važno’, kaže Nicole Williams, LinkedInov stručnjak za razvoj karijere.

Najveće modne pogreške koje na poslu možete napraviti ljeti su japanke, kratke hlače, duboko dekoltirani topići, tuba topići i minice, pojašnjava Williams. Oni naime više pripadaju u okruženje plaže i teretane te su tipični ljetni dodaci, ali u poslovnom svijetu naprosto neprihvatljivi.

Dodatni savjeti uz koje nećete pogriješiti

Kad se pitate je li nešto prikladno ili ne, vrlo vjerojatno nije.

Nađite ravnotežu
Ukoliko vam je udobno, sigurno ste produktivniji nego kada nosite nešto što vam smeta. No također treba imati na umu da neki ljetni detalji mogu ometati kolege kojima ćete zbog opuštenog stila odvlačiti pozornost s posla.

Budite uglađeni
Čak i ako vaša tvrtka njeguje ležeran dress code, ne morate izgledati šlampavo. Neka vam odjeća uvijek bude čista i neka odgovara poslovnom trenutku, a ne nužno godišnjem dobu.

Ako želite opušteniji izgled

Postignite opušteniji poslovni izgled tako što ćete koristiti lagane pamučne tkanine u nježnim bojama. Neke casual komade uvrstite u svoj dnevni poslovni dress code. Odličan izbor je recimo obična majica i tanki sako.

Možete pokazati malo kože
Na većini radnih mjesta haljine bez rukava su prihvatljive, ali ukoliko idete na neke važne sastanke, bilo bi dobro pri ruci imati vestu. Dužina haljine trebala bi ići do ispod koljena ili tik iznad.