SUPER TRIKOVI

Kako urediti dom da izgleda veće i prostranije

02.08.2012 u 10:16

Bionic
Reading

U gotovo svakom domu ponekad se pojavi potreba za većim prostorom, a ukoliko živite u manjem stanu sigurno ste se često susreli s tim problemom. No za prostran i ugodan dom ne morate se preseliti u velebnu vilu, dovoljno je maštovito urediti interijer i eksterijer te tako učiniti prostor većim

Svaku prostoriju u svome domu dobrim uređenjem možete povećati te učiniti prostranijom i ugodnijom za život, piše freshome.com. Pomoću ovih deset ključnih savjeta vrlo lako možete povećati svaku prostoriju, i to bez potpunog i stresnog renoviranja.

Hodnik otvorenog tipa
Iako se na prvu ne čini tako, uređenje hodnika je vrlo bitna stavka za izgled doma. Osim što prema izgledu hodnika gosti stvaraju sliku o vašem domu, isto tako dobrim iskorištenjem tog prostora možete ga povećati. Povećajte ga postavljenjem klupa, po mogućnosti onih s pomičnim poklopcima. Osim što će poslužiti za sjedenje dok se obuvate, u njih možete složiti cipele, pa čak i neke torbe, poput onih školskih i ruksaka. Ako nemate prostora za klupu, postavite na zid uvijek praktične kuke te otvorene police za cipele koje najčešće nosite. Na zid obavezno stavite i veliko ogledalo koje će vizualno povećati prostor te sam ulaz u vaš dom učiniti otmjenijim.

Praktična kuhinja
Kuhinja je najprometnija prostorija u vašem domu, stoga mora biti funkcionalna i topla, a jednako tako mora biti dovoljno udobna da u njoj uživate pripremajući obroke i zakuske. Prostor povećajte postavljanjem vertikalne police u smočnici, gdje god je to moguće u ladice postavite pregrade, a suhe namirnice držite u zgodnim posudama. Pripazite na to da ne čuvate staru hranu po ladicama i policama jer samo nepotrebno zauzima mjesto, a odlična ideja je i na zidove ili ispod kuhinjskih elemenata postaviti držače koji će poslužiti za lonce i poklopce te omogućiti dodatni prostor u kuhinjskim ormarićima.

Nemojte pretrpati dnevni boravak nepotrebnim stvarima
Organizirana kupaonica
Nerijetko se dogodi da su kupaonice potpuno neorganizirane, a stvari nabacane bez posebnog redoslijeda zauzimaju više prostora no što je potrebno. Prostor kupaonice možete povećati jednostavnom procjenom tko je i kako koristi. Ukoliko kupaonicu dijelite s djecom, odličan trik su košare smještene ispod umivaonika ili pak na otvorenim policama. Osim što će kupaonica djelovati urednije i organiziranije, iznenadit ćete se time koliko stvari koje su neuredno ležale po policama stane u košare, a u njih možete spremiti i sušilo za kosu, peglu, epilator i slično. Ormarić za cipele koji vam više ne treba u kupaonici može dobiti sasvim drugačiji oblik i funkciju. Upotrijebite ga kao spremište za šminku, nakit, četke ili pak za šalove i remenje.

Dnevni boravak
Bez obzira na veličinu stana, dnevni boravak mora biti prostran i ne smije biti natrpan stvarima. Jeste li primijetili kako lako dnevni boravak prekrije hrpa stvari za koje ni ne znate otkuda su došle? Dnevni boravak je, uz kuhinju, najprometniji dio vašeg stana te stoga mora biti dobro organiziran i praktičan da bi odgovarao potrebama svih stanara. Povećajte prostor multifunkcionalnim namještajem. Odlično rješenje su veći ili manji taburei unutar kojih možete pospremiti knjige, časopise ili videoigrice ili pak stolići s ladicama i policama koje se izvlače.

Uređenje dječje sobe
Prvo pravilo koje ne biste trebali prekršiti je namijeniti dječju sobu samo za spavanje. Bez obzira na to je li vaše dijete još beba ili već tinejdžer, dječja soba treba biti odraz njihovih snova, ali ipak i praktično uređena za učenje, igru i sanjarenje. Tematski uredite kutak za igru te kutak za učenje. Prostor povećajte tako što ćete na zidove objesiti crteže, postaviti kukice za igračke i odjeću ili pak na kukice staviti šarene 'džepove' u koje se vrlo lako mogu pospremiti igračke te tako spriječiti nered.

Uređenje spavaće sobe

Spavaća soba bi trebala biti udobno utočište. Za povećanje prostora u spavaćoj sobi najbitnije je odabrati pravilne ormare. S obzirom na veličinu i izgled prostorije, odaberite one ugradbene ili nešto klasičnije, no ako vam nedostaje prostora, odlično rješenje su oni s kliznim vratima ili kutni. Osim oblika ormara, bitno je i dobro posložiti njegov sadržaj, pa tako odjeću koju trenutno ne nosite smjestite u košare, a dobro rješenje su i vrećice iz kojih se vakumski izvlači zrak. Prilikom organizacije ormara posložite odjeću po sezonama, tematski ili po bojama, a najvjerojatnije će vam ostati i prostora za nakit koji možete objesiti na kukice unutar ormara.

Kuhinja je jedna od najprometnijih prostorija u  domu
Kućni ured
Odvojena prostorija ili samo kutak u dnevnom boravku mnogi koriste kao kućni ured često namijenjen za korištenje računala, pisanje zadaća, plaćanje računa ili pak izrađivanje kakvih zgodnih ukrasa. Stol ispunite raznim organizatorima koje možete postaviti i u ladice, a dobro je imati i kakvu zgodnu policu u blizini na koju možete staviti praktične kutije u zanimljivim bojama i uzorcima.

Mali stanovi ne moraju biti velik izazov

Manji stanovi ili pak studenske sobe ne moraju biti noćna mora organiziranja. Ustvari, život u manjem prostoru nas prisiljava da u domu čuvamo samo one stvari koje nam zaista trebaju i koje koristimo. Životni prostor povećajte mičući stvari s poda te što je više moguće koristite visoko postavljene ormare, police i vješalice. Postavite zidni držač za bicikle, police oko vrata, a spavaću sobu, kuhinju i kupaonicu iskoristite za vrlo praktične ormariće.

Stvari koje vam ne trebaju ne skrivajte u garaži

Ako garažu smatrate prostorom u koji odlažete stvari koje vam više ne trebaju, potpuno ste u krivu. Očistite je od namještaja koji ne koristite i pokvarenih kućanskih aparata te povećajte prostor. Postavite visoke police i smjestite na njih ostatak stvari te ćete u konačnici moći i parkirati svoj automobil.

Sklad unutarnjeg i vanjskog prostora
Vanjski prostor nije velik problem sve dok uredno održavate raslinje i cvijeće. Ukoliko želite ostaviti dobar dojam, održavajte vanjski prostor svog doma jednako kao i unutarnji. Trava neka bude pokošena, cvijeće uredno, a ulazna vrata možete obojiti u kakvu živahnu boju.