NEPISANA PRAVILA

Kako se ponašati na nudističkim plažama?

06.07.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Nije sve samo zabava i golotinja, prilikom ljetovanja u nudističkim naseljima i kampovima postoje određena nepisana pravila ponašanja. Ako se želite uklopiti i ne isticati previše, vrijeme je da ih naučite i počnete primjenjivati

Dok su neki na odmoru, 'skinu' se s posla, drugi pak skinu sve sa sebe. Diljem svijeta postoje različita odmarališta, plaže i kampovi za nudiste. No samo zato što ste odbacili kupaće gaćice, ne znači da možete odbaciti i određena pravila ponašanja, piše Yahoo Travel

Nedavno je američki Huffington Post sastavio popis sedam neotkrivenih europskih nudističkih plaža, a među sedam slavnih našla se i jedna hrvatska. Riječ je o plaži Kordovan koja se nalazi na otočiću Jerolimu, jednom od Paklenih otoka. Osim hrvatske plaže, ugledni medij među sedam tajnih, ali prekrasnih nudističkih plaža, stavio je i španjolsku Playa de los Muertos, talijansku Spiaggia di Guvano, englesku Wild Pear Beach, francuski CHM Montalivet resort, grčku Crvenu plažu te portugalski Adegas.

No znate li kako se ponašati na nudističkim mjestima?

Izležavanje uz bazen ili na plaži. Stavite ručnik na svaku stolicu ili ležaljku na kojima se odmarate. Osim toga, sjedite i ležite na isti način kao da nosite badić, sve dok vam je ugodno u udobno u toj pozi.

Držite razmak. Bilo da se odmarate i sunčate na ležaljakama ili pak na ručniku, držite pristojan razmak od drugih ljudi oko sebe. Samo zato što su svi oko vas goli, to ne znači da ne žele svoj osobni prostor – možda ga upravo zato žele još i više. Stoga, ne stavljajte ručnik tik do tuđega te ne privlačite ležaljke nekoliko centimetara do susjedne.

Saginjanje i podizanje stvari. Kada ste već na nudističkoj plaži i odlučili ste u ljetu uživati bez i jedne krpice na sebi, potpuno je nepotrebno činiti neuobičajene pokrete za vrijeme saginjanja. Već ste potpuno goli, pa stoga ni nema iznenađenja. Ako vidite nešto zanimljivo u pijesku, jednostavno se sagnite kao i da nosite badić. Ako počnete raditi neke neuobičajene pokrete i čudne poze, tek onda ćete djelovati čudno i privlačiti pažnju.

Gledanje u druge ljude. Nalazite se na nudističkoj plaži ili pak u nudističkom mjestu, stoga doista nema potrebe da pokrivate oči svaki put kada netko gol prođe pokraj vas. No to ne znači da je poželjno netremice piljiti u nečije golo tijelo te na kraju izazvati neugodu kod druge osobe. Baš kao i da ste na plaži gdje se nose badići i kupaće gaćice, možete s vremena na vrijeme baciti pogled na nekoga, no piljenje i buljenje je zabranjeno.

Fotkanje na nudističkim plažama. Svako naselje ima svoja vlastita pravila i propise, od potpune zabrane fotografiranja pa do fotkanja isključivo od strane službene osobe zadužene za to. Kako god, pridržavajte se tih pravila i nemojte fotografirati druge ljude.

Odlazak na obrok. Neka naselja i odmarališta slijede lokalna, gradska ili županijska pravila o odjeći i objedovanju, stoga se svakako raspitajte o tim pravilima. Ne želite doći na ručak potpuno goli, dok su svi oko vas odjeveni.

Parkiralište i unutarnji prostori odmarališta. Neka naselja i odmarališta propisuju stopostotnu golotinju na bazenima i plažama. No u drugim prostorima naselja turisti mogu, ali ne moraju biti odjeveni. Stoga je svakako dobra ideja unaprijed se raspitati o tim pravilima.