doskočite problemu

Kako se konačno riješiti suhih i ogoljenih područja na travnjaku?

12.06.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Čak i na najbolje njegovanom travnjaku s vremena na vrijeme pojavljuju se ogoljena, suha i nimalo lijepa područja. I dok su razlozi za ovu pojavu često očigledni, ponekad mogu biti poput pravog misterija. Evo kako ih riješiti

U slučaju pojavljivanja suhih i golih područja na travnjaku prvi i najvažniji korak je utvrditi uzrok tog problema, a zatim poduzeti sve mjere za njegovo uklanjanje. Nakon toga goli i neugledni dio travnjaka potrebno je prikriti poprilično jednostavnim procesom koji uključuje ponovno zasijavanje trave na tom području. Zatim samo pravovremeno spriječite nastanak te pojave.

Ovo su neki od najčešćih razloga zbog kojih se na travnjaku pojavljuju ogoljena i suha područja bez trave.

Urin kućnih ljubimaca ili divljih životinja

Psi, mačke i divlje životinje koje vrše nuždu na travnjaku obično će ostaviti izdajničku smeđu mrlju uzrokovanu visokom koncentracijom ureje koja spaljuje travu. No, pomalo začuđujuće, trava koja prstenasto okružuje taj goli krug često je zelena i neobična zdrava. Razlog je veća količina dušika. Ako uočite životinju kako mokri po travnjaku, obično je jedan od učinkovitih trikova isprati vodom to područje.

Nametnici ispod travnjaka

Ličinke raznih kornjaša s tvrdim oklopom, poput japanskog pivca i hrušteva, mogu predstavljati problem za travnjak. On može tolerirati određeni stupanj zaraze ličinkama, ali ako im je koncentracija visoka, tada će se pojaviti suha i gola područja. Jasan znak da imate posla s ličinkama je kada se suhi, mrtvi dio travnjaka lako odvaja od zemlje čim se povuče. Nametnici jedu korijenje trave i ne ostavljaju ništa što bi je držalo na mjestu. Rješavanje ovog problema uključuje tretman protiv nametnika, a zatim ponovnu sadnju ili presađivanje trave.

Gljivične bolesti

Bolesti kao što je snježna plijesan mogu uništiti dijelove travnjaka. Ako na njemu vidite bijeli pokrov koji postupno uništava travu, onda je to potencijalni znak gljivične bolesti, obično nastale zbog privremenih uvjeta u okolini. Dobra i pravilna njega te održavanje travnjaka smanjuju vjerojatnost ponovnog pojavljivanja i obično nema potrebe za agresivnim mjerama.

Prolivene kemikalije ili benzin

Proliveni pesticidi ili herbicidi širokog spektra često uzrokuju suha i mrtva područja na travnjacima. Čak i ako imate odgovarajuće sredstvo protiv korova, njegova koncentracija može biti malo previsoka za vaš travnjak. Izlijevanja kemikalija često će uzrokovati mrlju nepravilnog oblika koja odgovara obliku izlijevanja. U tom slučaju temeljito vodom zalijte to mjesto. Budite oprezni kada rukujete jakim kemikalijama u blizini trave. Bolje je spriječiti problem nego ga pokušati riješiti.

'Opekotine' od soli

Na područjima na kojima se sol koristi kao sredstvo protiv zaleđivanja uobičajeno je vidjeti suha i mrtva područja travnjaka koje se pojavljuju duž ulica i pločnika u proljeće, kada trava počne rasti. Ponekad ta područja sama zacijele uz povećane količine padalina, a ponekad će zahtijevati ponovnu sadnju. Minimiziranje nanošenja soli na nogostupe pomoći će smanjiti te probleme.

'Opekotine' od gnojiva

Primjena prevelike količine gnojiva na travnjaku može spaliti travu i rezultirati golim i suhim krugovima. Ako slučajno prospete gnojivo, to područje temeljito isperite što je brže moguće kako biste isprali višak dušika.

Neravnomjerno zalijevanje

Prskalice se mogu učiniti praktičnim i zgodnim rješenjem za zalijevanje travnjaka, pogotovo ako se radi o većoj površini. No treba voditi računa o tome da se zalijevanje ravnomjerno odvija. U suprotnom, određeni dijelovi travnjaka mogli bi posmeđiti.