svemogući ocat

Kako se riješiti korova u vrtu s jeftinim sastojcima koje svi imamo kod kuće

22.05.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Bez obzira uzgajate li cvijeće ili povrće u svom vrtu ili samo želite imati lijep travnjak, korov će se neminovno pojaviti, a njegovo uklanjanje je zasta Sizifov posao. Umjesto agresivnih, toksičnih kemikalija, pokušajte s domaćim, organskim pripravkom za koji su vam potrebna tri sastojka iz smočnice. Jednostavno je, a učinkovito

Ocat je jedan od najboljih saveznika kod čišćenja doma, a osim što uklanja tvrdokorne mrlje od kamenca, pomoći će vam i da se riješite upornog korova.

Kako ocat ubija korov

Kiselost octa igra ključnu ulogu u obračunu s korovom. Naime, kiselina u octu razgrađuje stanične stijenke i uklanja vlagu iz korova, uzrokujući njegovo odumiranje.

Ocat sadrži razinu kiselosti koja može pomoći u uklanjanju korova bez utjecaja na okolne biljke, no trebate oprezno prskati. Iako ocat ubija korov, riječ je o neselektivnom herbicidu, što znači da neće samo ubiti korov već i okolne biljke s kojima dođe u dodir. Najbolje je korov tretirati po sunčanom vremenu jer će uz pomoć sunčeve svjetlosti ocat biti još učinkovitiji, odnosno brže će spaliti lišće.

Kako napraviti tekućinu

Ocat je ključni sastojak tekućine kojom ćete se riješiti korova, no najbolje će funkcionirati u kombinaciji s deterdžentom za posuđe i soli. Pripravak ćete napraviti tako da pomiješate jednu šalicu soli, jednu veliku žlicu deterdženta za posuđe i 4 litre običnog alkoholnog octa. Sol i ocat otopit će stanične stijenke biljke, a deterdžent pomaže da smjesa učinkovitije obloži lišće. Što je ocat kiseliji, to će biti učinkovitiji. No iako je ovaj pripravak napravljen od proizvoda za kućanstvo, ipak bi bilo pametno nositi rukavice prilikom rukovanja kako biste zaštitili kožu od bilo kakve potencijalne iritacije. Također, nikad ne prskajte kad je vjetrovito jer riskirate da poprskate sebe, ali i druge biljke.

USUSRET PROLJEĆU

Ne znate koje biljke posaditi u vrtu? Ove vrste su najmanje zahtjevne, a neke od njih mjesecima cvjetaju

Pogledaj galeriju

Ovo nije dugoročno rješenje

Iako je pripravak na bazi octa jako koristan on ne bi trebao biti konačno rješenje za suzbijanje korova. Stručnjaci su složni u jednom - najbolja vrsta kontrole korova je kombinacija metoda - od ručnog čupanja do organskog herbicida. Iako je octeno sredstvo protiv korova održivo organsko rješenje, ne želite ga koristiti prečesto.

Treba izbjegavati kontinuiranu primjenu octa u suzbijanju korova jer je to kiselina i može utjecati na dobre mikrobe.

Najbolje rješenje za organsko i sigurno uništavanje korova je da ih iščupate ručno. Ocat najbolje djeluje na manje korove s plitkim korijenom, no manje je učinkovit na tvrdokornim korovima s duboko ukorijenjenim kao što je svračica.