OSVJEŽAVAJUĆE I UGODNO

Kako postići ljetni ugođaj u domu

Bionic
Reading

Efektna transformacija doma u skladu s promjenama godišnjih doba učinit će ga zanimljivim i osvježavajućim

Brze i jasno vidljive promjene u prostor će unijeti boje. Ljeto se veže uz dinamične boje poput žute, narančaste, ružičaste i crvene, ali i one smirujuće kao što plava ili zelena. Odabir boja ovisi o temperamentu osobe koja si preuređuje prostor. Osvježavajuće ljetne ugođaje u spavaću sobu unijet će nijanse zelene boje dekorativnim detaljima poput zidnih tapeta, posteljine, zavjesa ili zastora.

Temperamentne boje u skladu s ljetom unesite u dnevni boravak primjenom dekorativnih jastučića, taburea ili tepiha u manjim dimenzijama, koje ćete smjestiti ispod klub stolića. Potpuno bijeli interijer dobit će sasvim novi ugođaj minimalnim kolorističkim intervencijama, koje se mogu vrlo jednostavno ukloniti i osloboditi prostor za stvaranje ugođaja drugačije naravi. Intenzivne boje ostavljaju snažne utiske u prostoru i svojom prisutnošću mijenjaju karakter svakog prostora. Upravo zbog toga treba biti vrlo pažljiv u doziranju prisutnosti ovih boja u interijeru, a pogotovo ljeti kada ga mogu previše dinamizirati i 'zatopliti'.

Izuzetno osvježavajuće ugođaje u prostor unosi tirkizno plava boja. Za sve one koji ljeto u svom domu žele osjetiti isključivo kroz osvježavajuće ugođaje, preporučujemo baš ovu boju iskoristiti u dnevnom boravku, prostoru u kome svi provode najveći dio slobodnog vremena kod kuće. Tirkizno plava boja će se odlično uklopiti s već postojećim bojama u interijeru poput bijele, svih nijansi sive, crne, smeđe ili krem.

Za postizanje osvježavajućih ljetnih ugođaja, idealno će poslužiti LED rasvjeta. Iako se zbog pomanjkanja hrabrosti i funkcionalnih razloga najčešće ugrađuje bijela svjetlost, odvažite se te ugradite svijetloplavu ili zelenu. Ledeni vizualni efekti, koje stvara ovakva boja svjetlosti, odlično se suprotstavljaju ljetnim vrućinama. 'Ledeni' svjetlosni efekti su preporučljivi u svim dijelovima doma, a osobito u kuhinji, u kojoj se temperatura dodatno diže zbog pripreme hrane.

Najbrže i najvidljivije promjene u prostor unose boje

Efektnu transformaciju kuhinje u vedar i osvježavajući prostor postići ćete dekoracijama južnog voća poput limuna ili naranče te sezonskim začinskim biljkama. Zelenilo u prostoru kuhinje nije često zbog funkcionalnosti i održavanja ovog prostora, no jednostavnom intervencijom biljkama koje zapravo pripadaju ovom prostoru, potpuno ćete ga transformirati i učiniti osvježavajućim za boravak.

Ako ste spremni za otkačenu ljetnu intervenciju u domu, oslobodite kutak doma ili terase gdje ćete smjestiti atraktivne viseće sjedalice s jastučićima, koje svojom udobnošću i mogućnošću opuštanja mogu nadomjestiti ležaljke ili fotelje. Ovakvom intervencijom naglašeno unosite dašak ljeta u prostor, a radi konačnog ugođaja kutak ispunite zelenilom, dekorativnim lampama i svim ostalim detaljima koji će ga učiniti posebnim.

Dio doma u kojem svatko provodi značajan dio vremena je kupaonica. Kako biste i u nju unijeli ljetni ugođaj, posvetite joj se na poseban način. Dekorativni detalji će pomoći u mijenjanju karaktera prostora, ali poseban dekorativni element, koji podsjeća na plažu i more, jest šljunak.

Preporučujemo primjenu krupnijeg šljunka tj. kamenja ako ga planirate smjestiti na dio podne površine i to iz razloga jednostavnijeg održavanja. No šljunak možete postaviti i na dio zidne površine uz tuš-kabinu, ležeću kadu ili neku drugu slobodnu površinu. Podloga mora biti vodootporna, a možete je aplicirati na postojeći zidnu oblogu kao privremenu.