SPAS OD VRUĆINA

Kako najbolje zaštititi dom od sunca

Bionic
Reading

Zaštita od sunca je jedna od važnih tema u ljetnim danima. Iako je boravak na suncu u određenim količinama zdrav i preporučljiv, izloženost prostora u kojem se radi ili boravi jakoj insolaciji izaziva nelagodu. Stoga već pri projektiranju objekata treba posvetiti pažnju elementima zaštite od sunca koji utječu na kvalitetu prostora, ali i arhitektonsko oblikovanje

Načini zaštite od sunca, kada se govori o unutarnjim prostorima, različiti su, a najkvalitetnija zaštita se postiže elementima koji su postavljeni uz pročelje. Na taj način se s vanjske strane sprečava prodor Sunčevih zraka u interijer i smanjuje neugodna insolacija. Važno je napomenuti da je insolacija, tj. kvalitetna osunčanost prostora izuzetno važna, i to pogotovo u spavaćim sobama. Upravo iz tog razloga istok je najbolja orijentacija za spavaće i dječje sobe.

Kvalitetna zaštita od sunca na terasama i balkonima postiže se nadstrešnicama. Osim što štite samu terasu ili balkon, efekti zasjenjenja osjete se i u interijeru. Uspješnost zaštite od sunca nadstrešnicom uvelike će ovisiti o vrsti nadstrešnice, tj. materijalu pokrova. Ispod tankih pokrovnih površina poput lima ili plastike akumulirat će se  toplina, dok će crijep puno bolje zaustaviti prodor topline.

Ukoliko ne želite postaviti fiksnu nadstrešnicu, koja ima nedostatak jer u potpunosti onemogućava prodor Sunčevih zraka u prostor (pa i onda kada vi to želite - u proljetnim ili jesenskim danima), postavite rolo tendu koju možete koristite prema potrebi. Rukovanje je vrlo jednostavno, ručno, mehaničko, ili elektronsko, daljinskim upravljačem. Rolo tende su najčešće platnene, a boje i uzorke prilagodite fasadi objekta.

Vanjske rolete pružaju efikasnu zaštitu od sunca. Njihova prednost je mogućnost reguliranja količine zasjenjenja prema potrebi, a pružaju i mogućnost potpunog zamračenja prostora. Uz rolete, vrlo dobra rješenja u pogledu zaštite od sunca su grilje, koje mogu biti zaokretne ili klizne s različitim mogućnostima postave i regulacije horizontalnih ili vertikalnih letvica. Izrađuju se kao drvene, plastificirane ili metalne, a trebaju biti usklađene s vrstom vrata i prozora na fasadi.

Unutarnje rolete imaju dvostruku ulogu - štite prostor od sunca i dekoriraju prozore. Iako je efekt vanjskih roleta u pogledu zaštite od sunca učinkovitiji, unutarnje rolete također daju značajan doprinos smanjenju insolacije.

Rolete se najčešće izrađuju od platnenih materijala, u boji i uzorcima prema željama. Preporučuju se nježne i smirujuće boje poput bijele, bež, nježno žute, zelene ili plave jer prodor Sunčeve svjetlosti unosi odabranu boju u prostor. Osim toga, nježne boje bolje reagiraju na kontakt sa Sunčevim zrakama, odbijaju ih, dok ih tamne boje upijaju.

Za sve one koji žele imati fleksibilan i mobilan način zaštite od sunca, preporučujemo suncobrane koji mogu postati pravi ukras vaše terase ili balkona, a povoljnom postavom mogu sudjelovati u smanjenju insolacije unutarnjeg prostora. Suncobrani se izrađuju u različitim oblicima, veličinama i sistemima otvaranja. Najčešće su platneni. Preporučljive boje su svijetle, no ukoliko želite naglasiti kutak terase, odaberite onaj vedrih boja i motiva.

Zaštita od sunca vrlo je važna u ljetnom periodu kako bi boravak na otvorenom ili u zatvorenom prostoru bio ugodan. Odabir elemenata zaštite od sunca ovisi o orijentaciji objekta, veličini prostora koji se štiti od sunca, količini staklenih stijena i prozora, kao i željama korisnika prostora. Na količinu prolaska Sunčeve svjetlosti značajno utječe i odabir vrste i boje stakla. S obzirom na sve navedeno, shvatite temu zaštite od sunca vrlo ozbiljno i posvetite joj se studiozno kako biste maksimalno uživali u interijeru i eksterijeru svog doma za vrijeme vrućih ljetnih dana.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr