SAVRŠENO ZA PROLJETNE DANE

Kako na balkonu napraviti vrt za uživanje

26.03.2012 u 19:24

Bionic
Reading

Ako nemate dvorište i živite u stanu, to ne znači da u potpunosti trebate odustati od ideje da uživate u vlastitom vrtu prepunom omiljenog cvijeća i zelenila

Bez obzira na to koliko je velik ili malen, balkon vam jednako dobro može poslužiti kao mjesto raskošnog vrta, piše styleathome.com. No prije no što odlučite smjestiti lončanice, posudice, cvijeće, stol i stolice, morate razmotriti deset ključnih stvari.

Propisi gradnje
Prije nego što bilo što napravite na balkonu, raspitajte se i informirajte o ograničenjima gradnje koje morate poštovati te dobro provjerite smijete li što staviti s vanjske strane zgrade i uz ogradu.

Ograničenje težine
Ako na balkon planirate smjestiti išta više od stola i nekoliko stolica, informirajte se o maksimalnoj nosivosti balkona. Samo pola većeg lonca napunjenog vlažnom zemljom može težiti i do 200 kilograma, tako da valja biti oprezan.

Odlučite želite li balkon organizirati kao skrovito mjesto ili pak uživati u pogledu

Navodnjavanje
Kako ćete zalijevati svoje biljke? Većina balkona nema dostupnu vanjsku slavinu, a dobra ideja u tom slučaju je lagano crijevo spojiti sa slavinom u kuhinji ili kupaonici te tako zaliti cvijeće. U protivnom, zapitajte se koliko kanti vode ste spremni nositi preko tepiha u dnevnoj sobi, posebice uz napomenu da ljeti neke manje lončanice treba zaliti do dva puta u danu.

Odvodnjavanje
Idealno rješenje bio bi pod s prirodnim padom i s ispustom za vodu na rubu balkona, no dobro može poslužiti i gumena prostirka koja će zaštiti pod od viška vode. U protivnom višak vode bi mogao uništiti pod balkona i čak procuriti na kat ispod te izazvati prilično veliku štetu. Dobar potez je i ispod svake posude i lončanice staviti plastični tanjurić u kojemu će se nakupljati voda, a tanjuriće prazniti nakon svakog zalijevanja biljke da se ne uništi višak vode.

Prilaz do balkona
Organiziranje vrta na balkonu znači da ćete sve vrećice sa zemljom, posude, lončanice i biljke morate unijeti u stan. Stoga prilikom kupnje budite oprezni i realni te svjesni da svu potrebnu opremu i biljke morate moći unijeti u lift ili pak nositi po stepenicama i hodnicima.

Izloženost suncu i vjetru
Biljke odaberite s obzirom na uvjete koji vladaju na balkonu te vodite računa da svaki cvijet pozicionirate na mjesto koje mu najviše odgovara i na kojemu ima sve što mu je potrebno za rast. Sunčeve zrake punom jačinom griju i di šest sati na dan, a stalni vjetar i velika visina lako i brzo mogu isušiti biljke. Ako niste sigurni da će biljke moći preživjeti u vašem novom vrtu, radije odaberite one otpornije i manje zahtjevne te postavite zaštitu od vjetra.

Posude za cvijeće
Velike posude za cvijeće izrađeni od lagane plastike, drva ili otpornog stakla na balkonu može prezimiti zajedno s otpornijim trajnicama. Kako biste smanjili težinu lonaca za cvijeće, trećinu dna napunite zgnječenim plastičnim posudicama koje ste dobili uz kupljene sadnice ili pak stiroporom. Na taj način posude neće biti preteške, a spriječit ćete i ispiranje zemlje.

Zemlja i gnojivo
Zemlja dobivena miješanjem mahovine, određenom skupinom minerala, vermikulitom, i perlitom je vrlo svijetle boje te biljkama neće pružiti sve potrebne hranjive tvari. Stoga, za bujno zelenilo dodajte kompost i sporo djelujuća gnojiva.

Izgled vrta
Upitajte se kako se želite osjećati u svom novom vrtu na balkonu. Želite li uživati u sjenovitom kutku prepunom zelenila ili pak u sunčanom tropskom mjestu? Želite li uživati u pogledu koji se pruža s vašeg balkona ili pak želite cijeli vrt zagraditi biljkama i ogradom? Vrt organizirajte tako da najbolje odgovara vašim željama i potrebama, a prilikom uređenja, zbog mogućeg manjka prostora ne zaboravite iskoristiti i vertikalni prostor.

Spremište
Isplanirajte kutak u koji ćete pospremiti alat, vreće zemlje, dodatne posude i cvjetnjake, gnojivo, ali i jastuke, ukrase, svijeće i sve ono što ne može ostati vani za vrijeme zime ili pak kišnih dana.