IDEJNO RJEŠENJE

Kako jednostavno urediti dnevni boravak?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pozicija TV uređaja u dnevnom boravku vrlo je važna, jer definira orijentaciju grupe za sjedenje, a tada i odnos prema svim ostalim zonama. Krivom postavom narušava se kvaliteta cjelokupnog dnevnog trakta

Poštovani,

kupili smo novi stan i jako smo zadovoljni, ali nam je problem kako urediti dnevni boravak. Ne znamo koja je najbolja pozicija za smještaj sjedeće garniture u takvom prostoru, TV-a, kao ni kako odabrati boje. Pod je relativno taman pa nas je strah da ne pogriješimo u odabiru. Svakako bismo željeli na neki zid staviti kamen.

Hvala za savjet!

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vaš je dnevni trakt dovoljne tlocrtne površine, vrlo prozračan, što je odlično, ali vam je ta prednost i stvorila problem u poziciji smještaja sjedeće garniture. Pozicija kuhinje je jasna, povežite je šankom s blagovaonicom, kako biste dobili dodatnu radnu plohu i prostor za smještaj stvari. Pri tome pazite da šank ne bude u punoj širini od 60 cm, jer ćete time suziti prostor blagovaonice. Izvedite ga u širini 45-50 cm. Također, izbjegnite postavu barskih stolica nasuprot blagovaonskom stolu, jer će prostor ponovo postati tijesan i pretrpan stolicama.

S obzirom na reativno širok ulazni prostor u dnevni trakt, izvucite šank prema tom prostoru i u tu zonu smjestite barske stolice. Tako ćete vizualno obogatiti vezu ulaz-kuhinja-dnevni boravak.

Vaš se dnevni boravak može organizirati na više načina, ali trebate primjeniti najkvalitetniji. Originalna postava TV priključka je ispod staklene stijene, što je loše zbog velike količine svjetla koja dolazi iza TV-uređaja, što opterećuje vaše oči. Ako TV uređaj postavite na dugi ravni zid, dobit ćete dobro iskorištenu zidnu plohu, ali pogled usmjeren ka zatvorenom prostoru, omeđenom zidovima sa svih strana, što će stvoriti osjećaj malog prostora i time negirati čitavu koncepciju prostora.

Postava komode za TV na zid nasuprot prozoru je najbolje rješenje za vaš dnevni boravak. Uz takvu poziciju TV uređaja, smještaj dvosjeda i trosjeda (ili kutne garniture) takav je da vam se otvara pogled prema cijelom dnevnom traktu, prema vanjskom prostoru koji je vrlo naglašen staklenim stijenama, kao i prema TV uređaju. Refleksiju svjetla s prozora ćete ublažiti zastorima, kada to bude potrebno. Na taj isti zid primjenite i temu kamena.

Što se tiče odabira boja u prostoru, morate paziti da se što manje dodoruju površine sličnih boja, što znači - primijenite kontraste. Na svijetli zid možete staviti tamne elemente, ali kod odabira elemenata namještaja pripazite da se tamni parket veže sa svijetlim površinama. To znači da baza kuhinjskih elemenata može biti tamna, jer su pločice svijetle, ali fasada šanka koja se vizualno veže s parketom mora biti svijetla.

Sjedeća garnitura neka također bude svijetla, a zid iza nje naglasite bojom - žutonarančasta, zelena - ovisno o tome jeste li ljubitelj toplih ili hladnih boja. Istu boju primijenite i na zidu blagovaonice, kao i na spuštenom stropu kuhinje. Šank naglasite visilicama.

Prostor će upotpuniti zavjese - koristite panel zavjese jer će najbolje pristajati vašem prozračnom prostoru, a u detalju dezena neka bude boja koju ste odabrali za dekorativne zidove.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi