VW JETTA MARATONKA

Kako bez 'generalke' prevaliti 800.000 km?

30.04.2012 u 16:09

Bionic
Reading

Prilikom kupovine rabljenog automobila kupci često najviše pažnje pridaju kilometraži koju je automobil odradio za vrijeme radnog vijeka

U prilog tome da je u pitanju pogrešna strategija, govori zelena Volkswagen Jetta 1.8 T kojom je zamjenik glavnog urednika američkog izdanja Men's Healtha u posljednjih 11 godina napravio čak pola milijuna milja, odnosno 804.500 kilometara.

Matt Marion o svojoj je Jetti počeo pisati blog prije dvije godine kada je dosegnuo 400.000 milja, a nakon sto je 9. travnja postigao zacrtano, nije se mnogo zamarao slavljem, već je riješenje Jettine iznenađujuće izdržljivosti odlučio potražiti u motoru.

Ekipa Volkswagenova tehničkog centra u Michiganu odstranila je i rastavila motor te pronašla vrlo malo znakova istrošenosti na komponentama, što, kažu, četverocilindraš može zahvaliti urednim servisima, kao i brižnom odnosu vlasnika. Ipak, umjesto da ga vrate natrag u pouzdanu Jettu, Marion je odlučio automobil prodati za dijelove.

Prava šteta, jer su mehaničari ustvrdili da ih ne bi iznenadilo da je automobil s istim motorom prevalio još 800.000 kilometara.