PALAČA S RAKETNIM POGONOM

Kakav SLS AMG, ovo je najsnažniji serijski Mercedes dosad!

11.11.2013 u 13:28

  • +2

Mercedes S65 AMG

Izvor: Promo fotografije / Autor: mercedes

Bionic
Reading

Daimler možda jest odstrijelio Maybach, no ideja o krstaricama koje simultano nude luksuz i brutalnu snagu nije umrla s ekskluzivnim imenom

U prilog ovome govori i nova mrcina iz Affalterbacha. Pod poklopcem je ponovno ručno složeni biturbo V12, no ovaj put iz šest litara zapremnine izvlači 630 KS i gotovo nevjerojatnih 1.000 Nm okretnog momenta. To je dovoljno da najsnažniji serijski Mercedes dosprinta do 100 km/h za 4,3 sekunde te pojuri sve do elektronski ograničenih 250 km/h; a riječ je o ultrakomfornoj limuzini koja teži više od dvije tone!

Nova najmoćnija S-klasa nije samo brža i snažnija, ona je i sofisticiranija i štedljivija. Umjesto zastarjelog peterobrzinskog automatika sada je tu AMG-ov 7G-Tronic s prijenosnim omjerima koji su osigurali da prosječna potrošnja bude dvije litre niža na stotinu kilometara, odnosno 11,9 litara u kombiniranom ciklusu.

Interesantno je i to da su se Nijemci odlučili za diskretniji, prije luksuzan nego sportski paket opreme, što ima i smisla budući da će najsnažniji S65 AMG dolaziti isključivo u verziji s produženim međuosovinskim razmakom. Automobil je tako dobio kromiranu rešetku hladnjaka, prednje usise zraka i felge, kao i dvostruke lonce ispušnih cijevi.

Cijena automobila u Njemačkoj iznosi 232.050 eura, a popis dodatne opreme, srećom, nije predugačak. Svjetska premijera automobila najavljena je za autosalon u Los Angelesu, a vidjet će ga i posjetitelji izložbe u Tokiju. Početak isporuke sretnim kupcima kreće u drugom kvartalu iduće godine.