KASNO JE ZA ŽALJENJE

Kad se pretjera s užicima: Što se događa u vašem tijelu kad mamurluk uzme maha

01.01.2020 u 07:53

Bionic
Reading

Teško je povjerovati da bi itko mogao pronaći nešto zabavno u nepodnošljivoj glavobolji praćenoj naletima mučnine, kao što je teško pronaći nekog tko je čvrsto ostao pri odluci donesenoj u ovakvom stanju - onoj da nikad više neće piti alkohol

Pateći zbog mamurluka, tijelo i mozak ulažu silan napor kako bi se oporavili od vašeg nekontroliranog užitka u alkoholu, pa neka vam ne bude teško upoznati se s detaljima tog mukotrpnog rada. Kad sljedeći put osjetite zov šanka, možda se napokon sjetite primijeniti jednostavne trikove koji će vam olakšati situaciju 'dan poslije'.

Tijelo se nastoji očistiti od toksina

Mamurluk zapravo uopće ne uzrokuje sam alkohol, nego su za njegove simptome krivi nusprodukti metabolizma alkohola. Razgradnjom omiljenih pića koja ste tamanili noć prije nastaje toksin naziva acetaldehid. To što je kancerogen za mamurluk je manje važno, ali posao koji tijelo mora obaviti da bi se očistilo od njega uzrokuje neke vrlo bolne simptome.

Bubrezi i jetra odrađuju lavovski posao

Mamurluk je u osnovi znak i simptom dehidracije koja je posljedica rada tijela na izbacivanju toksina, a glavni u tom procesu su bubrezi i jetra. Pokušavajući izbaciti acetaldehid, tijelo će upregnuti bubrege do maksimuma. Pojačano mokrenje može vrlo brzo izazvati dehidraciju i izrazitu žeđ, pa čak i glavobolju i vrtoglavicu.

Zbog nadražaja alkoholom pati i sluznica želuca

Mučninu i česte zagrljaje s wc-školjkom možete zahvaliti alkoholom nadraženoj sluznici želuca. To usporava njegovo normalno pražnjenje te uzrokuje povraćanje i grčeve.

Moguća je pojava osjećaja tjeskobe

Nekoliko je studija ukazalo na to da alkohol kod nekih ljudi može pojačati osjećaj tjeskobe. Mamurluk praćen simptomima tjeskobe nakon pijančevanja prijavilo je 7,4 posto ispitanika u jednoj studiji iz 2012. godine. Jače opijanje alkoholom, sugeriraju druga istraživanja, 'snižava raspoloženje, narušava san, povećava tjeskobu te uzrokuje fizičke i emocionalne simptome jutro poslije'. U istraživanju objavljenom 2015. godine navodi se kako mnogi koji vole zaviriti u čašicu kad su u društvu nakon pijanstva osjećaju neugodnost, sram i krivnju.

Upalna stanja mogu uzrokovati glavobolju

Glavobolja koja vas muči za vrijeme mamurluka može biti posljedica upala u tijelu koje potiče alkohol. Pomoći mogu protuupalni lijekovi, ali valja biti oprezan s izborom. Paracetamol u određenim dozama može biti vrlo toksičan za jetru, a dodate li mu i zaostali alkohol u tijelu, umjesto pomoći možete se dovesti u opasnu situaciju.

Iskustvo nije na vašoj strani, barem što se starenja tiče

Osim ako s vremenom ne naučite piti s mjerom i male trikove koji mogu pomoći kod preveniranja simptoma mamurluka, starenje nije na vašoj strani. Što smo stariji, a promjene kreću već od kasnih dvadesetih, tijela se teže nose s pijanstvom i njegovom posljedicom - mamurlukom. Razlog još nije potpuno odgonetnut, ali vjeruje se da ima veze s brzinom kojom naša tijela mogu preraditi ono što konzumiramo.

Kad pijemo, iscrpljujemo vitalne resurse našega tijela koji pomažu razgraditi i preraditi alkohol. Slikovito, za obranu od toksina stvorenih preradom alkohola potrebno nam je streljivo koje naša tijela proizvode sve manje što smo stariji. Time slabi i naša obrana jer nam tijela postaju sve manje sposobna boriti se protiv mamurluka.

To streljivo u ovom slučaju su antioksidanti, enzimi i aminokiseline iz naše jetre koji su neophodni za metaboliziranje alkohola. Sa starenjem lučimo sve niže koncentracije jetrenih enzima, što otežava proces oporavka i produljuje trajanje mamurluka.

Kako olakšati bol i patnju koje donosi mamurluk?

Postoji nekoliko načina za suzbijanje boli koju nosi mamurluk, a valjalo bi na umu za ubuduće imati i nekoliko korisnih savjeta.

Prije svega, pazite koliko pijete

Logika nalaže da pomoći može smanjivanje količine popijenog alkohola. Druženje i opuštanje uz čašicu često završi opijanjem, čega mnogi postanu svjesni tek kad nastupi mamurluk. Želite li ga spriječiti, vodite računa o tome koliko pijete na druženjima, a ako vam je to teško kontrolirati i mamurluk vas prečesto pogađa, možda je vrijeme da potražite stručnu pomoć.

Izbjegavajte neke vrste alkohola kad vam prijeti opijanje

Kad postoji mogućnost pretjerivanja i opijanja, izbjegavajte tamno obojena alkoholna pića poput viskija ili crnog vina. Svjetlija pića poput votke ili džina imaju manje kongenera i metabolita metanola, sastojaka koji imaju tendenciju pogoršati simptome mamurluka. Izbjegavati treba i slatka pića ili koktele koji mogu uzrokovati pad razine šećera u krvi i nadražiti želudac, što uzrokuje još gori mamurluk.

Ne sramite se uz alkohol piti vodu, jer tko se zadnji smije...

Kako u nastanku simptoma mamurluka veliku ulogu igra dehidracija, vjerojatnost njegova nastanka bit će znatno manja ako ste cijelo vrijeme dovoljno hidrirani jer time smanjujete i razinu alkohola u krvi. Trudite se nakon svakog pića popiti vodu, koliko god vas prijatelji zbog toga čudno gledali. Gledat će vas i sutra čudno, kad vas glava ne bude boljela kao njih.

Ne zaboravite jesti

Uravnotežen obrok s bjelančevinama, zdravim mastima, ugljikohidratima i puno vlakana prijatelj je zdravlja i vitke linije, a pomoći će i u sprečavanju mamurluka ako hranu bogatu hranjivim tvarima pojedete prije izlaska. Probajte prije izlaska jesti hranu bogatu flavonoidima, poput bobičastog voća, peršina, agruma ili batata.

Pokušajte i s kofeinom, ali u vrlo malim količinama

Iako vam tijelo zbog umora i glavobolje žudi za kavom, kofein neće izliječiti mamurluk, ali može malo pomoći u razbuđivanju i bistrenju pogleda. Važno je ne pretjerivati jer i kofein potiče dehidraciju.

NIJE TAKO CRNO

10 stvari koje se događaju u vašem tijelu kad prestanete piti kavu

Pogledaj galeriju

Ne pokušavajte 'klin izbiti klinom'

Čašica žestokog pića doista pomaže kod mamurluka, ali je djelovanje metode 'klin se klinom izbija' vrlo kratkotrajno i potencijalno opasno. Simptomi mamurluka neće nestati kad strusite domaću šljivovicu, već će samo kratkotrajno biti odgođeni. Kako vas povratak mamurluka svejedno čeka, nema smisla trpati u sebe još alkohola i riskirati upadanje u začarani krug koji vodi u ovisnost.

znanstveno dokazano

Stvari koje biste trebali znati o mamurluku: kako ga spriječiti i izliječiti

Pogledaj galeriju