KASNO JE ZA KAJANJE

Popili ste čašicu više, a sad patite? Evo kako možete ublažiti simptome nepodnošljivog mamurluka

01.01.2019 u 09:03

Bionic
Reading

Vjerujemo da bi mnogi koji su se noćas malo zaigrali na šanku iskapili i bocu svježe krvi kobre kad bi znali da ih to može spasiti od nepodnošljivog mamurluka. Prije nego počnete nemilice trpati u sebe 'iskustva drugih', provjerite što o tim provjerenim metodama kažu znanstvenici. No prije svega, ako već niste, napijte se vode

Znamo da ste jučerašnji dan proveli u posljednjim pripremama za najluđu noć u godini pa vam je promaknulo pročitati naše savjete za izbjegavanje mamurluka. A znamo i da među vama ima i onih koji su pročitali savjete - ali se dogodilo.

Indijska smokva ne raste baš u svakom vrtu na ovom podneblju, hrane na organiziranim dočecima zna nestati vrlo brzo, a oni znaju potrajati nepredviđeno dugo pa se zalihe soka od rajčice pokažu nedostatnim. Da ne govorimo o tome koliko je lako kad si malo pripit zamijeniti vodu votkom ili nekim drugim, manje obojenim pićem.

Popijte malo vode pa krenimo

Podsjetit ćemo još jednom - alkohol je diuretik koji može uzrokovati dehidraciju sa simptomima vrlo sličnim simptomima mamurluka. Dehidracija nije jedini uzrok mamurluka, ali će ispijanje vode nakon burne noći pomoći vašem dehidriranom tijelu, iako bi učinak bio znatno veći da ste je pili paralelno s alkoholom.

Gazirani sok moćniji i od vode

U jednom istraživanju koje je obuhvaćalo 57 različitih bezalkoholnih pića, u rasponu od prirodnih biljnih napitaka do gaziranih sokova, kineski su znanstvenici zaključili da najdjelotvorniju pomoć prilikom mamurluka pruža šećerom bogato gazirano piće s okusom limuna i limete.

Čaj je trenutno bolja opcija od kave

Umor i glavobolju u slučaju mamurluka nije poželjno rješavati kavom jer je kofein diuretik kao i alkohol, pa će samo povećati dehidraciju koja je dobrim dijelom zaslužna za mamurluk. Glavobolju radije pokušajte odagnati čajem od đumbira zaslađenim medom i s nekoliko kapi limuna ili naranče.

Oprezno s lijekovima za bolove

Glavobolju je moguće riješiti i lijekovima za ublažavanje bolova, ali izbjegavajte one na bazi paracetamola. Možda vam se neke znanstvene teorije ne čine logičnima ili ih vaše prijašnje iskustvo demantira, ali zanemarivanje ovog upozorenja moglo bi ozbiljno oštetiti vašu, razgradnjom alkohola prezaposlenu jetru. Prema mišljenju nekih stručnjaka, moglo bi vas čak stajati i života. Stoga radije uzmite aspirin ili ibuprofen, ali i ovdje budite oprezni i uzimajte umjerene doze jer prevelika količina može uzrokovati nervozu u vašem želucu koji ionako pati zbog mamurluka.

Tost ili krekeri

Vaša jetra u ovom trenutku sve svoje radne kapacitete koristi za razgradnju alkohola, zbog čega ne stigne proizvoditi i glukozu. Umor i razdražljivost koje trenutno osjećate posljedica su niske razine šećera u krvi, a kako jetra nije u mogućnosti proizvesti glukozu iz spremljenih ugljikohidrata, razinu šećera povisite grickanjem tosta ili krekera.

Izbijanje klina klinom nema pretjeranog smisla

Ako vas je baš zapao blagoslov kuća na samu Novu godinu ili vam istu želi odmah čestitati punica ili svekrva, čašica žestokog alkoholnog pića može kratkoročno pomoći. Naime, alkohol blokira podražajni neurotransmiter glutamat koji mozak potom počne jače lučiti. Povećana koncentracija glutamata, nakon što alkohol prestane djelovati, uzrokuje simptome mamurluka i novi unos alkohola za blokiranje glutamata olakšat će vam opet samo privremeno. No u nekom trenutku morat ćete se ostaviti čašice i suočiti s mamurlukom.

Problemi s mučninom

Mučninu kao i ostale neugodnosti s probavom poput napetosti i nadutosti, pokušajte ublažiti šalicom čaja od mente ili kamilice, koji će ubrzati i detoksikacijski proces.

Kao dobar borac protiv mamurluka, u smislu oporavka probave i jačanja crijevne flore, spominje se i rasol od kiselog kupusa.

Zablude sa sportskim pićima i cijeđenim voćem

Možda ste naišli i na preporuku o izotoničnim sportskim pićima bogatim elektrolitima, no istraživanja provedena u SAD-u ne pokazuju da bi ona imala povoljniji učinak u slučaju mamurluka od obične pitke vode. Tijelo zbog diuretskog učinka alkohola mokrenjem gubi nešto elektrolita, ali ne radi se o značajnijem gubitku koji bi trebalo odmah nadomještati.

Isto tako, naići ćete na preporuke o ispijanju soka od cijeđenog voća kako biste nadomjestili vitamine, međutim niti su znanstvenici pronašli korisnost vitamina u borbi s mamurlukom, niti alkohol razinu vitamina u tijelu dovodi na zabrinjavajuću razinu.

Razlog-dva više za rasol od kiselog kupusa

Osim pojačanog mokrenja, pretjerivanje s alkoholom zna potaknuti pojačano povraćanje, a tada osim dehidracije može doći i do nešto većeg gubitka elektrolita. Spomenuti rasol, koji pomaže u oporavku probave i jača crijevnu floru, prava je riznica minerala kao što su kalij, kalcij, fosfor, sumpor, željezo, bakar, cink i magnezij, a bogat je i vitaminima B, C, E i K. U svakom slučaju, puno je korisniji od sportskih napitaka i cijeđenog voća.

Za sok od rajčice je kasno

Sok od rajčice u koji se mnogi zaklinju doista je učinkovit kod mamurluka, ali znanstvenici su tu učinkovitost uspjeli dokazati samo u slučaju preventive. Učinkovitiji je od vode i proces otrežnjenja ubrzat će za skoro sat vremena, ali morate ga piti uz alkohol i to u peterostrukim količinama. No ako vam njegov kiselkasto-slatki okus godi i dodatno vam ne uznemiruje želudac, ne morate ga izbjegavati.