BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Evo što vam je činiti ako u novu godinu ne želite zakoračiti mamurni

31.12.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Možda još uvijek nije sasvim jasan mehanizam nastanka mamurluka, ali sasvim je sigurno to da ga uzrokuje prekomjerno uživanje u alkoholu, stoga je jasno da je najuspješnija metoda izbjegavanja mamurluka izbjegavanje alkoholnih pića. No potpuno odricanje u najluđoj noći nije potrebno, jer uz razumno uživanje u alkoholu i neke trikove možete si znatno olakšati jutro poslije

Voda

'Tko večera vino, doručkuje vodu', kaže stara narodna mudrost. Alkohol je diuretik i može uzrokovati dehidraciju čiji su simptomi slični simptomima mamurluka, ali dehidracija mu nije jedini uzrok. Ispijanje vode ujutro pomoći će vašem dehidriranom tijelu, ali pijenje vode bit će daleko učinkovitije pijete li je uz alkohol, no ne jutro poslije, nego dok feštate.

Osim što trenutno nadoknađuje izgubljenu tekućinu, voda usporava apsorpciju alkohola i time smanjuje njegovu koncentraciju u krvi. Kad nakon burne noći krenete na počinak, popijte još vode, a neka vam s vodom započne i novi dan, ili Nova godina.

Sok od rajčice

Otrežnjenje gotovo sat vremena brže bit će ukoliko umjesto vode pijete sok od rajčice. Sudionici jedne studije, koji su umjesto vode uz alkohol pili rajčicu, imali su tri puta manju razinu alkohola u krvi. Prije nego nazdravite spasonosnom sočnom povrću obratite pažnju na podebljani dio prethodne rečenice. Dakle, stvar funkcionira ako sok od rajčice pijete uz alkohol, i to u pet puta većim količinama.

Kako će društvo u kojem dočekujete Novu godinu, ili ugostitelj kod kojega ju dočekujete, gledati na vaše demižone punjene sokom rajčice, najbolje procijenite sami. Budimo iskreni, i nama se voda čini praktičnijim rješenjem od zalijevanja čaše vina politrom soka od rajčice.

Masna hrana

U ublažavanju simptoma i liječenju mamurluka masna hrana neće biti od velike koristi jer nema moć izvlačenja alkohola iz vaše krvi, ali daleko od toga da je potpuno beskorisna. Masna hrana, naime, poput vode usporava apsorpciju alkohola u krv. Unošenje hrane u organizam paralelno s pijenjem alkohola smanjit će njegovu koncentraciju u krvi za oko trećinu.

Indijska smokva ili bodljikava kruška

Ovom kaktusu pripisuju brojna ljekovita svojstva, no svoje mjesto u ovom tekstu zaslužio je zbog svog ploda zahvaljujući kojemu mamurluk može biti podnošljiviji. Simptome mamurluka indijska smokva može učiniti upola blažima, no da bi to djelovalo, potrebno je plodove ili ekstrakt dobiven iz kore konzumirati nekoliko sati prije početka konzumiranja alkohola. Točan mehanizam djelovanja znanstvenici još nisu otkrili, a sve što je dosad poznato to je da je za ublažavanje simptoma zaslužan protein koji se nalazi u bijelim, žutim ili ljubičasto-crvenim plodovima indijske smokve.

Birajte piće po boji

U kemijske spojeve koje bismo dobili grubom raščlambom alkoholnih pića ubrajamo alkohol, vodu i sve ostalo. To ostalo u alkoholnim pićima naziva se kongeneri, a mogu biti vrlo nezgodni jer u znatnoj mjeri pogoduju razvoju mamurluka. Njihov udio je veći u alkoholnim pićima tamnije boje, kao što su crno vino, brendi ili burbon, pa ako želite izbjeći mamurluk, mudar bi bio izbor pića poput džina, votke ili čistijih varijanti ruma, tekile te dobre stare šljivovice.

Polako s cigaretama

Mamurluk obično osjetimo tek kad se probudimo nakon burne noći, ali njegove nepodnošljive simptome možemo osjetiti i uslijed lošeg sna. Lošem snu pogoduje alkohol, ali i nikotin, pa ako ste za podizanje raspoloženja odlučili malo dublje zaviriti u čašicu, trudite se smanjiti pušenje na što je moguće manju mjeru.

Ublažavanje simptoma mamurluka

Unatoč svim poduzetim mjerama predostrožnosti, ponekad se zna dogoditi da su vam potrebne i mjere za ublažavanje simptoma mamurluka.

Uskoro opširnije...

Dobar provod i pametno!

DOČEK NA OTVORENOM

Evo tko će za Novu godinu svirati na trgovima hrvatskih gradova

Pogledaj galeriju