VELIKE PREDNOSTI

Još jedan dokaz da je ovaj način prehrane daleko najbolji

25.02.2014 u 11:36

Bionic
Reading

Nova studija ističe još jednu od brojnih prednosti mediteranske prehrane pa tako znanstvenici u novom istraživanju tvrde kako upravo ovaj način prehrane može smanjiti negativne osjećaje i depresiju

Poznato je kako mediteranska prehrana pogoduje zdravlju srca, a novo istraživanje pokazuje i kako može učinkovito smanjiti depresiju, prenosi Daily Mail

Španjolski znanstvenici u istraživanju su obuhvatili četiri tisuće ljudi u dobi od 55 do 80 godina, od kojih su neki od njih tijekom četiri godine prakticirali mediteransku dijetu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, plodovima mora i maslinovim uljem, a drugi dio ispitanika prakticirao je niskokaloričnu prehranu. Tijekom tog vremena, više od 200 ispitanika razvilo je neke oblike depresije.

Kako se pokazalo u istraživanju objavljenom u časopisu BMC Medicine, mediteranska prehrana najznačajnije, u visini od 41 posto, smanjuje rizike depresije, posebice među muškarcima s dijabetesom.

Smatra se kako mediteranska prehrana smanjuje razine upale, a upravo upale smanjuju izlučivanje spoja u mozgu koji se naziva neurotrofni faktor; zabilježene su niže razine tog spoja kod osoba koje pate od depresije.