ZNANSTVENICI ISTRAŽILI

Jesu li žene pametnije kad imaju menstruaciju?

15.11.2016 u 14:22

Bionic
Reading

Iako je već poznato da su žene tijekom menstruacije emotivno osjetljivije, novo istraživanje potvrdilo je da povećanje estrogena uslijed menstrualnih dana utječe na veličinu mozga kod žena. Ženski mozak, naime, tih dana u mjesecu - raste

U istraživanju s malim uzorkom koji je činila jedna žena, znanstvenici s Max Planck Instituta za istraživanje ljudskog mozga u Njemačkoj došli su do otkrića koje pokazuje kako veća razina ženskog hormona estrogena utječe na hipokampus (hippocampus) – dio mozga odgovoran za emocije, raspoloženje i pamćenje.

Znanstvenici su ženu podvrgli MRI-ju mozga svakih nekoliko dana tijekom dvaju menstrualnih ciklusa. Kako je razina estrogena rasla, istovremeno je rastao i hipokampus.

Rezultati su pokazali kako se sive i bijele moždane stanice povećavaju paralelno s rastom estrogena, što rezultira bujanjem hipokampusa.


Iako još uvijek ostaje nejasno kako točno ove mjesečne promjene u veličini hipokampusa mogu utjecati na svakodnevni život žene, znanstvenici pretpostavljaju da utječu na ponašanje i raspoloženje

Kao svoj sljedeći korak, znanstvenici su najavili ponavljanje istraživanja na većem uzorku žena u kojem će se koncentrirati na proučavanje utjecaja rasta hipokampusa na ponašanje.

'Ako se pokaže da su, primjerice, žene u određenim fazama ciklusa posebno osjetljive na promjene u ponašanju, onda bi to bilo dobro vrijeme da se krene s terapijom', izjavila je Claudia Barth, doktorandica na Max Planck Institutu, koja je provela istraživanje.

451983,441844,450110,359364

Primarni cilj budućih istraživanja, kako su znanstvenici najavili, jest otkriti događaju li se slične promjene u mozgu žene tijekom predmenstrualnih dana, za vrijeme PMS-a. PMS utječe na 1 od 12 žena, a uključuje simptome poput učestalih promjena raspoloženja i tjeskobe.

Iako još uvijek nije znanstveno dokazano da žene za vrijeme menstruacije postaju pametnije, vrlo je vjerojatno da povećanje veličine hipokampusa na neki način mijenja aktivnost mozga. Jedno britansko istraživanje iz 2014. pokazalo je da menstrualni grčevi zaista utječu na funkcioniranje mozga. U tom istraživanju ispitanice koje su patile od menstrualnih grčeva nisu dobro prošle na testovima koji su mjerili koncentraciju i sposobnost multitaskinga. Prijašnja su istraživanja također pokazala da su smanjene razine estrogena povezane s poteškoćama u usvajanju novih znanja, kao i s pojavom tzv. magle na mozgu ili otežanom koncentracijom.