ZANIMLJIVE ČINJENICE

Jeste li znali da je danas Svjetski dan vegetarijanstva?

01.10.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Na današnji dan, 1. listopada obilježava se Svjetski dan vegetarijanstva, a mnoge su slavne osobe poput zvijezde serije 'Glee' Lee Michele, Richarda Gerea, frontmena Coldplaya Chrisa Martina, pjevačice Pink, prelijepe glumice Liv Tyler, britanskog glazbenika Stevena Patricka Morrisseyja, Reese Whiterspoon, Lennyja Kravitza, Anne Hathaway, braće Kaulitz iz Tokio Hotela, Davida Duchovnyja (serija 'Californication') ili Christine Applegate, spomenimo samo neke, vegetarijanci. Što možda ne znate o ovom načinu prehrane?

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači - tjelesno i mentalno zdrava osoba.

Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Znate li da je u Londonu 1847. osnovano prvo vegetarijansko društvo čiji je član bio i veliki Gandhi dok je ondje studirao, a da bez mesa žive najviše budisti, hindusi, tibetanci, rastafarijanci?

Svjetski dan vegetarijanstva obilježavamo zahvaljujući Društvu vegetarijanaca Sjeverne Amerike još od 1977. godine. Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o etičkim, ekološkim i zdravstvenim prednostima vegetarijanskog načina ishrane i življenja, piše web-stranica udruge Prijatelji životinja

Braća Kaulitz iz Tokio Hotela snimili su zastrašujuću reklamu za PETA-u 2010.

Mnogi se pitaju zbog čega bi se netko htio odreći slasnih hamburgera, ukusnih kobasica, ćevapčića ili sličnih mesnih delicija? Razlozi mogu biti različiti – od etičkih (zbog nehumanih postupaka kojima su izložene životinje u mesnoj industriji) i ljubavi prema životinjama pa do zdravstvenih (antibiotici i hormoni stresa u mesu) i ekoloških.

Osobe koje su izabrale život bez mesa dijele se u dvije velike skupine – vegetarijance i vegane. Vegetarijanci ne jedu meso, ali konzumiraju sve ono što životinje proizvode – primjerice jaja, mlijeko, sir i slično. Vegani, poput lijepe glumice Alicije Silverstone ne jedu ništa životinjskog porijekla, dakle ni jaja, ni mlijeko, ni sir.

Ako se bojiš kako bi vegetarijanski način prehrane mogao utjecati na tvoje zdravlje, dobra je vijest ta da zahvaljujući niskim vrijednostima masnoća, vegetarijanci imaju prosječno nižu tjelesnu težinu, niži krvni tlak i rjeđe obolijevaju od dijabetesa tipa 2. Ipak, trebaš znati da ono što ne unosiš u organizam mesom, moraš to nadoknaditi drugim načinima prehrane (poput žitarica iz cijelog zrna, voća, povrća i dr.). Prehranu zato treba uravnotežiti sirevima i proteinima bogatim žitaricama – najbolje sojom. Zanimljivo je da je ona jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih organizam ne može funkcionirati. I naravno, odluka o tome hoćeš li promijeniti način prehrane mora biti isključivo samo tvoja. 

Sve o vegetarijanskom načinu prehrane saznajte OVDJE.